Povežite se s nama

U fokusu

Hoće li sudbina vjerovnika propalog Stanoinga završiti po sistemu “pojeo vuk magare”?

Objavljeno:

- dana

Brojni ogorčeni vjerovnici propalog Stanoinga ovih dana poslali su otvoreno pismo na adrese brojnih medija, Državnom odvjetništvu RH, Uskoku, Ministarstvu pravosuđa RH, Ministarstvu unutarnjih poslova RH, Županijskom državnom odvjetništvu Varaždin, Općinskom državnom odvjetništvo Varaždin, Ustavnom sudu RH, Vrhovnom sudu RH, Višem upravnom sudu RH, Višem trgovačkom sudu RH, Županijskom sudu Varaždin, Općinskom sudu u Varaždinu, Predsjedniku RH, Hrvatskom saboru, Vladi, Ministarstvu branitelja, Varaždinskoj županiji, Gradu Varaždinu, političkim strankama…

Gdje su pare, gdje su stanovi?

U njemu ističu da svima žele skrenuti pažnju na sporost rješavanja problema vjerovnika u vezi s kupnjom stanova od dužnika Stanoing d.o.o. Varaždin.

– Nadamo se kako će uz vašu pomoć konačno doći kraj našoj muci i da će pravda pobijediti u našu korist kao vjerovnika koji smo očito prevareni i pokradeni – piše u uvodu otvorenog pisma kojeg u nastavku donosimo u cijelosti:

“Mi smo samo jedan manji dio onih koje je prvi predsjednik Republike Hrvatske nazvao “stoka sitnog zuba”. Sve više smo uvjereni da je imao pravo jer trpimo svu nepravdu koju mogu proizvesti pojedinci bez ikakvih posljedica. Čitav život smo pošteno radili, nikad nismo uzimali nikome ni kune. Radili smo i još uvijek radimo pošteno svoj posao. Neki smo u zasluženoj mirovini. Sve poreze redovito plaćamo. Štedjeli smo. Volimo svoje obitelji pa smo svu energiju i novčane mogućnosti ulagali u njihov bolji život. Odlučili smo kupiti stanove od poduzeća “Stanoing” d.o.o. u Varaždinu. Ugovore smo većinom potpisali 2011. godine s tadašnjim direktorom Eduardom Brumenom. Uvjeravao nas je, kao i njegov nasljednik Denis Pavlic, kako će se sve riješiti na zadovoljstvo svih vjerovnika. Sada vidimo kako su nas perfidno lagali čitavo ovo vrijeme. Ugovori su ovjereni i kod javnog bilježnika. Čak smo morali platiti i porez državi za novu nekretninu koju još uvijek nismo dobili. Kada su stanovi trebali biti gotovi, odnosno predani u vlasništvo kupaca ubrzo nakon toga je došlo do kraha – stečaj ili predstečaj. Odluka je bila ovo drugo. Preko 70 posto vjerovnika izjasnilo se da podržava predstečajnu nagodbu do koje još uvijek nije došlo. Ali tu nije bio kraj prijevarama. Kada je bilo predviđeno potpisivanje novih ugovora po planu prihvaćene nagodbe o vraćanju sredstava ili predaji stanova na korištenje opet su počele “igre bez granica” koje još uvijek i nakon više od dvanaest godina traju. Krivci su i nadalje na slobodi i bezbrižno kao bogataši koriste naša sredstva koja su nam besramno uzeli.

Eduard Brumen

”Igre bez granica”

Pitamo se jesu li naši varaždinski i držani istražitelji sposobni? Sigurno jesu. Jesu li sposobni odvjetnici i suci? Jesu. Jesu li naši političari sposobni na lokalnom, državnom i europskom nivou? Sigurno jesu. Ako je sve to istina, a jeste, kako onda još uvijek nisu utvrdili gdje je novac koji smo uplatili za stanove? Ili jesu ali o tome šute. Zašto? Kako to da sud bez znanja većine vjerovnika na dražbama putem Fine prodaju nekretnine Stanoinga prije konačnog dogovora i potpisa nagodbe? A upravo te nekretnine su baza za nagodbu prema prihvaćenom planu od prije više godina. Zar sudovi u Varaždinu rade po različitom ili istom zakonu predstečajne nagodbe? Ima još mnogo pitanja koja bi ovdje trebalo postaviti. Prevareni smo od strane Stanoinga, prevareni smo od pravosuđa, prevareni smo od političara. Zanimljivo je da za zadnje ročište (22. veljače 2023.) većina od velikog broja vjerovnika nije ni znala jer je poziv objavljen samo na oglasnoj ploči Suda. Veliki broj njih nema mogućnosti svakodnevno pratiti obavijesti Suda na oglasnoj ploči. Valjda ih je trebalo na neki primjereniji način pozvati. Kakve to zakone donose dobro plaćeni poslušnici u Hrvatskom saboru? Oni su samo dizači ruku bez obzira ako i drugačije misle. I oni dobro žive na račun poštenih građana.

Korupcijska hobotnica

Koji bi bio jednostavan odgovor na ova i mnoga druga pitanja? Jednom riječju sve je to vjerojatno velika korupcijska hobotnica čiji krakovi dosežu i do samog vrha vladajućih o čemu svjedočimo gotovo svakog dana. Mnogi načelnici, gradonačelnici, župani, direktori državnih firmi i mnogi drugi uhljebi bajno žive na naš račun. Čini nam se da naše pravosuđe zapravo ništa stvarno ne poduzima kako bi se vratilo dostojanstvo i uložena sredstva vjerovnicima. Valjda se čeka zastara. Glumili su “velika hapšenja” i oduzimanja imovine a zapravo su nam zamazivali oči. Dotle se obitelji okrivljenika šepure po gradu s najluksuznijim automobilima, odlazi se na skijanja, ljetovanja, renta s mnoštvom otetih stanova, apartmanima i poslovnih prostora, grade se novi objekti, kupuju nekretnine itd. Uživaju u blagodatima života od milijuna i milijuna sredstava koje smo uplatili za stanove. I nikom ništa. Dokle će naše pravosuđe to dozvoljavati? Sve više smo uvjereni da očito postoji sprega. Čudi nas i nereagiranje pravih branitelja koji su krvarili za slobodnu, poštenu i pravednu državu. Za kakvu su to državu mnogi položili i svoje živote? Sigurno ne za ovakvu državu u kojoj se jedni bogate otimajući imovinu drugima. Zar se moramo za svoja prava boriti na ulicama i trgovima? Mi pojedinačno nemamo novaca za abnormalno skupe sudske procese, a imamo pravovaljane ugovore sa “Stanoingom”. Pravosuđe stoga mora poduzeti nešto konkretno da pomogne nama malima i vrati nam oteto. Ne vjerujemo da su baš svi suci i istražitelji korumpirani kakav dojam postoji u javnosti. Banke će ionako vratiti ili su već vratile svoj novac. A pravosuđe neka konačno nekoga i kazni, neka mu oduzme otetu imovinu (novčanu i materijalnu) i vrati pravim vlasnicima. Tek tada ćemo moći reći da živimo u pravnoj i demokratskoj državi. Dokažite to na našem primjeru.

”Vratite oteto!”

U ovoj nepoštenoj raboti na račun nas individualnih vjerovnika izvrsno su se uklopili i drugi kupujući naše stanove za male novce, a prodavat će ih ili već prodaju po enormno visokim cijenama. To su pravi lešinari koji bez skrupula koriste situaciju kao i ratni profiteri i dopunjuju svoje bogatstvo na našoj nesreći. To je isto svojevrsna pljačka. U Fini kažu da prodaju nekretnina u vlasništvu “Stanoinga” vrše po odluci Suda. Kako to da sud prodaje čitavu zgradu u kojoj su i plaćeni stanovi više vjerovnika? Znači da samo neki mogu doći do svojih stanova i novčanih sredstava, a mi pojedinci to ne možemo. Pitamo se kuda je otišao taj novac jer nama nije vraćen. Božja je pravda da svi oni koji su nas opljačkali ništa neće ponijeti na drugi svijet, a nepravda što će i njihovi potomci i dalje bogato živjeti na naš račun. Nemaju ni trunku morala, empatije i ljudskosti. Nije nam jasno kako mogu živjeti pod tim teretom lopovluka, krađe i korupcije.

Pohlepni sadisti

Ponašaju se kao sadisti. Kako mogu biti toliko pohlepni i bez imalo sažaljenja spram unesrećenih ljudi? Neće živjeti petsto godina. Nemamo ništa protiv bogaćenja na pošten način, ali da to rade na nesreći drugih prosto ne možemo pojmiti. Zar naša djeca i unuci nemaju pravo na normalan i dostojanstven život? Zar samo oni i njihove obitelji koji su nas unesrećili imaju pravo na život? Neka žive od svog poštenog rada, a ne otimanjem drugima. Unatoč svemu nadamo se da još uvijek ima poštenih ljudi u pravosuđu koji će se izboriti za naša oteta prava. Vladu i zastupnike u Europskom parlamentu i u Hrvatskom saboru molimo za pomoć. Sve javne medije molimo da nas podrže. Očekujemo svoje stanove ili sredstva koja smo za njih uplatili. I to što prije, prije nego odemo na drugi svijet.”

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

Vlasnici međimurske “Vajde“ dobili milijune za stoku koje uopće nema na farmama?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Redakcija Telegrama tvrdi da je razotkrila veliki skandal s EU potporama – braća Pivac dobila su milijune eura, a na nekim prijavljenim farmama navodno uopće nemaju stoku!

Prema tvrdnjama Telegramovih izvora riječ je o međimurskoj Vajdi, tvrtki iz Grupe Pivac koji su najveći korisnici potpore za Mjeru 14  iz europske blagajne. Prošle im je godine za tu mjeru isplaćeno 3,8 milijuna eura.

Prihodi Vajde prošle su godine iznosili 89 milijuna eura, dobit je 3,46 milijuna eura, upravo nešto manje od iznosa potpora za Mjeru14.

– Na nekim se lokacijama svinje nikad nisu ni nalazile, niti su, prema izjavama zatečenih vlasnika, imali ugovore s podnositeljem zahtjeva o usluzi uzgoja svinja. Dakle, novac za Mjeru 14 je isplaćen, a da životinje nisu niti bile uzgajane na farmama niti je postajao ugovor s kooperantima – ističe se u članku kojeg u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje