Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Rođendan Općine Sveti Ilija: priznanja Blaženki Divjak i profesoru Franji Martinezu

Objavljeno:

- dana

SVEČANOST

Svečano je bilo sinoć u Općini Sveti Ilija, koja slavi svoj Dan.

Doktorica prirodnih znanosti te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te profesor biologije i kemije Franjo Martinez ovogodišnji su dobitnici zahvalnica te Općine.

Dodijeljene su im sinoć na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u Pastoralnom centru „Vilim Cecelja“ povodom Dana Općine.
 

–  Ovdje se ne osjećam kao gošća, a svi možete očekivati moju podršku – rekla je prof. dr. sc. Divjak, koja je mještanka ove Općine, odrasla je u Križancu, a osnovnu školu pohađala u Svetom Iliji.

Zahvalnica joj je dodijeljena za izniman znanstveni i stručni rad te doprinos jačanju ugleda Općine u zemlji i svijetu.
 

Franji Martinezu, profesoru biologije i kemije koji je punih 40 godina podučavao djecu, zahvalnica je dodijeljena za unapređenje nastavnog i stručnog rada i jačanje ugleda Općine u zemlji.

Nagrade Općine su pak dodijeljene Štefici Hrebak, koja je od 1991. do 2009. bila ravnateljica OŠ Vladimir Nazor u Svetom Iliji, kao i toj Osnovnoj školi te OŠ Beletinec. Dobitnici nagrada su i Župa svetog Ilije Proroka, Župa Svih Svetih i NK Bednja.

 

 

Javna priznanja su dodijeljena u prepunom Pastoralnom centru „Vilim Cecelja“,  pred brojnim gostima. Stigli su župan Radimir Čačić, saborski zastupnik Anđelko Stričak, novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, kao i brojni načelnici.

 

– Vjerujem da će ministrica Divjak, župan Radimir Čačić i saborski zastupnik Anđelko Stričak imati snage i utjecaja te pomoći našoj i drugim općinama. Većinu projekata naša je Općina realizirala zahvaljujući sufinanciranju iz ministarstava, fondova, agencija. Međutim, nije sve lijepo i bajno kao što se to čini – istaknuo je načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj.

Podsjetio je da je Općina Sveti Ilija 2013. za vrijeme ministra Branka Grčića svrstana u treću skupinu razvijenosti, u koju su svrstane i Korčula, Molve, Omiš, Pirovac, Privlaka, Vela Luka i druge jedinice lokalne samouprave.

– Po toj indeksaciji, izvorni prihod Općine Sveti Ilija po stanovniku je 879 kuna, a prosjek Hrvatske je 2.969 kuna per capita, dakle tri puta veći. Općine koje sam nabrojao imaju izvorne prihode po glavi stanovnika 6.000, 7.000 ili 8.000 kuna . Ne može mi nitko reći da radnik koji zaradi 1.000 kuna živi kao i radnik koji zaradi 10.000 kuna. Što nama znači to što imamo 99 posto zaposlenih ako ostvaruju male prihode? Vjerujem da će se to u budućnosti promijeniti, da Hrvatska više neće biti ovako bolesno centralizirana država.  To je ključno ne samo za razvoj naše Općine, nego i cijele države. Jer danas samo glavni grad može sa 100 posto financirati smještaj djece u vrtićima, a drugi ne mogu ni 10 posto. Ovdje je sve lijepo i dobro zbog našeg truda, štedljivosti i velikog zalaganja. Vjerujem da će ova Vlada uspjeti riješiti ovaj problem i barem nas malo izjednačiti s drugima – istaknuo je Bosilj.

 

 

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač je istaknuo da su najveći problem našega kraja male plaće, koje treba što prije povećati i tako spriječiti da ljudi odlaze trbuhom za kruhom.

– Svi zajedno imamo razloga ozbiljno psovati. U rujnu ćemo formirati Koordinaciju gradonačelnika i gradonačelnika, na čijem će čelu biti načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. Sve ove teme i probleme koji nas muče ćemo napisati i svi zajedno tražiti od Vlade da ih počne rješavati – istaknuo je župan Čačić.

Svečanu sjednicu su nastupima uljepšali učenici OŠ Vladimir Nazor i OŠ Beletinec.

Tko je sve bio u Svetom Iliji, pogledajte u fotogaleriji Ivana Agnezovića.

 

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje