Povežite se s nama

U fokusu

HNS-ov Mošmondor prozvao dr. Zember zbog ovrha, o Vlašićevim ovrhama – niti riječi

Objavljeno:

- dana

POČELO JE

Svega nekoliko minuta prije nego što je iz Opće bolnice Varaždin stiglo priopćenje da je dr. Nenad Kudelić jednoglasno potvrđen za novog ravnatelja, iz županijskog HNS-a stiglo je priopćenje u kojem su prozvali smijenjenu ravnateljicu dr. Sanju Zember.

– Jeste li znali da Sanja Zember tri godine uzastopno ima dugovanja prema tvrtki u vlasništvu Grada Varaždina? – javno su HNS-ovci upitali Anđelka Stričaka, predsjednika županijskog HDZ-a, saborskog zastupnika i županijskog vijećnika te stranke.

Zamolili su ga da se izjasni smatra li da kandidati i kandidatkinje za gradonačelnice/gradonačelnike, kao i zamjenice i zamjenike gradonačelnika, moraju podmiriti svoje dugove prije same kandidature. Naime, dr. Zember je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika HDZ-ovog kandidata Damira Habijana, i to kao nestranačka osoba.

Ovršio ju Vartop

– Mogli smo pročitati da Sanja Zember već tri godine uzastopno ima dugovanje prema tvrtki koja je u vlasništvu Grada Varaždina. Jeste li gospodine Stričak znali za dugove i je li predlaganje Sanje Zember za zamjenicu gradonačelnika, koja ima dugovanje prema komunalnoj tvrtki u vlasništvu Grada Varaždina, još jedan od Vaših ”odgovora” prema županu Predragu Štromaru? – zapitao se tajnik županijskog HNS-a Zlatan Mošmondor, koji Stričaku zamjera što je stao u obranu viničkog načelnika Marijana Kostavnjeca protiv kojeg je župan Predrag Štromar podnio tužbu zbog klevete.

Zamjera mu i “nisku razinu” komunikacije putem Facebooka, a i to što je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, govoreći o raspodjeli sredstava ministarstava, rekao da će “ako budete dobri, budemo ih podijelili i vašim općinama”.

Inače, dr. Sanja Zember je za Varaždinske vijesti rekla da je riječ bila o ovršnom postupku kojeg je protiv nje pokrenuo Vartop zbog neplaćanja četiri računa za grijanje iz 2014. i 2015. godine, a objasnila je da je dug nastao nakon što je kreditnim zaduženjem preuzela financijske obveze za suprugovu tvrtku. Napomenula je da je postigla nagodbu i da joj je namjera podmiriti sve obveze, što je i njezina građanska dužnost.

Zanimljivi kriteriji

Zanimljivo je da je HNS-ov Mošmondor reagirao zbog medijskih napisa o ovrsi zbog neplaćanja četiri računa za grijanje, no nikakvo reagiranje nije poslao kad su u pitanju ovrhe HNS-ovog direktora Varkoma Vlade Vlašića.

<< HNS-ov grafičar je ekspert i za vodoopskrbu i kanalizaciju: sjedit će u NO-u Varkoma za 1.800 kuna

<< Vlašić stjeran u kut priznao: Moj račun je blokiran, protiv mene je pokrenuto više ovrha

Protiv Vlašića ne samo da je gradska tvrtka Čistoća pokrenula ovrhu, nego nije plaćao ni brojne druge obveze zbog čega je protiv njega pokrenuto više ovrha. Javno je potvrdio da je njegov račun blokiran te da ima otvoreni zaštićeni račun.

Mošmondor je, inače, jedan od članova Nadzornog odbora Varkoma, pa bi bilo zanimljivo da se izjasni o Vlašićem ovrhama, a i što misli o tome da je župan Štromar upravo Vlašića u prosincu imenovao u Školski odbor varaždinske srednje škole.

 

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati