Tijekom dvodnevnoga inspekcijskog nadzora varaždinskog društva VIS Promotex inspektori rada nisu utvrdili nikakve nepravilnosti iz radnopravnog statusa rada zaposlenika iz Nepala, stoji u opširnom zapisniku koji je Državni inspektorat dostavio Upravi ovoga varaždinskog društva.

Podsjećamo, VIS Promotex je putem pojedinih medijskih objava stavljen u negativan kontekst jer je odnos poslodavca prema stranim radnicima prikazan u potpuno drukčijem svjetlu od stvarnog.

Inspektori su nadzor poslovanja društva obavili temeljem ovlaštenja iz članka 3. i 61. – 66. Zakona o Državnom inspektoratu, te je pritom ispitano pet radnika državljana Nepala i Indije. Radnici su ispitani bez prisutnosti poslodavca, ali je uz njih bio ovlašteni sudski prevoditelj angažiran od strane Inspekcije.

Kako se navodi u zapisniku, intervjuiranim te svim ostalim radnicima iz Nepala su, između ostaloga, pregledane radne dozvole, a poslodavac je Državnom inspektoratu promptno dostavio na uvid njihove ugovore o radu i anekse, obračune plaća, Pravilnik o radu, prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, evidencije o radnom vremenu i ostalu radnopravnu dokumentaciju.

Inspektori su konstatirali da društvo trenutno zapošljava 208 radnika, a iz ugovora o radu s intervjuiranim radnicima iz Nepala vidljivo je da su od lipnja 2019. godine zaposleni na puno radno vrijeme od 40 sati tjedno za poslove šivača. Za to su s poslodavcem ugovorili bruto plaću u iznosu od 5090 kuna.

– Uvidom u obračune plaća za lipanj, srpanj, kolovoz, rujan i listopad 2019. godine utvrđeno je da se obračunava u bruto iznosu većem od Zakonom propisanog minimuma, odnosno obračunava se u ugovorenom iznosu od 5090 kuna bruto – piše u zapisniku koji je u posjedu Regionalnog tjednika.

Štoviše, u njemu je istaknuto da se stranim radnicima primanja isplaćuju redovito na tekuće račune te da im je svaki sat prekovremenog rada isplaćivan sukladno Pravilniku o radu.

Dodajmo i da su inspektori utvrdili da su strani radnici od lipnja do studenoga ove godine u pravilu radili 40 sati tjedno, dok su prekovremene sate (do najviše 10 tjedno) ostvarili u kolovozu i listopadu, što im je poslodavac dodatno platio.

Od Marija Bucine, člana Uprave trgovačkog društva VIS Promotex, doznajemo da su ovakvi rezultati inspekcijskog nadzora bili očekivani „jer tvrtka uvijek posluje u skladu sa Zakonom“.

– Žalosti nas činjenica da se tvrtku VIS Promotex, koja u Varaždinu razvija i štiti proizvodnju koja postoji već punih 90 godina, neopravdano proziva i šalju se lažne prijave Inspekciji rada, i to u godini kada smo ostvarili rekord u svojoj proizvodnji i prodaji i izvezli iz Varaždina više od 180.000 promotivnih suncobrana na više od 50 tržišta Europe i svijeta te pritom osvojili i nova inozemna tržišta u koja plasiramo i izvozimo svoje proizvode, a koje u potpunosti proizvodimo u zaokruženom proizvodnom procesu u vlastitim tvorničkim kompleksima u Hrvatskoj. U idućoj godini tvrtka planira ostvariti još veći prodajni uspjeh te izvesti još veću količinu promotivnih suncobrana na postojeća i nova strana tržišta diljem svijeta – rekao je Bucina.

– Uprava društva je postupala sukladno svojim pravima, obvezama i zakonskim odredbama. Inspekcijski nalaz je pokazao da naša tvrtka itekako vodi računa o svim zaposlenicima te da oni u bruto iznosu primaju 1300 kuna više od Zakonom propisane minimalne plaće. Zadovoljni smo što je dio medija korektno objavio našu stranu priče, no razmislit ćemo o podizanju tužbi protiv onih koji su nas klevetali, čime je nanesena šteta društvu i odgovornim osobama – zaključio je Marijo Bucina.

loading...