Povežite se s nama

Međimurje

I u Međimurju potvrđena prva infekcija virusom Zapadnog Nila

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji potvrđen je prvi slučaj zaraze groznicom Zapadnog Nila, virusne bolesti koju prenose komarci, priopćili su iz Opće bolnice Varaždin.

I u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije na naš upit u petak odgovorili su da imaju jedan potvrđeni slučaj infekcije na području Međimurske županije. Prema riječima Elizabete Dvorski, voditeljice varaždinskog Odjela za infektologiju, s obzirom na to da je dokazana prisutnost virusa, tijekom sljedeća dva do tri mjeseca mogući su novi slučajevi zaraze te u slučaju ozbiljnijih simptoma oboljeli trebaju potražiti liječničku pomoć.

Smrtni slučaj

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo dosad je u Hrvatskoj laboratorijski potvrđeno 26 slučajeva, a jedna je oboljela osoba preminula. Od tih 26 slučajeva 10 je prijavljeno u posljednjih sedam dana. Uz jedan slučaj s varaždinskog područja, sve su oboljele osobe zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija te Grad Zagreb s okolicom). U varaždinskoj Bolnici napominju da je zbog sigurnosti pacijenata za sve darivatelje krvi s područja grada Varaždina uvedeno testiranje krvnih uzoraka.

Simptomi težeg oblika infekcije prepoznaju se po visokoj tjelesnoj temperaturi koja traje dulje uz jaču glavobolju, povraćanje i vrtoglavicu. Mogući su poremećaj svijesti, zakočenost vrata i slabost mišića

– S obzirom na to da je dokazana prva teška infekcija virusom Zapadnog Nila na području grada Varaždina, uveli smo testiranje uzoraka krvi dobrovoljnih darivatelja krvi na virus Zapadnog Nila. Odjel za transfuzijsku medicinu OBV Varaždin započeo je s testiranjem 31. kolovoza. Riječ je o standardnoj i propisanoj proceduri u ovakvim slučajevima da bi se maksimalno zaštitili pacijenti – izjavio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić. Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus Zapadnog Nila, koji pripada porodici flavivirusa, kao i virus krpeljnog meningoencefalitisa, ali se groznica prenosi ubodom zaraženoga komarca.

– Prosječna inkubacija bolesti je od 2 do 14 dana, s tim da će tek oko 20 posto zaraženih imati blaže simptome „ljetne gripe“, tj. povišenu temperaturu, bolove u cijelom tijelu i osjećaj slabosti te može doći do povraćanja, proljeva, osipa, povećanih limfnih čvorova, blaže glavobolje i mutnijeg vida. Simptomi traju uglavnom nekoliko dana, bez značajnijih patoloških promjena u laboratorijskim nalazima, te prolaze uz simptomatsko liječenje (puno tekućine, mirovanje, lijekovi za sniženje temperature) – pojasnila je liječnica Elizabeta Dvorski.

Kod manje od 1 posto zaraženih moguće je razvijanje teže kliničke slike sa znakovima infekcije središnjega živčanog sustava (meningitis, meningoencefalitis). Teži oblik infekcije prepoznaje se po duljem trajanju temperature praćene jačom glavoboljom, povraćanjem, vrtoglavicom, a mogući su i poremećaj svijesti, zakočenost vrata, slabost mišića i drugi neurološki ispadi. U tom slučaju bolesnika treba uputiti u bolnicu.

Teži oporavak

– Od težeg oblika bolesti najčešće obolijevaju stariji bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (šećerna bolest, kronični bubrežni i kardiološki bolesnici, pacijenti s transplantiranim organima ili malignim bolestima te drugi bolesnici oslabljenog imuniteta).

U navedenoj skupini moguće je očekivati dulje trajanje bolesti, sporiji ili nepotpuni oporavak, pa čak i smrtni ishod – rekla je dr. Dvorski. Također ističe da se bolest ne prenosi međuljudskim kontaktom, opisani su jedino slučajevi prijenosa virusa s majke na dijete tijekom trudnoće ili dojenjem te pripravcima transfuzije krvi, tj. transplantacijom organa.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati