Umjesto stiha „Teci Dravo, Savo teci“ u hrvatskoj nacionalnoj himni „Lijepa naša domovino“ mogao bi se pojaviti stih „Muro, Dravo, Savo teci“. To je, naime, inicijativa Zrinske garde Čakovec upućena Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav pri Hrvatskome saboru, za izmjenu i dopunu Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske i lenti Predsjednika Republike Hrvatske.

– Na pojedinim svečanostima, ali i u službenim prigodama, intenzivnije se počela spominjati potreba da se u tekst naše državne himne uvrsti i ime rijeke Mure, kao krajnje sjeverozapadne granične rijeke teritorija Republike Hrvatske. Konačno, i na prvom međunarodnom znanstvenom skupu o Zrinskima i Frankopanima, koji je organizirala Zrinska garda Čakovec 6. i 7. listopada 2010. godine u Čakovcu, na kojem je sudjelovalo 16 predavača iz Hrvatske i Mađarske, svi su predavači prihvatili zaključke među kojima i onaj da se u himnu uvrsti navedeni stih. U zaključku, između ostaloga, stoji da je rijeka Mura od doseljenja Hrvata na njihovo etničko i državno područje bila i ostala najsjevernija granica Hrvatske, o čemu svjedoči i neprekidna pripadnost Međimurja Zagrebačkoj (nad)biskupiji i činjenica da je u razdoblju djelovanja Zrinskih rijeka Mura bila najsjevernija granica Hrvatske, a to je ostala do danas, unatoč povremenom stranom administrativnom odcjepljenju Međimurja od hrvatskog nacionalnog korpusa – navodi se u priopćenju Zrinske garde Čakovec.

Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, ali posve legitimno uvršteno i „Sinje more“, u Zrinskoj gardi Čakovec smatraju sasvim uputnim da se i rijeka Mura uvrsti u tekst himne.

– Dodajmo ovome da o opredjeljenju stanovnika kraja između Mure i Drave svjedoči i 100. obljetnica donošenja rezolucije o odcjepljenju Međimurja od Mađarske i pripojenja matici Hrvatskoj, koju smo svečano obilježili 9. siječnja ove godine. Nadalje, mnogi su hrvatski branitelji posvjedočili svoju spremnost žrtvom za slobodnu, samostalnu i neovisnu Hrvatsku u ne toliko davnom obrambenom Domovinskom ratu – zaključuju u Zrinskoj gardi Čakovec.

Pisanu potporu ovoj inicijativi Zrinske garde dali su i Međimurska županija i župan Matija Posavec, Grad Čakovec i gradonačelnik Stjepan Kovač, Grad Prelog i gradonačelnik Ljubomir Kolarek, Grad Mursko Središće i gradonačelnik Dražen Srpak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, Matica hrvatska, Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Hrvatska državna samouprava u Republici Mađarskoj, Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću u Republici Austriji te Zavičajno društvo Međimurje – Zagreb.

Treba napomenuti i da je upravo na poticaj Zrinske garde Čakovec Hrvatski sabor na 24. sjednici 28. listopada 2011. godine proglasio 30. travnja spomendanom na Zrinske i Frankopane.

Komentari

Komentara