Povežite se s nama

Međimurje

I ovo ljeto uživajte na sportskim kampovima te radionicama iz tehničke kulture, informatike, ali i tradicijske kulture

Objavljeno:

- dana

Ljetni sportski kampovi i radionice projekt su po kojima je Grad Čakovec prepoznatljiv u nacionalnim okvirima po ulaganjima u djecu i mlade te za koje kontinuirano dobiva upite iz drugih hrvatskih gradova i općina. Kampovi će se održati i ove godine, započinju sljedeći tjedan, a traju sve do kraja ljetnih školskih praznika.

Učenici imaju na raspolaganju čak 24 kampa na kojima mogu isprobati 18 sportova. Tu su i lani započete radionice iz tehničke kulture, njih devet, a nastavlja se i kamp iz informatike i programiranja. Ovogodišnja novost je radionica iz tradicijske kulture.

Predstavljajući ovogodišnji program, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je da ovakvi sadržaji za cilj imaju djeci, ali i njihovim roditeljima omogućiti sadržaje tijekom ljetnih praznika. Novost je i što će neki sportski kampovi biti organizirani u Totovcu i Novom Selu na Dravi, jer iskustvo iz prethodnih godina pokazuje da je djeci iz tzv. dravskog bazena tijekom ljeta dok ne voze autobusi, komplicirano doći u Čakovec.

– Iz godine u godinu broj sudionika raste, mnoga djeca tijekom kampova zavole određeni sport ili informatiku, te se na jesen njime nastave baviti. Time radionice i kampovi dobivaju puni smisao – naglasio je gradonačelnik Kovač.

Kako je na predstavljanju istaknuo predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Bojan Ružić, sa sportskim kampovima pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ počelo se prije 14 godina. Prve godine kampove je pohađalo 60-ak djece, da bi lani taj broj narastao na gotovo 500, s time da je ukupno bilo 1600 sudjelovanja na kampovima.

Zajednica pedagoga tehničke kulture pripremila je 2. ljetni kamp tehničke kulture. On se od 26. lipnja do 6. srpnja održava u III. osnovnoj školi, a sve radionice su besplatne.

Uključili se Knjižnica i Muzej

Ove godine novost su radionice iz tradicijske kulture. Održat će se posljednjeg tjedna praznika u Osnovnoj školi Ivanovec, a organizirat će ih Gradska zajednica kulture i Kulturno umjetničko društvo „Katruže“ iz Ivanovca.

Ovim radionicama treba pridodati i radionicu poticanja čitanja s užitkom od nazivom „Blabla“, namijenjenu učenicima nižih razreda osnovnih škola Grada Čakovca. Provodi ga Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec uz podršku Grada Čakovca s ciljem razvoja kulture, a održavat će se od 18. lipnja do 31. kolovoza u radno vrijeme Knjižnice „Nikola Zrinski“.

Također, Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s Javnom ustanovom Međimurska priroda organizira dječje radionice pod nazivom „Ljetna muzeologajnica“, a održat će se od 23. do 29. srpnja.

Sve informacije vezane uz kampove i radionice koje se organiziraju tijekom ljeta u čakovečkim osnovnim školama te na sportskim terenima, učenici mogu potražiti u svojim školama, na mrežnim stranicama škola ili Grada Čakovca.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje