Povežite se s nama

Život i društvo

Gradonačelnik poslao pismo svim osnovnoškolcima i u njemu bon od 100 kuna

Objavljeno:

- dana

Ludbreg

Učenici ludbreške osnovne škole s početkom su školske godine dobili pismo gradonačelnika Dubravka Bilića. Uz motivacijsku poruku za početak školske godine u pismu je bio i bon u vrijednosti 100 kuna za kupovinu školskog pribora u jednoj od ludbreških knjižara.

Gradonačelnikovo pismo ludbreškim osnovnoškolcima prenosimo u cijelosti:

– Škola samo kaj nije počela i sigurno ti je već dosadno bez učitelja i nastavnika, bez prijatelja iz razreda, a najviše ti fale zadaće, kontrolci i ispiti. Ali, dok praznici još traju treba ih dobro iskoristiti za igru, druženje, zabavu i čitanje. Nadam se da ste napravili sve kaj ste planirali i da ste spremni za školu. Oko škole uskoro budete vidjeli neke novosti poput prometnog poligona, a u školi su vam ravnateljica, učitelji i nastavnici te majstori pripremili još poneku novost. Bilo bi mi drago da svi zajedno krenemo u novu školsku godinu veseli i sretni te da zajedno s učiteljima i nastavnicima budemo najbolja škola na svijetu, da vrijedno radite, učite i budete najbolji kaj možete, da poštujete jedni druge, međusobno si pomažete i rastete u znanju, poštenju i prijateljstvu.

Ništa se na ovom svijetu ne zaslužuje tek tako već u sve treba uložiti puno truda, snage i upornosti. Škola i znanje je vaša prilika da postanete važni, uspješni i jednog dana sretni stanovnici našeg Ludbrega, najljepšeg malog grada na svijetu. Iako vam se ponekad čini da vas nitko ne razumije, vjerujte da vam roditelji i učitelji žele samo najbolje, da vam žele prenijeti sve što znaju te da zajedno možete ostvariti sve kaj si zamislite. Budite dobri učenici i učenice, dobri prijatelji i prijateljice i ne plašite se ničega. Dobre ocjene su jako važne, ali ne zaboravite biti prijatelji jedni drugima, pomažite si i međusobno gradite školu u kojoj caruje prijateljstvo. I ove godine budemo ti dali priliku da u jednoj od ludbreških knjižara u iznosu od 100,00 kn kupiš neke sitnice za školu i tako olakšaš svojim roditeljima ovo napeto vrijeme.

Ovaj poklon bon samo odneseš u knjižaru i zamijeniš ga za stvari koje ti trebaju, a ostalo je naša briga. Uspjeli smo također osigurati i svim učenicima besplatne knjige pa te molim da svoje paziš i čuvaš da ih nakon tebe netko drugi može koristiti. Nije to možda puno, ali je znak koliko je mojim suradnicima i meni važno da sva djeca imaju jednaku priliku kroz školu postati dobri i uspješni građani našeg Ludbrega. Želim ti puno uspjeha tijekom školske godine i ako te stisnu neki problemi uvijek mi se možeš javiti. – poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Lukom dobio novo vozilo: Cilj je smanjiti količine otpada, ali i račune građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Vijećnici Centra za kulturu i informacije „Dragutin Novak“ u Ludbregu održana završna konferencija projekta pod nazivom: „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva.

Riječ je o projektu koji je proveo Lukom u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a ludbreška komunalna tvrtka bogatija je za novo vozilo sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada .

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihovog voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen.

Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila, direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskom i osnovnoškolskog uzrasta najmlađe sugrađane. Djecu se educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvorila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta.

Tijekom provedbe tih radionica, djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice sa otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje proizvodnju istog. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.

Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su sa krajnjim ciljem da se već u prvoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je pohvalio trud tvrtke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukoma i grada Ludbrega, u vidu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time na kraju krajeva rezultirati i sa značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 HRK od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 HRK. Isto predstavlja 84,9999993% ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, te završava sa zaključno 08.02.2022.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Lukom d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje