Povežite se s nama

U fokusu

Gradonačelnik Bosilj poručio županu Stričaku: “Na primitivne napade ne odgovaram, želim raspravu o decentralizaciji poreznih prihoda“

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj reagirao je na jučerašnje priopćenje Anđelka Stričaka, župana Varaždinske županije slijedećim priopćenjem:

>>Stričak: Plaćaju li Varaždinke i Varaždinci veći porez da bi gradski dužnosnici mogli putovati od Irske do Kine?

Priopćenje župana Stričaka puno je primitivnih i neistinitih objeda, te je kao takvo najbolji primjer zašto se običnim ljudima gadi politika i takvi političari. Bespredmetno je ulaziti u ovako primitivnu i ružnu raspravu s osobom koja je zajedno sa svojim glavnim koalicijskim partnerom Čehokom pokušavala sve do zadnjega opstruirati rješavanje bala otpada u Varaždinu, ali radi javnosti ću samo taksativno navesti i pobiti sve neistine i zamjene teza u njegovom priopćenju.

Gradski dužnosnici i službenici ne putuju kako Stričak imputira za novce poreznih obveznika. Nabrajana službena putovanja su plaćena ili: Europskim novcem (npr. zamjenik u Bruxeless na dodjelu 5 milijuna EUR-a vrijednog projekta), ili sredstvima države pozivateljice (zamjenik, Kina kao država domaćin predstavnicima većeg broja hrvatskih gradova je snosila sve troškove puta i boravka), Norveška (gradonačelnik, u sklopu EU projekta ugradnje solara u Varaždinu na trošak partnera iz Norveške) ili UNDP (gradonačelnik, predstavljanje primjera dobre prakse apliciranja EU projekata na UNDP konferenciji u Sarajevu)…

Neutralnom promatraču, pa čak i Stričaku bi bilo nezamislivo da recimo UN pozove njega da bude predavač dužnosnicima i premijerima u BiH s temom privlačenja EU novca i transparentnosti poslovanja. Vjerojatno bi mu bilo još manje zamislivo da gostuje na Sveučilištu u Stavangeru. Eventualno bi naš župan mogao kvalitetno odraditi predavanje o nasilništvu i tučnjavama u noćnim cajkaškim klubovima (kad bi netko takve predavače tražio) ili kako voziti regatu po Trakošćanskom jezeru kojeg ni nakon 2,5 godine ne uspijeva izmuljiti  i uz takav poziv ne bi više morao voziti kombije županijskih službenika u posjete Herceg Bosni.

Spominjanje destinacija privatnih putovanja s obitelji koje plaćamo zamjenik ili ja iz vlastitih džepova razina je koju ni od Stričaka nisam očekivao.

A kad se već otvorila tema o tzv. poreznoj reformi, odnosno ovome što HDZ i Stričak zovu reformom, te kozmetičke izmjene nemaju veze s istinskom i korjenitom promjenom kakva bi trebala ovoj zemlji. Pa evo nekoliko dodatnih priloga raspravi o temu „reforme po HDZ-u“. Od 50-ak poreza, trošarina i parafiskalnih nameta država se nije odrekla niti jednog jedinog već je u najboljoj maniri ove stranke zavukla duboko ruku u tuđi džep, u blagajnu gradova (samo gradu Varaždinu su uzeli 4 milijuna EUR-a). I kad uloviš lopova u nepodopštini s rukama u tuđim džepovima, on počne vikati: ja sam to htio dati drugima! Kad su tako spremni da dijele drugima, dajte onda iz središnje državne blagajne jer ste u inflatornom vremenu i ovako visokim PDV-om napunili središnju državnu blagajnu i sada okolo kupujete biračku naklonost u superizbornoj godini. Pa koliko košta da košta.

Grad Varaždin ima preuzete obveze i ogromne nadstandarde (besplatni produženi boravak za osnovnoškolce, Healty meal standard u vrtićima, sve učiteljice u produženom boravku su stalno zaposlene, božićnice i uskrsnice za umirovljenike od ukupno 100 eura, stipendije za studente od 100 Eura, nagradu za novorođene od 1000 Eura, psihologe u svim školama, najveći broj pomoćnika u vrtićima i osnovnim školama …), jedan je od pet gradova u RH koji ima HNK koji košta Grad  gotovo isto koliko se prikupilo prireza…

Na kraju pozivam župana Stričaka da javno objavi kako će utrošiti 10 milijuna Eura koje će ove godine dobiti od građana Varaždina kroz porez na dohodak, jer su ovim kozmetičkim poreznim izmjenama županije na velikom dobitku (nažalost 20% poreza na dohodak ide nepotrebnoj instituciji – županiji, koja od ove godine više nema ni ingerencije za bolnice jer im ih je preuzela država). Da se novac iz poreza na dohodak ovom za župana fantastičnom poreznom izmjenom i novom raspodjelom ne pumpaju sredstva u županije, Varaždinci ne bi imali poreznu stopu 22%, niti bi ju se smanjilo samo na 20 % već bi odmah mogla biti 18 %.

A prava pitanja treba tek otvoriti: istinska fiskalna decentralizacija, u kojoj bi se 80% sredstava prikupljenih od poreza koristilo za financiranje obrazovanja, znanosti, infrastrukture, zdravstva, socijalne skrbi… i to u sredini u kojoj su ti porezni prihodi i nastali, a 20% bi odlazilo u središnju državnu blagajnu za financiranje zajedničkih potreba (obrana, vanjski poslovi, financiranje velikih infrastrukturnih projekata). E to je prava reforma, a ona se nikad neće dogoditi dok je HDZ na državnoj vlasti.

dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina

U fokusu

FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trakošćansko jezero uskoro bi napokon trebalo dobiti stari sjaj. Direktor Hrvatskih voda VGO za Muru i gornju Dravu Milan Rezo rekao nam je da su se radovi intenzivirali i maksimalno se koriste povoljni vremenski uvjeti. Radi se i po 12 sati dnevno, svaki dan, uključujući subote i nedjelje.

Radnici s bagerima, kamionima i ostalim radnim strojevima na jezeru u Trakošćanu nisu bili samo u dane uskrsnih blagdana i na Cvjetnu nedjelju.

Radovi na jezeru traju više od 30 dana, a nataloženi sediment koji se prikuplja odvozi se na dva i pol kilometra udaljenu deponiju. Bez obzira na blagdane, praznike i vremenske uvjete izvađen je sav sediment iz prvog dijela jezera. Prema sadašnjem planu voda bi se mogla puštati u taj prvi dio jezera već s prvim danima svibnja, otkriva nam Milan Rezo.

– Do današnjeg dana izvađeno je približno 60 tisuća kubika sedimenta, što bi značilo da se dnevno iskopa i odveze oko dvije tisuće kubika. Paralelno s vađenjem sedimenta pokrenuli smo i projekt i odabrali najpovoljnijeg projektanta za projektiranje i sanaciju erozija. Na lijevoj obali će se obaviti sanacija u dužini od 120 metara i taj dio ćemo urediti kamenim oblogom s kamenim nabačajem. Na desnoj obali, gdje je bilo takozvano bivše kupalište, uredit ćemo 100 metara uz potporni zid pomoću gabionskih zidova na visinu od metar i pol – objašnjava nam Milan Rezo.

Nakon završetka vađenja sedimenta na prvom jezeru, servisni, odnosno gradilišni putevi povlače se dalje, na druge dijelove jezera, a po potrebi će se ugraditi i kameni materijal.

– Kada povučemo sve servisne, odnosno gradilišne puteve, i to očekujemo oko 1. svibnja, onda krećemo s puštanjem vode unutar tog prvog dijela i paralelno s prestankom ispumpavanja, što bi značilo da će voda slobodno kroz temeljni ispust istjecati u rijeku Bednju – kaže Rezo.

Podsjetimo da su Hrvatske vode nakon završetka pripremnih radova uređenja deponije i gradilišnih puteva, 26. veljače krenule s nastavkom čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta. Podsjetimo i da je i nedavna obilna kiša zakomplicirala tijek radova, ali sve se uspjelo nadoknaditi..

Prema potpisanom ugovoru Hidroing d.d. se obvezao da će radove završiti do kraja lipnja uz povoljno vremenske uvjete. Nakon završetka radova vađenja sedimenta iz jezera, Hrvatske vode su se odvezale urediti obalu uz samo jezero. U međuvremenu će se obaviti sanacija erozija i klizišta.

Za sanaciju erozija Hrvatske vode osigurale su dodatna sredstva.

– Vrijednost investicija uređenja ovih pokosa koji su nastali erozijom je 500 tisuća eura i taj iznos se ne odnosi na onaj iznos koji je ugovoren za čišćenje jezera. Sanaciju Hrvatske vode financiraju kroz svoje preventivne, redovne i izvanredne mjere održavanja od poplava – objasnio nam je Rezo.

Što se tiče kompletnih radova i puštanja vode u jezero, s obzirom na sušni period u srpnju i kolovozu, za očekivati je da će se jezero do kraja popuniti u jesenskim i zimskim mjesecima.

Nastavite čitati

U fokusu

HSRM: Srijeda kao datum izbora onemogućava radnicima koji rade u inozemstvu njihovo pravo glasanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski sindikat radnika migranata (HSRM) poslao je priopćenje medijima, a kojim upozoravaju na to zašto je 17. travnja, srijeda, loš datum za parlamentarne izbore.

Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Poštovani, predsjednikov datum izbora koji će se održati 17. travnja 2023 godine ONEMOGUĆAVA se SVIM NAŠIM HRVATSKIM RADNICIMA sa zaposlenjem u inozemstvu njihovo pravo glasanja!

Dnevni migranti RH koji imaju zaposlenje u nama susjednim zemljama te njihov svakodnevni poziv za radno mjesto koje započinje u 05:00 sve do 19:00 ne pruža im izvršenje građanske dužnosti.

Tjedni migranti:
Njihovo udaljenje od samog mjesta boravka u inozemnim zemljama je čak i do 300 km gdje su u nemogućnosti povratka do 19:00 sati na izborna mjesta u hrvatskim konzulatima.

Također svi vozači kamiona koji su na svojim rutama vožnje kao i ujedno njegovateljice koje su na 24-satnoj njezi kao i svi ostali naši radnici migranti spriječeni su pozivu obavljanja građanske dužnosti koji im je izborom datuma glasanja oduzeto pravo.

Svi naši građani izuzeti su protiv ne svoje volje, ne izvršavanju prava glasanja.

HSRM se prošle godine obratio predsjedniku RH i predsjedniku Vlade uzevši u obzir također sve ministre gdje nismo dobili nijedan odgovor na naše apele i ponovno se potvrdilo da smo građani drugog reda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje