Povežite se s nama

U fokusu

Inspekcija rada: U VIS Promotexu nema nepravilnosti u odnosu prema stranim radnicima

Objavljeno:

- dana

Tijekom dvodnevnoga inspekcijskog nadzora varaždinskog društva VIS Promotex inspektori rada nisu utvrdili nikakve nepravilnosti iz radnopravnog statusa rada zaposlenika iz Nepala, stoji u opširnom zapisniku koji je Državni inspektorat dostavio Upravi ovoga varaždinskog društva.

Podsjećamo, VIS Promotex je putem pojedinih medijskih objava stavljen u negativan kontekst jer je odnos poslodavca prema stranim radnicima prikazan u potpuno drukčijem svjetlu od stvarnog.

Inspektori su nadzor poslovanja društva obavili temeljem ovlaštenja iz članka 3. i 61. – 66. Zakona o Državnom inspektoratu, te je pritom ispitano pet radnika državljana Nepala i Indije. Radnici su ispitani bez prisutnosti poslodavca, ali je uz njih bio ovlašteni sudski prevoditelj angažiran od strane Inspekcije.

Kako se navodi u zapisniku, intervjuiranim te svim ostalim radnicima iz Nepala su, između ostaloga, pregledane radne dozvole, a poslodavac je Državnom inspektoratu promptno dostavio na uvid njihove ugovore o radu i anekse, obračune plaća, Pravilnik o radu, prijave na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, evidencije o radnom vremenu i ostalu radnopravnu dokumentaciju.

Inspektori su konstatirali da društvo trenutno zapošljava 208 radnika, a iz ugovora o radu s intervjuiranim radnicima iz Nepala vidljivo je da su od lipnja 2019. godine zaposleni na puno radno vrijeme od 40 sati tjedno za poslove šivača. Za to su s poslodavcem ugovorili bruto plaću u iznosu od 5090 kuna.

– Uvidom u obračune plaća za lipanj, srpanj, kolovoz, rujan i listopad 2019. godine utvrđeno je da se obračunava u bruto iznosu većem od Zakonom propisanog minimuma, odnosno obračunava se u ugovorenom iznosu od 5090 kuna bruto – piše u zapisniku koji je u posjedu Regionalnog tjednika.

Štoviše, u njemu je istaknuto da se stranim radnicima primanja isplaćuju redovito na tekuće račune te da im je svaki sat prekovremenog rada isplaćivan sukladno Pravilniku o radu.

Dodajmo i da su inspektori utvrdili da su strani radnici od lipnja do studenoga ove godine u pravilu radili 40 sati tjedno, dok su prekovremene sate (do najviše 10 tjedno) ostvarili u kolovozu i listopadu, što im je poslodavac dodatno platio.

Od Marija Bucine, člana Uprave trgovačkog društva VIS Promotex, doznajemo da su ovakvi rezultati inspekcijskog nadzora bili očekivani „jer tvrtka uvijek posluje u skladu sa Zakonom“.

– Žalosti nas činjenica da se tvrtku VIS Promotex, koja u Varaždinu razvija i štiti proizvodnju koja postoji već punih 90 godina, neopravdano proziva i šalju se lažne prijave Inspekciji rada, i to u godini kada smo ostvarili rekord u svojoj proizvodnji i prodaji i izvezli iz Varaždina više od 180.000 promotivnih suncobrana na više od 50 tržišta Europe i svijeta te pritom osvojili i nova inozemna tržišta u koja plasiramo i izvozimo svoje proizvode, a koje u potpunosti proizvodimo u zaokruženom proizvodnom procesu u vlastitim tvorničkim kompleksima u Hrvatskoj. U idućoj godini tvrtka planira ostvariti još veći prodajni uspjeh te izvesti još veću količinu promotivnih suncobrana na postojeća i nova strana tržišta diljem svijeta – rekao je Bucina.

– Uprava društva je postupala sukladno svojim pravima, obvezama i zakonskim odredbama. Inspekcijski nalaz je pokazao da naša tvrtka itekako vodi računa o svim zaposlenicima te da oni u bruto iznosu primaju 1300 kuna više od Zakonom propisane minimalne plaće. Zadovoljni smo što je dio medija korektno objavio našu stranu priče, no razmislit ćemo o podizanju tužbi protiv onih koji su nas klevetali, čime je nanesena šteta društvu i odgovornim osobama – zaključio je Marijo Bucina.

U fokusu

Varaždinski bazeni idu u dogradnju, imat će bazen za djecu, jacuzzi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i ravnateljica Gradskih bazena Jelena Pavleković najavili su nove investicije.

Najavljena je tako dogradnja bazena u varaždinskoj Zagrebačkoj ulici sadržajima za građane poput bazena za djecu i bazena za plivanje s masažama i jacuzzijima. Očekuje se i dogradnja Dravskih bazena novim sadržajima u okviru većeg projekta „Živjeti zDravom“ koji se financira iz europskih fondova i čija će realizacija trajati dvije i pol godine.

-Pozivam naše sugrađanke i sugrađane da u ove vruće ljetne dane koriste sve blagodati bazena u Zagrebačkoj ulici, dravskih bazena i kupališta na Aquacityu.– pozvao je gradonačelnik Bosilj. Istaknuo je da će se uskoro na bazenima urediti i dječje igralište.

-Ovdje je sve puno cvijeća, imamo i nove ležaljke, napravljeno je sunčalište na travi, a početkom srpnja dolazi ovdje i novo dječje igralište – rekao je Bosilj. Vezano za kupalište na Dravi, podsjetio je da je prošle godine bila poplava, a sa 20 tisuća eura troškova sve je sanirano, uključivši i hortikulturno uređenje.

Ističe kako se razmatra nekoliko varijanti kako da se dodatno oplemeni kupalište na Dravi, a sve u sklopu projekta kojim je iz Europske unije osigurano pet milijuna eura.

– U ovom trenutku se rade participativne radionice, a prvi radovi će početi u proljeće iduće godine i trajat će dvije godine. U sklopu toga sigurno će se napraviti još nešto na Dravskim bazenima. U ovom trenutku je u našim planovima vidikovac koji bi nadvisivao Dravsku šumu i s kojega bi možda mogao zip line preko kanala, ali gotov projekt ćemo imati tek krajem godine – rekao je Bosilj.

Bazeni na Dravi imaju najjeftinije ulaznice, a to se odnosi i na bazene u Zagrebačkoj gdje je karta za odrasle već od 2,8 eura, napomenuo je Bosilj.

Izvijestio je i o investiciji od 100 tisuća eura na Aquacityu gdje je kompletno uređena plaža, a napravljena je kanalizacija i vodovod za ugostiteljski objekt koji je nakon dužeg vremena stavljen u funkciju.

Na kupalištima se odvijaju raznovrsni programi, najavljuju se techo-partyi i nastupi DJ-eva.

Program na bazenima:

Gradski bazeni Varaždin – Zagrebačka ulica

Za ovu ljetnu sezonu planirana su tri događaja pod nazivom POOL PARTY “Fućkaš more”.

Program Pool party odvijat će se srijedom i to:

03.07.2024.g, (ANTONY KAY) 

10.07.2024.g. (YAPA) i 

17.07.2024.g. (BOSSE)   

Početak programa od 17:00h do redovnog  zatvaranja bazena

Kupalište Drava

Kupalište Drava ove godine slavi 70.godina postojanja kupališta u ovom obliku. Obljetnica će se obiljažiti tako što će se 28.06.2024. održati Dance Pool Factory 2024. u organizaciji JU “Gradski bazeni Varaždin” pod pokroviteljstvom Grada Varaždina. To će biti varaždinski festival komercijalne elektroničke glazbe.

U petak, 28.06.2024.g., započinje glazbena avantura koja će trajati od 18h pa sve do kasnih noćnih sati! Ulaz je slobodan!

Najavila je i Dee Jay-e koji su pripremili vrhunske DJ setove:

DJ Vedran Car (Otvoreni Radio),

Yapa (Techno Workout, DFC),

Antony Kay (SHELTERFEST)

Voltar (SHELTERFEST)

U subotu 29.06.2024. održava se Dravski kotlić – natjecanje u kuhanju gulaša u kotliću, na kraju kojeg će najbolje ocjenjeni gulaši ekipama donijeti vrijedne nagrade. Ovo cjelodnevno druženje građana pratit će i tamburaški sastav Sedef.

Nastavite čitati

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje