FOTOIlustracija

Afrička svinjska kuga najveća je prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske, te populaciji divljih svinja i okolišu, a veliki je problem i cijeloj Europskoj uniji zbog činjenice da se bolest nezaustavljivo širi Europom.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede objavila je detaljan opis bolesti koja je stigla do granice s Mađarskom. U iduća dva mjeseca veterinari ovlaštenih veterinarskih organizacija pregledat će svih 50.000 svinjogojskih farmi, koliko ih je evidentirano u upisniku.

Naime, stručnjaci moraju provjeriti jesu li svi proizvođači svinja primijenili  biosigurnosne mjere vezane uz prevenciju, rano otkrivanje i sprečavanje širenja afričke svinjske kuge-

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa županijama, organizira edukativne radionice za lovce, lovačke udruge, trgovačka društva koja gospodare s lovištima i ovlaštene veterinare s ciljem podizanja svijesti za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja virusa ASK.

U Varaždinu će se radionica održati 15. veljače s početkom u 10 sati u Lovačkom domu FAZAN, Optujska ulica 165.

Dodajmo da svi priznati stručnjaci i analitičari navode da nije pitanje hoće li se ASK u nekom trenutku pojaviti i u RH, nego kada će se to dogoditi.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Komentari

Komentara