Povežite se s nama

Život i društvo

In memoriam: Marijana Kostanjevca će svi pamtiti po gorljivoj borbi za vinički kraj

Objavljeno:

- dana

Dugogodišnji načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac preminuo je danas, 23. ožujka, nakon kratke i teške bolesti, u 59. godini života.

<<Preminuo načelnik Vinice Marijan Kostanjevac<<

Javnost će ga pamtiti po gorljivoj borbi za vinički kraj, a nadasve za bolju kvalitetu života mještana njegove Vinice. Iza njega je i bogata politička karijera u HDZ-u Varaždinske županije, stranke iz koje su ujedno objavili i njegov bogat životopis.

Rođen je u Marčanu 18. studenog 1961. godine, od majke Jane i oca Stjepana. Sa suprugom Božicom imao je dvije kćerke, Sanju i Nikolinu, dva unuka, Luku i Jakova, te unučicu Janu.

Osnovnu i srednju školu završio je u Marčanu, a odmah nakon završetka srednje škole i stečenog zvanja poljoprivrednog tehničara, počeo je raditi u PPI „Varaždinka“, gdje je radio 17 godina, od toga 15 godina na poslovima rukovoditelja.

Godine 1998. zaposlio se u privatnoj firmi Gumiimpex gdje je također kao rukovoditelj,  radio do lipnja 1999. godine. Tada je počeo raditi  u Varaždinskoj županiji na poslovima „stručnog  referenta  u  poljoprivredi“ i gdje je ostao do 18. studenoga 2010.  Za načelnika Općine Vinica izabran je 2002. godine i prvih osam godina načelničku dužnost obnašao je  volonterski, a kasnije je postao profesionalac i sada je odrađivao svoj peti uzastopni načelnički mandat.

Od lokalnih izbora 2009. godine neposredno je biran za načelnika. Godine 1989/90. kao  jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice u Varaždinskoj županiji uključio se u politiku, iako dotada nije bio član tadašnje partije.

Na prvim višestranačkim izborima izabran je za vijećnika ondašnje Skupštine općine Varaždin. Kao HDZ-ov vijećnik Općinskog vijeća Općine Vinica izabran je 1993. godine što je bio sve do 2002. godine, kada je prvi puta izabran za načelnika Općine, a u međuvremenu je obnašao i dužnost županijskog vijećnika izabranog 1997. godine.

U HDZ-u Varaždinske županije opisali su i njegov ratni put.

Naime, u vremenu agresije na Hrvatsku aktivno i dragovoljno se uključio u obranu, kao pripadnik 104. brigade i otišao na Pakračko bojište, gdje je tada njegova brigada bila raspoređena.

2. prosinca 1991. godine upali su u četničku zasjedu gdje je zamalo izgubio život.  Nakon  formiranja Domobranske  pukovnije  u  Varaždinu  bio  je preraspoređen u tu formaciju te je najprije postao zapovjednikom satnije, a kasnije je bio zadužen i za druge odgovorne poslove u pukovniji.

Nositelj je dvije spomenice i to spomenice Domovinskog rata i spomenice Domovinske zahvalnosti, na što je bio izuzetno ponosan.

Dugogodišnji načelnik Općine

Kao prvi čovjek općine uspješno je konsolidirao zatečeno loše financijsko stanje, izuzetno mali proračun i puno neriješenih obaveza. Bio je ponosan što je sa svojim suradnicima, unatoč problemima, uspio riješiti egzistencijalna komunalna pitanja u čitavoj općini, od asfalta, vodovoda i ostale komunalne infrastrukture, što su prvi u županiji uveli potpore za novorođenčad, što je uvedeno sufinanciranje vrtića, pomoć osnovnoškolcima kupnjom radnih  bilježnica i likovnih mapa i sufinanciranjem produženog boravka, što se potporama pomaže  studentima i srednjoškolcima deficitarnih zanimanja, što se pomaže obrtništvu i poduzetništvu, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, svim udrugama, crkvi,  sportskim klubovima i vatrogastvu koje u Vinici ima tradiciju dugu preko 130 godina.

A posebno mu je bilo drago što je pokrenut projekt Centra kompetentnosti i revitalizacije Arboretum Opeka te je naglašavao da je time postignut i njegov veliki politički cilj, da se Vinica, uz bogatu kulturnu, obrazovnu i vjersku tradiciju, pozicionira kao velik turistički potencijal s najljepšim arboretumom, u ovom djelu Europe, istaknuli su u HDZ-u Varaždinske županije.

Život i društvo

Jelena Geček iz Disc golf kluba Varaždin druga u konkurenciji od preko 500 igračica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jelena Geček iz Disc golf kluba Varaždin osvojila je drugo mjesto u konkurenciji od preko 500 igračica iz cijelog svijeta na turniru Women’s Global Event (WGE) koji se 8. svibnja igrao u brojnim zemljama diljem svijeta od SAD-a do Kine, Australije, Finske, pa i do Hrvatske.

Hrvatski turnir Black Cats Open + WGE, igrao se u Varaždinu na privremenom terenu u šumi uz varaždinsko groblje za što je Disc golf klub Lagoda, na čelu s direktorom turnira i predsjednikom kluba Dinkom Šimencom, dobio dozvolu od gradskih nadležnih institucija.

– Ovaj događaj je za mene bio sjajno iskustvo i zaista sam sretna što smo, igrajući Women Global Event, imali priliku testirati ovaj novi teren Varaždinu, koji je prilagođen za početnike. Drago mi je kad vidim kako ženski disc golf raste u Hrvatskoj i kako smo imali igračice u više divizija. S obzirom na to kako je moja divizija bila ukupno najbrojnija, u potpunosti sam zadovoljna što sam odigrala dvije od svojih najbolje rangiranih PDGA rundi ikad, što sam osvojila sam Black Cats Open, ali i ono najvažnije što sam zauzela 2. mjesto na globalnom poretku WGE-a – rekla je nakon turnira Jelena Geček.

Ukupno je na ovogodišnjem WGE-u sudjelovalo rekordnih 3228 igračica koje su se natjecale u 24 divizije određene prema godinama i jakosnim skupinama, a osim Jelene Geček iz Hrvatske je sudjelovalo još 10 žena i djevojčica koje su također ostvarile fenomenalne rezultate.

Pobjeda za 5-godišnju Kaju

Za istaknuti je Varaždinku sa zagrebačkom adresom, Anu Gorički, koja se natjecala u Juniorskoj diviziji do 18 godina u kojoj je osvojila treće mjesto.

Maja Šimenc iz novoosnovanog varaždinskog Disc golf kluba Lagoda osvojila je odlično četvrto mjesto u Intermediate diviziji, dok je Danica Pajtak iz Disc golf kluba Varaždin završila 80. u Advanced diviziji.

Priča dana svakako je bio nastup petogodišnje Kaje Gorički iz Zagreba koja se natjecala u diviziji Junior Girls do šest godina u kojoj je pobijedila

Tu je i fantastičan rezultat Ire Molnar Gorički koja je diviziji žena iznad 40 godina osvojila fantastično drugo mjesto.

– Zaista sam se radovala ovom turniru jer promovira sudjelovanje žena i djevojaka u našem sportu i dio je velikog WGE natjecanja. Po prvi puta je moja najmlađa kći Kaja (5 godina) sudjelovala na turniru i pobijedila je u svojoj diviziji, a ja sam joj bila podrška i caddy u prvom krugu. Kad sam vidjela koliko uživa u igri i nadmetanju, i meni je bilo lakše igrati. Veliko hvala organizatorima što su omogućili ovo natjecanje i pripremili ovaj sjajni novi teren u Varaždinu – rekla je nakon turnira Ira Molnar Gorički.

Ukupno, igračice iz Hrvatske su na globalnom turniru u konkurenciji od 3228 igračica osvojile čak četiri postolja, od čega jedno prvo, dva druga i jedno treće mjesto.

Osim spomenutih igračica, na varaždinskom WGE-u natjecale su se i Diana Bokulić (96. Mjesto u Novice), Marina Starčić Krvavica (159. Mjesto u Novice), Martina Cikač (348. Mjesto u Novice), Laura Žiković (405. Mjesto u Novice) i Tina Milenković (87. Mjesto u Recreational Women)

Cilj globalnog turnira pod nazivom je povećati participaciju žena u disc golfu.

Zato je 2012. pokrenut Women’s Global Event kako bi potaknuo participaciju žena u disc golfu, a ovo je drugi put da je i jedan hrvatski turnir dio globalnog eventa.

U muškoj konkurenciji pobjeda Riječaninu, drugi i treći Varaždinci

Na turniru je osim žena sudjelovalo i 16 muških igrača koji su se natjecali u MPO diviziji, a najbolji je bio Riječanin Vjeran Tuhtan iz Disc golf kluba Eagle. Za drugo mjesto izborio se Aleksandar Aki Vucković iz Disc golf kluba Varaždin, dok je treći bio Nino Đurak, također iz DGK Varaždin.

– Vau! Što reći? Moja prva PDGA pobjeda! Zaista sam sretan što se to dogodilo na ovom prekrasnom novom terenu u centru Varaždina. Sretni što smo dio ovog turnira i što vidimo neke nove igračice u Hrvatskoj jer je ovo bio dio PDGA-ovog globalnog ženskog turnira. Dvije uzastopne solidne runde bile su dovoljne za pobjedu, ali posebna čestitke želim uputiti našim igračicama koje su postigle sjajne rezultate na WGE globalnoj ljestvici – zaključio je Tuhtan iz riječkog Disc golf kluba Eagle.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vitamin A za bolji vid, jači imunitet i pravilan razvoj stanica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vitamin A je prvi otkriveni vitamin topljiv u mastima, a identificiran je 1913. godine. Kao i brojni drugi vitamini, i ovaj ima mnoge važne uloge u organizmu.

Naime, vitamin A pomaže u očuvanju zdravlja očiju – sudjeluje u sintezi fotopigmenta iz oka koji ima ključnu ulogu u prilagodbi oka na svjetlost, piše portal Vitamini.hr. Ovaj vitamin ima i imunološku funkciju. Njegov deficit oslabljuje imunološki sustav, što nas čini podložnijima različitim infekcijama. Neophodan je za pravilan rast i razvoj svih stanica, stoga je adekvatan unos od izrazite važnosti za djecu i adolescente. Osim toga, vitamin A ima i reproduktivnu funkciju, odnosno nužan je za pravilan razvoj embrija u maternici.

Deficit vitamina A

Simptomi nedostatka ovog vitamina su opadanje kose, razna kožna oboljenja, suhoća očiju, slab rast noktiju, slaba zubna caklina, oslabljen vid noću i povećana osjetljivost na infekcije. Deficit vitamina A vodeći je uzrok sljepoće u zemljama u razvoju, dok u razvijenim zemljama većina ljudi osigurava dovoljno ovog vitamina putem pravilne prehrane.

Vitamin A najčešće se u hrani javlja u obliku retinola, a rijetko se pojavljuje u drugim oblicima ovog vitamina kao što su retinal ili retinoična kiselina, navodi portal Vitamini.hr. Dok se retinol nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla, neke vrste voća i povrća sadržavaju fitonutrijente koji se nazivaju karotenoidi, a koje naš organizam prema potrebi pretvara u vitamin A. Najpoznatiji takav karotenoid je beta-karoten, koji se naziva i provitamin A.

Rizična skupina za razvoj deficita vitamina A su vegani, s obzirom na to da se vitamin A nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla. Iako se provitamin vitamina A nalazi u brojnom voću i povrću, sav provitamin A se ne pretvara u retinol, odnosno aktivni oblik vitamina A.

Odgovarajuća prehrana

Potrebe za vitaminom za vitaminom A moguće je zadovoljiti odgovarajućom prehranom, odnosno unosom namirnica koje su bogate ovim vitaminom, kao što su goveđa, janjeća i guščja jetra, masna riba i riblje ulje, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, tamnozeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj), voće i povrće žute, odnosno narančaste boje (bundeva, batat, mrkva, dinja, marelica, breskva), rajčice te obogaćene namirnice poput mliječnih proizvoda, margarinskih namaza i žitarica.

S obzirom na to da je vitamin A topljiv u mastima, apsorpcija je puno bolja ako se navedeni vitamin konzumira zajedno s izvorom masti. Većina namirnica životinjskog podrijetla koje su izvori vitamina A bogata je i mastima, ali to se ne odnosi i na izvore provitamina A iz namirnica biljnog podrijetla, stoga je dobro salatu obogatiti s nekoliko kapi maslinova ulja, a pire pripremiti od batata ili bundeve sa žličicom maslaca.

I dok većina ljudi može putem hrane unijeti preporučenu dnevnu dozu, osobe koje imaju dijagnosticiran deficit ovog vitamina ili osobe s povećanim potrebama te vegani mogu imati koristi od vitamina A u obliku dodatka prehrani.

Prekomjerni unos

Prekomjerni unos vitamina A može uzrokovati hipervitaminozu, koja se može javiti kao posljedica pretjerane konzumacije vitamina A iz dodataka prehrani te pretjeranom konzumacijom jetara ili ribljeg ulja. Suprotno tomu, visok unos provitamina A ne može uzrokovati hipervitaminozu.
Neki od simptoma i posljedica toksičnosti uključuju mučninu, povraćanje, glavobolju, zamućenje vida, bol u kostima i zglobovima, suhu kožu te slab apetit.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!