Povežite se s nama

Novosti

Habuš: Prodali bismo Termoplin da zatvorimo kredite

Objavljeno:

- dana

KUPUJU SE DIONICE PARKOVA, A PRODAJU SE DIONICE TERMOPLINA

– Ni u kom slučaju taj novac ne bismo potrošili za bale. Vjerojatno bismo ga potrošili za zatvaranje postojećih kredita, a ostatak bi bio “zlatna rezerva” za predfinanciranje, tj. sufinanciranje projekata koji će se aplicirati na EU fondove. To bi bila odlična stvar – planovi su varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša kako potrošiti novac koji bi Grad Varaždin “zaradio” od prodaje 50,99 posto dionica Termoplina koje ima u svojem vlasništvu.

Grube procjene su da bi ta prodaja mogla na račun Grada donijeti od 100 do 150 milijuna kuna. Dakle, polovicu godišnjeg proračuna. No pitanje je da li se ta prodaja isplati i kome će se isplatiti ukoliko uopće do nje dođe. Gradonačelnik Habuš priznaje da je prodaja njegova ideja, no isto tako odbija bilo kakvu odgovornost za provođenje te odluke. Kaže da eventualnu odluku o prodaji dionica neće donijeti on, već Gradsko vijeće. – Dionice će se prodati ako će za to biti 15 vijećnika – objašnjava.

Način upravljanja

Ova je ideja, zajedno s prodajom dionica Varaždinskih vijesti u gradskom vlasništvu kao i kupnja dionica Parkova još nedavno plasirana na međustranačko vijeće. Tada je, ispričao nam je nezavisni vijećnik Zlatan Avar, objašnjeno da bi prodaja dionica Termoplina od kojeg Grad ubire godišnju dividendu od 1,5 milijuna do 2,5 milijuna kuna, bila potrebna jer je dosadašnja struktura upravljanja nemoguća. – Jedini argument za prodaju dionica koje su nam vladajući plasirali bio je način upravljanja u Termoplinu. Naime, tamo se sve odluke moraju donijeti sa 75 posto glasova i objašnjeno nam je da manjinski vlasnik, tj. direktor tvrtke Ivan Topolnjak sa svojih 42,19 posto udjela blokira većinskog vlasnika, tj. Grad koji ima 50,99 posto. Nije bilo drugih argumenata zašto se mora prodati – veli Avar.

Dividenda koči

Gradonačelnik Habuš je od onda, kako je i informacija iscurila u medije, do razgovara s nama i “nabildao” druge argumente za prodaju dionica. Rekao nam je da sama isplata dividende koju svake godine Termoplin mora isplatiti Gradu koči razvoj te tvrtke čiji su planovi širenje na regiju. Osim toga, naveo je i to da samu tvrtku u konkurentnosti na predstojećem liberaliziranom tržištu koči gradsko vlasništvo te “da treba naći strateškog partnera, primjerice proizvođača plina, koji će ući u vlasništvo”. – Što se tiče računice, mislim da je jasno da bi prodajom dionica Grad sada dobio više od 100 milijuna kuna dok bi toliko dobio kroz 50 godina od dividende – tvrdi Habuš. Dugogodišnji direktor Termoplina Ivan Topolnjak smatra da prodaja gradskih dionica nije loš potez, a priča se da ih upravo i sam misli kupiti. – O kupnji dionica još nisam razmišljao, ali moram reći da nije istina da se dividenda mora isplaćivati svake godine. Dobit se može usmjeriti i na ulaganja u poslovanje – veli Topolnjak.

Obiteljsko srebro

Na moguću prodaju dionica najvrednijeg poduzeća u vlasniištvu Grada ne gledaju svi s odobrenjem. – To je za mene prodaja obiteljskog srebra. To je tvrtka koju su godinama gradili naši roditelji, pa i mi. I sad će se to prodati za nekih 100 milijuna kuna? Novci će sjesti na račun Grada, doći će neka ovrha, trebat će se platiti neki sudski spor i sve će nestati. Grad se odriče takvog nečeg da zaradi na brzo umjesto da se bave privlačenjem investicija. Osim toga jasno je tko želi kupiti dionice tamo, onaj koji ih već ima – kaže vijećnik Hrasta Željko Cecelja. Gotovo jednako na prodaju dionica Termoplina gledaju i HDZ-ovci – ne slažu se, a misle da bi Grad trebao kupiti dionice kako bi imao kontrolni paket ako je to glavni argument za prodaju. Taj scenarij, naravno, nije moguć, u to je uvjeren i gradonačelnik Habuš, jer bi to značilo da bi Topolnjak trebao prodati dionice Gradu što se sigurno neće dogoditi.

“Grad je podređen iako je većinski vlasnik. Nema ni svog predsjednika Nadzornog odbora”, vijećnik R. Podolnjak

Da je Grad u Termoplinu podređen mada je većinski vlasnik potvrđuje i nezavisni vijećnik Robert Podolnjak. – Grad čak nema ni svojeg predsjednika Nadzornog odbora, već je to zaposlenica Termoplina. No eventualna prodaja udjela, ako bi bila isplativa i korisna za Grad i građane Varaždina, morala bi biti povezana s odlukom o korištenju novca od takve prodaje, tj. za koju ili koje kapitalne investicije bi bio korišten novac od prodaje udjela. Taj novac svakako se ne bi smio koristiti za pokrivanje tekućih troškova proračuna ili za plaćanje zbrinjavanja komunalnog otpada. Uostalom, proces izrade elaborata o mogućoj prodaji udjela je zahtjevan posao koji se ne može realizirati u kratko vrijeme tako da se ne može donijeti neka ishitrena odluka, pogotovo ne za plaćanje tekućih obaveza Grada. Uvjeren sam da ovo Gradsko vijeće, kao što se to već dokazalo u ovom mandatu, nije spremno donositi ishitrene odluke na štetu građana Varaždina – kaže Podolnjak.

1,6 milijuna kuna za kupnju dionica Parkova
Grad planira prodati dionice Termoplina, ali kupiti one Parkova. Iako ima 53 % u ovom komunalnom poduzeću, koje ionako ovisi o poslovima koje dobiva od svog većinskog vlasnika i ne posluje s nekom dobiti (2012. imali su 13 tisuća kuna dobiti), Grad planira potrošiti 1,6 milijuna kuna i isplatiti 400 kuna po dionici malim dioničarima da bi došli do 75 %, tj. kontrolnog paketa. Prošlog petka ovaj je prijedlog odluke bio stavljen među materijale za Gradsko vijeće, ali je brzo i skinut s web-stranice. Naravno, i ovu odluku moraju izglasati vijećnici, a vjerojatno će proći jer kupnju, uz vladajuće, podupire i oporba. – Parkovi d. d. tvrtka je od strateškog interesa za Grad i građane Varaždina i nužno je da Grad ima ključnu kontrolu nad poslovanjem tvrtke. To se prije svega odnosi na varaždinsko gradsko groblje – misle u HDZ-u. Podolnjaku se pak načelno ne čini potrebnim kupovati dionice Parkova. – Na međustranačkom vijeću rečeno je da je pravno nužno da Grad ima 75 % udjela jer u tom slučaju može povjeravati poslove bez natječaja i da to zahtijeva pravo Europske unije. Tu informaciju valja provjeriti. Ako je to s pravnog stajališta točno, tada smatram da Grad treba otkupiti udjele zaposlenika i umirovljenika kako bi se zaštitila ta tvrtka i njeni zaposlenici u budućnosti – veli Podolnjak. Grad planira i prodati dionice Varaždinskih vijesti čija je nominalna vrijednost 627 tisuća kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje