Povežite se s nama

Međimurje

Građevinci “drže” cijene, a općine sve teže dolaze do tvrtki za svoje milijunske projekte

Objavljeno:

- dana

Građevinski sektor zadnjih godina doživljava novi veliki procvat.

Vrhunac svjetske gospodarske krize iz 2008. godine odavno je zaboravljen, a gradilišta i kranovi niču na svakom koraku.

Novac iz fondova

Nakon spomenute 2008. godine u kojoj je zbog prenaglašene investicijske aktivnosti u infrastrukturi, odnosno izgradnje mreže autocesta i sportskih dvorana te u stanogradnji, građevinarstvo dosegnulo rekordan udio u bruto dodanoj vrijednosti (BDV) od 8,5 posto, dolazi do krizom potaknutog snažnog pada tog udjela do razine od 5,3 posto u 2015. godini uz istodobno smanjenje regionalne koncentracije građevinske aktivnosti.

– Od projekta sigurno nećemo odustati – rekao je načelnik Anđelko Nagrajsalović

Među županijama u kojima je građevinska aktivnost doživjela najveći pad našla se i Međimurske županija u kojoj je BDV gotovo prepolovljen (48,7). Veće smanjenje zabilježeno je jedino u Osječko-baranjskoj županiji (54,4 posto), dok je Grad Zagreb pretrpio pad od 48 posto.

S 2017. godinom vidljivi su pozitivni pomaci u broju građevinskih poslova i visini ostvarene vrijednosti radova. Novi zamah u velikoj je mjeri potaknut sve boljim privlačenjem novaca iz različitih fondova Europske unije, a jedinice lokalne samouprave vješto su ga iskoristile za gradnju i dogradnju dječjih vrtića, osnovnih škola, društvenih domova… Upravo u segmentu gradnje nestambenih zgrada Međimurska županija se našla na samome vrhu po rastu vrijednosti građevinskih radova od čak 59,4 posto.

Agencija za plaćanja je produljila rok za javnu nabavu za dodatnih šest mjeseci

Dok građevinski sektor zadovoljno trlja ruke, na sto muka našle su se jedinice lokalne samouprave. Naime, novac koji su pojedini gradovi i općine dobili za gradnju javnih zgrada često je nedovoljan za pokrivanje cijele investicije, budući da su građevinci zbog sve većeg obujma posla i rasta plaća podigli cijene.

Nećemo odustati

– Mi smo 2016. godine imali pripremljeni troškovnik za gradnju Dječjeg vrtića u Lopatincu, s projekcijom vrijednosti projekta od pet milijuna kuna. Taj smo novac i osigurali putem mjere 7.4.1., ali je problem što su rezultati natječaja stigli tek 2018. godine. U dvije godine cijena posla se drastično promijenila pa smo na natječaju primili ponudu od 6,8 milijuna kuna, što je za čak 35 posto više od predviđenog i dobivenog iznosa. Sada pokušavamo razliku namaknuti na nekoliko različitih strana, barem jedan dio. Sigurno je jedino da od projekta nećemo odustati – rekao nam je Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu.

35 posto je veći iznos ponuda za radove na Dječjem vrtiću u Lopatincu od prvotno troškovnikom predviđene cijene u iznosu od 5 milijuna kuna

Još ekstremniji slučaj je onaj u Općini Štrigova, koja je za projekt gradnje i opremanja zgrade Doma kulture dobila oko 7,5 milijuna kuna, dok su pristigle ponude iznosile od 13 do 15 milijuna kuna.

59,4 posto je rasla vrijednost građevinskih radova u 2017. godini u segmentu gradnje nestambenih zgrada, što Međimursku županiju svrstava na visoko drugo mjesto, odmah iza Zadarske županije

– Dvaput smo ponavljali i poništavali natječaj jer su ponude znatno premašivale maksimalni iznos investicije. Jedino nam je rješenje da prilagodimo građevinsku dozvolu i smanjimo troškovnik. Svim jedinicama lokalne samouprave koje su se našle u sličnim problemima, a takvih je mnogo u cijeloj Hrvatskoj, ususret je izašla i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te je produljila rok za javnu nabavu za dodatnih šest mjeseci.

7,5 milijuna kuna dobila je Općina Štrigova za izgradnju i opremanje Doma kulture, ali je bila primorana dva puta ponavljati i poništavati natječaj jer su ponude znatno premašivale maksimalni iznos investicije

Problem s cijenama leži i u činjenici da je proteklo mnogo vremena od izrade troškovnika do odobrenja projekta. S druge strane, projektanti u troškovniku nisu predvidjeli mogući rast cijene rada, jer je očito malotko vjerovao u baš takvu eksploziju poslova u građevinarstvu – zaključio je načelnik Štrigove, Stanislav Rebernik.

U Toplicama će graditi Bračani

Brojna gradilišta s jedne strane, te premali broj građevinskih tvrtki s druge, dovele su do situacije da građevinari mogu uvjetovati cijenu radova koja vrlo često znatno premašuje realne iznose koje utvrđuju projektanti u troškovniku. Iz tog razloga investitori pretražuju cijelu Hrvatsku ne bi li pronašli tvrtku koja će ponudom odgovarati predviđenim iznosom projekta. Tako će u Varaždinskim Toplicama projekt izgradnje reciklažnog dvorišta realizirati tvrtka s Brača. Za ovaj projekt Varaždinske Toplice dobile su 2 milijuna kuna, a nakon prvog javnog natječaja nijedna ponuda nije se iznosom uklapala u predviđeni troškovnik.

Ne budu li domaći građevinci mogli realizirati poslove, prostor bi se mogao otvoriti stranim tvrtkama

Toplice su dijelom iz vlastitog proračuna, a dijelom iz nacionalnih fondova osigurale dodatni novac te je u ponovljenom javnom natječaju prihvaćena ponuda tvrtke s Brača u iznosu od 2,5 milijuna kuna. Osim ove tvrtke na natječaj su se javile još dvije tvrtke iz Varaždinske županije te jedna iz Krapinsko-zagorske. Razlika u ponudama kretala se u rasponu od 30.000 kuna. Ne bude li domaći građevinski sektor u mogućnosti realizirati sve poslove, Hrvatska Vlada ima ovlasti proširiti javne natječaje na način da se na njih mogu javljati i inozemne tvrtke. Ovo je posebno zanimljivo pograničnim općinama, koje u otvaranju tržišta vide mogućnost brže realizacije investicija, da bi se izbjegla situacija da se mora vratiti već dobiveni novac.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje