Povežite se s nama

U fokusu

HNS-ov Mošmondor prozvao dr. Zember zbog ovrha, o Vlašićevim ovrhama – niti riječi

Objavljeno:

- dana

POČELO JE

Svega nekoliko minuta prije nego što je iz Opće bolnice Varaždin stiglo priopćenje da je dr. Nenad Kudelić jednoglasno potvrđen za novog ravnatelja, iz županijskog HNS-a stiglo je priopćenje u kojem su prozvali smijenjenu ravnateljicu dr. Sanju Zember.

– Jeste li znali da Sanja Zember tri godine uzastopno ima dugovanja prema tvrtki u vlasništvu Grada Varaždina? – javno su HNS-ovci upitali Anđelka Stričaka, predsjednika županijskog HDZ-a, saborskog zastupnika i županijskog vijećnika te stranke.

Zamolili su ga da se izjasni smatra li da kandidati i kandidatkinje za gradonačelnice/gradonačelnike, kao i zamjenice i zamjenike gradonačelnika, moraju podmiriti svoje dugove prije same kandidature. Naime, dr. Zember je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika HDZ-ovog kandidata Damira Habijana, i to kao nestranačka osoba.

Ovršio ju Vartop

– Mogli smo pročitati da Sanja Zember već tri godine uzastopno ima dugovanje prema tvrtki koja je u vlasništvu Grada Varaždina. Jeste li gospodine Stričak znali za dugove i je li predlaganje Sanje Zember za zamjenicu gradonačelnika, koja ima dugovanje prema komunalnoj tvrtki u vlasništvu Grada Varaždina, još jedan od Vaših ”odgovora” prema županu Predragu Štromaru? – zapitao se tajnik županijskog HNS-a Zlatan Mošmondor, koji Stričaku zamjera što je stao u obranu viničkog načelnika Marijana Kostavnjeca protiv kojeg je župan Predrag Štromar podnio tužbu zbog klevete.

Zamjera mu i “nisku razinu” komunikacije putem Facebooka, a i to što je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, govoreći o raspodjeli sredstava ministarstava, rekao da će “ako budete dobri, budemo ih podijelili i vašim općinama”.

Inače, dr. Sanja Zember je za Varaždinske vijesti rekla da je riječ bila o ovršnom postupku kojeg je protiv nje pokrenuo Vartop zbog neplaćanja četiri računa za grijanje iz 2014. i 2015. godine, a objasnila je da je dug nastao nakon što je kreditnim zaduženjem preuzela financijske obveze za suprugovu tvrtku. Napomenula je da je postigla nagodbu i da joj je namjera podmiriti sve obveze, što je i njezina građanska dužnost.

Zanimljivi kriteriji

Zanimljivo je da je HNS-ov Mošmondor reagirao zbog medijskih napisa o ovrsi zbog neplaćanja četiri računa za grijanje, no nikakvo reagiranje nije poslao kad su u pitanju ovrhe HNS-ovog direktora Varkoma Vlade Vlašića.

<< HNS-ov grafičar je ekspert i za vodoopskrbu i kanalizaciju: sjedit će u NO-u Varkoma za 1.800 kuna

<< Vlašić stjeran u kut priznao: Moj račun je blokiran, protiv mene je pokrenuto više ovrha

Protiv Vlašića ne samo da je gradska tvrtka Čistoća pokrenula ovrhu, nego nije plaćao ni brojne druge obveze zbog čega je protiv njega pokrenuto više ovrha. Javno je potvrdio da je njegov račun blokiran te da ima otvoreni zaštićeni račun.

Mošmondor je, inače, jedan od članova Nadzornog odbora Varkoma, pa bi bilo zanimljivo da se izjasni o Vlašićem ovrhama, a i što misli o tome da je župan Štromar upravo Vlašića u prosincu imenovao u Školski odbor varaždinske srednje škole.

 

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje