Povežite se s nama

Novosti

HDZ neće sudjelovati u radu Gradskog vijeća Varaždina!

Objavljeno:

- dana

DRAMATIČNO PISMO JEDINE STRANAČKE OPOZICIJE U VARAŽDINU

Vijećnici varaždinskog Gradskog vijeća iz redova HDZ-a, koji su trenutno jedina stranačka opozicija vladajućoj varaždinskoj koaliciji HNS-SDP koju podupiru HSLS, HSU i HL-SR, neće sudjelovati u radu varaždinskog gradskog parlamenta. Izvijestio je to njihov klub vijećnika u pismu koje je upućeno predsjedniku Gradskog vijeća Josipu Hehetu uočio početka današnje sjednice.

U pismu, koje Hehet nije pročitao, objašnjavaju zašto su se odlučili na bojkot Gradskog vijeća:

Mi, vijećnici Gradskog vijeća Grada Varaždina iz redova Hrvatske demokratske zajednice, odlučili smo Vam se obratiti na ovaj način, te od Vas, poštovani gospodine Predsjedniče Gradskog vijeća, zahtijevamo da ovo naše Otvoreno pismo pročitate javno, danas, na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ocjenjujemo, naime, da svojim aktivnim sudjelovanjem na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina ne bismo na konstruktivan i demokratski način uspjeli doprinijeti raspravi i donošenju kvalitetnih odluka od interesa za sve građane Grada Varaždina. Iz tog razloga donijeli smo odluku da članovi Gradskog vijeća iz redova Hrvatske demokratske zajednice danas ne sudjeluju na sjednici. Kao i mnogo puta do sada, “glasačka mašina” trenutno vladajuće koalicije na gotovo svakoj sjednici Gradskog vijeća uspijeva Gradonačelniku i njegovoj inertnoj i, usuđujemo se reći, nesposobnoj ekipi odabranoj po koalicijskom stranačkom ključu, a ne po kriteriju stručnosti, ostvariti dovoljnu većinu za donošenje pravno i moralno dvojbenih odluka.

           Mi, vijećnici Hrvatske demokratske zajednice, u takvoj farsi od demokracije niti smo željeli sudjelovati do sada, niti ćemo to činiti ubuduće. Zato danas nismo tamo gdje bi nam, u normalnim, demokratskim okolnostima, trebalo biti mjesto – našim vijećničkim klupama! A Gradsko vijeće Grada Varaždina, podržavajući politiku Gradonačelnika i njegovih suradnika, u posljednjih je deset mjeseci donijelo niz dvojbenih, pa za sudbinu Grada Varaždina i njegovih građana, čak i vrlo pogubnih odluka.

           Od grada poželjnog za život, postali smo – grad slučaj! Strani investitori još nedavno su hrlili u naše gospodarske zone, a danas Varaždin zaobilaze u – “širokom luku”. Umjesto otvaranja novih radnih mjesta, zatvaraju se postojeća. Od grada deset puta ovjenčanog zelenom vrpcom za skrb o uređenosti i zaštiti okoliša, postali smo grad koji se – guši u smeću! Od, još donedavno, čak i u europskim razmjerima važnog sportskog, a osobito nogometnog središta, danas ostaju samo sablasno prazne tribine i tereni Varteksovog stadiona, na kojem više ne stanuje niti momčad koja bi se natjecala u – drugoj županijskoj ligi! I varaždinska Zračna luka, u koju su posljednjih godina sve češće pristizali zrakoplovi generalne avijacije, danas je zatvorena. Prvi rezultat nove Uprave, (zar treba isticati?!!) postavljene po političkom ključu,  tek je teško stradavanje jedinog gradskog zrakoplova u prošlotjednom nevremenu. Tko će nadoknaditi tu štetu?

            Umjesto bavljenja suštinskim razvojnim problemima Grada Varaždina i njegovih građana, ovo Gradsko vijeće, kao i Gradonačelnik, već se deset mjeseci uglavnom bavi kadrovskim križaljkama. To se, uostalom, čini i na današnjoj sjednici. Sposobne zamjenjuju podobni, pa makar imali samo i osnovnoškolsko obrazovanje!

           Ovakva politika Gradskog vijeća, Gradonačelnika i trenutno vladajuće koalicije tek je sada pokazala puni smisao njihova  predizbornog slogana da “promjene počinju u Varaždinu”. Doista, one su tu i počele, ali nisu donijele boljitak. Naprotiv, građani Varaždina najbolje su osjetili “vjetar novih promjena” – nezaposlenost, neimaštinu i potpuni izostanak razvojne vizije stvaranja uvjeta za prevladavanje teškoća. Ako je model vladanja primijenjen u Varaždinu postao obrazac (a izgleda da jest) za cijelu Hrvatsku, onda – jao si ga “lijepoj našoj”!

           Gradska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Varaždina i mi kao njezini vijećnici u Gradskom vijeću i dalje ćemo nuditi rješenja i podupirati one inicijative koje imaju za cilj dobrobit svih građana Varaždina. Takve inicijative i ideje, nažalost, kod aktualne gradske vlasti nismo mogli  raspoznati ni mi u HDZ-u, ali ni stranački neopterećeni građani Varaždina. U tom smislu vjerujemo da će predstojeći lokalni izbori u Gradu Varaždinu uspostaviti odnose koji će ponovo omogućiti demokratski način rada i odlučivanja u Gradskom vijeću Grada Varaždina.

            Mi, vijećnici Gradskog vijeća Grada Varaždina, nažalost, ocjenjujemo da sadašnji odnos političkih snaga i potpuni autizam vladajuće strukture na prijedloge iz oporbenih redova ne omogućuju niti minimum demokratskog načina odlučivanja na sjednici Gradskog vijeća, pa do daljnjega u takvoj raboti niti nećemo sudjelovati.”, zaključuju u HDZ-u.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje