Povežite se s nama

U fokusu

HSS-ovci za uvođenje “tima 2” u ispostave Hitne medicine u Ludbregu, Marofu i Ivancu

Objavljeno:

- dana

Hrvatska seljačka stranka Varaždinske županije traži uvođenje nadstandarda u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu odnosno uvođenje “tima 2” u ispostavama Hitne medicine u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu.

Riječ je o podizanju razine zdravstvene skrbi za stanovnike Varaždinske županije za spomenute gradove, ali i okolne općine. Veća razina zdravstvene zaštite, u ovom slučaju Zavoda za hitnu medicinu, značila bi veću sigurnost naših sugrađana, ali i izbjegavanje nesretnih događaja kakvim smo bili svjedoci proteklih mjeseci i gubicima mladih života, kao što je nažalost bio slučaj u Zaprešiću i Metkoviću.

– Kako bi ubuduće izbjegli bilo kakvu mogućnost da se nešto slično dogodi u našoj županiji, ali i osigurali našim sugrađanima kvalitetniju razinu zdravstvene zaštite, predlažemo da Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije uvede drugi tim za ispostave u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu. Ako je “tim 1” na terenu pacijenti poslije 20 sati, odnosno vikendom i praznicima, nailaze na zatvorena vrata ambulante – istaknuo je za vrijeme aktualnog sata ovotjedne Skupštine Varaždinske županije vijećnik i predsjednik HSS-a Varaždinske županije Darko Marković.

Uputio je pitanje nadležnima u Varaždinskoj županiji postoji li namjera i mogućnost uvođenja nadstandarda odnosno uvođenje “tima 2” na način kako je to organizirano u Varaždinu.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin odgovorio je da Varaždinska županija ima 15 “timova 1”, što je već samo po sebi nadstandard, jer “tim 1” ima i liječnika.

– Uvijek je moguće da se dogodi da je “tim 1” u intervenciji, a da dođe novi zahtjev za intervencijom. To je jako rijetko, ali možemo pokušati dodatno razjasniti procedure u takvom slučaju te ih u vidu edukacije građana prezentirati javnosti – rekao je Vugrin.

Dodao je da je Varaždinska županija među najboljima po vremenu reagiranja hitne pomoći, u gradu Varaždinu 9 minuta, a u ostatku županije 17 minuta.

 

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

U fokusu

Što se događa? Sve manje Hrvata pije pivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve manje Hrvata pije pivo, pokazalo je aktualno istraživanje provedeno u travnju ove godine.

Prema istraživanju koje su proveli agencija Hendal i magazin Ja trgovac, lani je u Hrvatskoj pivo pilo 71 posto građana starijih od 16 godina. Prije dvije godine pivopija je bilo 79 posto, što je osjetno više nego danas.

Tržišni lider, Zagrebačka pivovara, uprihodio je lani 199 milijuna eura, što je više za 18 posto nego predlani. Neto dobit bila je 35 milijuna eura, a to je skok od 31,5 posto.

Pivovara Heineken Hrvatska ostvarila je 141 milijun eura prihoda uz rast od 13,5 posto. Neto dobit iznosila je 8,3 milijuna eura.

Koprivnički Carlsberg, treći na tržištu, imao je 70,24 milijuna eura prihoda, što je 13,5 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 2,56 milijuna eura i bila je veća za 35 posto.

Lager ili pilsner je najpopularnija vrsta piva koju preferira 73 posto konzumenata ili 5 posto više nego tijekom 2021. godine. Na drugom mjestu je pivo s voćnim okusom (radler) koje preferira 12 posto potrošača, otkrilo je istraživanje.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje