Povežite se s nama

Međimurje

Gradsko komunalno poduzeće “Čakom” dobiva dva kamiona za prikupljanje i odvoz otpada

Objavljeno:

- dana

Gradsko komunalno poduzeće „Čakom“ u travnju se prijavilo na natječaj u sklopu javnog poziva pod nazivom „Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada“ u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Krajem lipnja donesena je odluka o financiranju, a mjesec dana kasnije potpisan je i Ugovor o sufinanciranju nabavke dva kamiona sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje biootpada.

Kako je naglašeno na početnoj konferenciji projekta održanoj u utorak na Čakovečkim bazenima, vrijednost vozila je 2.410.075 kuna, od čega 1.480.000 kuna, odnosno 61,4% čine bespovratna europska sredstva. To je ujedno i najveći mogući iznos sufinanciranja koje je pojedini prijavitelj mogao ostvariti na ovom natječaju.

– GKP “Čakom” godinama je u nacionalnom vrhu što se tiče prikupljanja, sortiranja te odlaganja otpada, a ovaj projekt pomoći će im da budu još bolji. Osim što će poduzeću omogućiti da ima niže operativne troškove, kvalitetniju uslugu dobit će i građani – rekao je, među ostalim, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Prema riječima direktora GKP-a “Čakom” Ivice Perhoča, njihov vozni park je zastario pa ga je potrebno obnavljati. Dva nova kamiona počet će se koristiti već početkom iduće godine, tako da će svojim korisnicima moći isporučiti bolju i kvalitetniju uslugu.

Voditeljica projekta Nataša Panić iz “Čakoma” rekla je da je krajnji cilj projekta osigurati veću stopu razdvajanja otpada te samim tim i količinu onog koji se trajno odlaže. Projekt traje do veljače iduće godine, a osim nabave kamiona obuhvaća i edukaciju građana.

Inače GKP “Čakom” uslugu prikupljanja, odvoza i odlaganja otpada osim na području Grada Čakovca obavlja i u općinama Strahoninec, Šenkovec, Nedelišće, Orehovica, Mala Subotica i Štrigova, a sveukupno ima 18.309 korisnika. Sustavom odvojenog prikupljanja biootpada kroz posebne spremnike (smeđe kante) od 120 l trenutno je obuhvaćeno 8.073 korisnika (44 %), a postignut je postotak izdvajanja bio-otpada od oko 30% od količine miješanog komunalnog otpada.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje