Povežite se s nama

U fokusu

HSS-ovci za uvođenje “tima 2” u ispostave Hitne medicine u Ludbregu, Marofu i Ivancu

Objavljeno:

- dana

Hrvatska seljačka stranka Varaždinske županije traži uvođenje nadstandarda u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu odnosno uvođenje “tima 2” u ispostavama Hitne medicine u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu.

Riječ je o podizanju razine zdravstvene skrbi za stanovnike Varaždinske županije za spomenute gradove, ali i okolne općine. Veća razina zdravstvene zaštite, u ovom slučaju Zavoda za hitnu medicinu, značila bi veću sigurnost naših sugrađana, ali i izbjegavanje nesretnih događaja kakvim smo bili svjedoci proteklih mjeseci i gubicima mladih života, kao što je nažalost bio slučaj u Zaprešiću i Metkoviću.

– Kako bi ubuduće izbjegli bilo kakvu mogućnost da se nešto slično dogodi u našoj županiji, ali i osigurali našim sugrađanima kvalitetniju razinu zdravstvene zaštite, predlažemo da Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije uvede drugi tim za ispostave u Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu. Ako je “tim 1” na terenu pacijenti poslije 20 sati, odnosno vikendom i praznicima, nailaze na zatvorena vrata ambulante – istaknuo je za vrijeme aktualnog sata ovotjedne Skupštine Varaždinske županije vijećnik i predsjednik HSS-a Varaždinske županije Darko Marković.

Uputio je pitanje nadležnima u Varaždinskoj županiji postoji li namjera i mogućnost uvođenja nadstandarda odnosno uvođenje “tima 2” na način kako je to organizirano u Varaždinu.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin odgovorio je da Varaždinska županija ima 15 “timova 1”, što je već samo po sebi nadstandard, jer “tim 1” ima i liječnika.

– Uvijek je moguće da se dogodi da je “tim 1” u intervenciji, a da dođe novi zahtjev za intervencijom. To je jako rijetko, ali možemo pokušati dodatno razjasniti procedure u takvom slučaju te ih u vidu edukacije građana prezentirati javnosti – rekao je Vugrin.

Dodao je da je Varaždinska županija među najboljima po vremenu reagiranja hitne pomoći, u gradu Varaždinu 9 minuta, a u ostatku županije 17 minuta.

 

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje