Povežite se s nama

Život i društvo

Đir po Zagorju: vlakove zamijenili biciklima

Objavljeno:

- dana

AVANTURA

Kilometar po kilometar, dvorac po dvorac, brežuljak po brežuljak i tri su prijatelja biciklima prešla više od 280 kilometara. Josip Šćapec, Pero Tišljer i Franjo Žarković na put su se uputili 15. lipnja te su tri dana proveli “biciklirajući” i razgledavajući mjesta i krajolike koje pamte iz svojih željezničarskih dana.

– Umirovljeni smo strojovođe te nas je to i povelo na ovaj put, da oživimo uspomene na davne dane kada smo tim krajevima vozili vlakove. Držali smo se sličnih ruta da se podsjetimo kako je to nekad bilo. Drugi cilj nam je bio napraviti što više kilometara i bolje upoznati naše Zagorje. Nismo se forsirali, bio je to ugodan i kreativan izlet, savršen za rekreaciju i zdravlje – rekao nam je 65-godišnji Josip Šćapec.

Ruta za pamćenje

Prijatelji su odabrali tri lijepa, sunčana dana i krenuli na put bez zadanog cilja, željeli su vidjeti dokle mogu doći bez prevelikog napora i ugrožavanja zdravlja. Bila je to pomalo robinzonska avantura, s dva noćenja u šatorima i vrećama za spavanje, ali kažu da se sve isplatilo. Na svom su putu željeli obići što više zagorskih dvoraca koji su ih oduševili.

– Posjetili smo Opeku, prošli pored Banjskih dvora, došli do dvorca Maruševec, pa preko Ivanca do Bednje i bisera Zagorja – Trakošćana. Sljedeće postaje bile su Krapina, Đurmanec, Pregrada, Desinić i prekrasni Veliki Tabor, a zatim smo se spuštali do dvorca Miljana, gdje se snimala serija Ponos Ratkajevih. Vraćali smo se kroz Kumrovec, gdje smo se ražalostili zbog stanja njihove pruge, Klanjec, Tuheljske toplice, Mokrice, Oroslavlje pa Stubičke Toplice koje, nažalost, više ne rade. U izletištu Jezerčica smo se osvježili kupanjem, pa produžili u Gornju Stubicu, kroz mjesto Gusakovec u Mariju Bistricu, gdje smo prespavali u crkvi na otvorenom. Iz Marije Bistrice smo ujutro krenuli putom kojim idu naši hodočasnici pješaci te završili na mojem imanju u Doljanu – objasnio nam je Josip, koji se u slobodno vrijeme bavi izrađivanjem replika poznatih zagorskih dvoraca koje smješta u dvorište tog imanja.

Upravo je njegova ideja bila da naprave đir po Zagorju i obiđu značajne dvorce, spomenike i lokacije.

Pozitivni dojmovi

– Dečki, ja se jako veselim ovom brdu, na vrhu pucaju prelijepi vidici, a zatim slijedi dugačak spust! – Josip objašnjava kako su si kroz humor olakšavali svladavanje brežuljkastih terena. Kroz smijeh govori da se nisu mogli izgubiti, jer još uvijek osjećaju miris željezničkih pragova. Bilo im je teško na njihovom putu, ali svidjelo im se toliko da već planiraju sljedeće projekte.

– Franjo je iz Nedelišća i pozvao nas je da ujesen biciklima krenemo na međimursku avanturu. Bilo bi lijepo da to bude sljedeći naš podvig, da nas Franjo povede putovima svoga kraja – zaključio je Josip, dajući najavu drugog dijela priče o prijateljstvu, biciklizmu i ljepotama zavičaja.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Odličan Halloween party u subotu u Cestici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Udruga mladih Hiperaktivni Cestica/Facebook

Udruga mladih Hiperaktivni Cestica u subotu, 30. listopada, organizira Halloween Party 2021, a početak je u 20 sati.

– Došlo je ono doba godine kada se u jednom napuštenom atomskom skloništu okupljaju najstrašnije nemani Cestice i šire. Vještice, vukodlaci, duhovi, vampiri, klaunovi.. Svi oni bude se na nabrijavajuće ritmove DJ VOLTAIR-a, DJ INPAX-a i DJ LITL POKET-a. Nemoj propustiti priliku na cijelonoćnu zabavu uz naše DJ-eve, koji će osigurati ludu i nezaboravnu atmosferu – poziv je iz udruge.

Najbolje maske bit će nagrađene.

Ipak, ulazak u sklonište bit će moguć samo s COVID potvrdom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Verica Vitković: “U Trnovcu radimo puno, a ispred nas još su brojni projekti i planovi”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je preuzela vlast u Općini Trnovec Bartolovečki, načelnica Verica Vitković ne staje s projektima i planovima.

Dosad su već donesene odluke koje se odnose na najmlađe – odluka o financiranju zapošljavanja na neodređeno za pet učiteljica u produženom boravku za djecu od 1. do 4. razreda u OŠ Trnovec i OŠ Šemovec. Realizirani su i dodatni programi za djecu predškolskog uzrasta, kao što su učenje stranog jezika, organizacija stručnog rada pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i predškolski program za djecu koja dosad nisu polazila vrtić. Već ovog tjedna bit će objavljen natječaj za stipendiranje studenata s područja Općine.

Radovi

Radi se i u Zamlaki i Žabniku, za čija su nogometna igrališta naručene mreže za golove te zaštitne mreže. U Šemovcu traju radovi na uređenju prostorija koje koristi Agro udruga, a radi se na uređenju sanitarnog čvora, uredskog prostora i kuhinje te prostora za održavanje sastanaka i edukacija članova Udruge. Za Šemovec počinje i javna nabava za adaptaciju i uređenje grobne kuće. U Štefancu se izvode radovi na Društvenom domu, a odnose se na osposobljavanje sanitarnih čvorova. U Zamlaki je u tijeku sanacija odvodnje oborinskih voda na dijelu Novakovečke ulice.

Rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine

Također, trenutno je u fokusu rada i prometna infrastruktura. Sanacija oštećenih cesta u cijeloj Općini očekuje se već prije zime, a u tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i PU varaždinskom za povećanje sigurnosti na D2: postavljanje dvaju kućišta za kamere te svjetlosnih signala na svim pješačkim prijelazima. Ovih dana počinju radovi na postavljanju ležećih policajaca u Žabniku. Za sanaciju dviju cesta, Kralja Tomislava i Ruđera Boškovića u Trnovcu, objavljena je javna nabava. Pripremljen je natječaj za izgradnju nove ceste na relaciji Dravska – Zeleni put.

Vrlo važan projekt je i sanacija 76 kilometara poljskih putova koji su zatečeni u iznimno lošem stanju.

U fokusu su i poljski putovi

Optika

Na posljednjem Općinskom vijeću načelnica Verica Vitković predložila je da svi priključci na optičku mrežu budu besplatni, te su zatražena pisma namjere od investitora za izgradnju optičke mreže. Rebalansom proračuna načelnica je izdvojila dodatna 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju neophodnu za natječaje (Dječji vrtić, Dom za dnevni boravak starijih osoba, Dom kulture, vatrogasno spremište i spremište civilne zaštite, Jagina hiža). Također, rebalansom je predložila i osposobljavanje nekoliko novih dječjih igrališta u naseljima na području Općine.

– Napravit ćemo sve da Općina Trnovec Bartolovečki bude bolja i naprednija. Sve loše što smo zatekli ubrzano popravljamo, ali i maksimalno smo se posvetili novim projektima. Moj cilj je maksimalno poboljšati uvjete života našim sumještanima te ću za ostvarenje tog cilja koristiti sve raspoložive alate koje Općina ima – poručuje načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje