Povežite se s nama

U fokusu

Ivanec na ljestvici razvijenosti napredovao za 49 mjesta: ˝Podobne sredine su nazadovale˝

Objavljeno:

- dana

Temeljem analize svih parametara na osnovu kojih se određuje stupanj razvijenosti gradova i općina u Hrvatskoj, Vlada RH svojom je Odlukom o razvrstavanju JLS-ova, donesenoj 4. siječnja ove godine, svrstala Grad Ivanec u VII. skupinu iznadprosječno razvijenih gradova i općina u Hrvatskoj.

Prema Vladinoj analizi, u ukupnom poretku gradova i općina RH, Ivanec je u odnosu na 2017. godinu „skočio“ za čak 49 mjesta te ostvario indeks razvijenosti od 104,496, što je najveći rast indeksa razvijenosti među svim gradovima u Varaždinskoj županiji, uključujući i Grad Varaždin.

Napomenimo da su gradovi i općine u Hrvatskoj po razvijenosti svrstani u osam skupina, s time da sljedeću, najjaču, VIII. skupinu, čine oni najrazvijeniji, na čelu s Gradom Zagrebom.

Prema dosadašnjoj indeksaciji iz 2017. godine, Ivanec je bio u VI. skupini razvijenosti. Međutim, prema pokazateljima Vlade RH, Ivanec je tijekom analizirane tri godine (2020., 2021., 2022.) ostvario ogroman razvojni skok, što je i rezultiralo njegovim prelaskom u višu, VII. skupinu.

Kad je riječ o kretanju prosječne stope nezaposlenosti, Vladina analiza za područje Grada Ivanca pokazuje smanjenje stope nezaposlenosti od čak 70%. I po ovome pokazatelju Ivanec je uspješniji od svih gradova u Varaždinskoj županiji.

Ovakvi rezultati tumače se brojnim novim investicijama postojećih i novih poduzetnika, gradnjom novih pogona i otvaranjem novih radnih mjesta.

Nadalje, pozitivni su i pokazatelji koji se odnose na povećanje prosječnog dohotka po stanovniku.

Prema podacima Vlade RH, na području Ivanca prosječni dohodak porastao je za više od 49%, odnosno, dvostruko više u odnosu na prošlo razdoblje i dokaz je pozitivnih promjena u rješavanju problematike niskih plaća na području našega grada, prvenstveno u prerađivačkoj industriji.

Grad Ivanec bilježi i visok rast u još jednom segmentu, a to su prosječni izvorni prihodi po stanovniku, i to za 45%.

Iako je to nominalno tek nešto više od 286 € (2.155 kn), što znači da su proračunski primici po glavi stanovnika i dalje razmjerno niski (pa zbog toga Grad Ivanec i dalje prima državnu pomoć u obliku fiskalnog izravnanja), ovakav postotak rasta pokazatelj je uspješne promjene trendova u pozitivnom smjeru.

Navedene pokazatelje razvitka Grada Ivanca komentirao je gradonačelnik Milorad Batinić:

-Naravno da me veseli i čini ponosnim ogroman skok Ivanca za čak 49 mjesta u ukupnom poretku JLS-ova u Hrvatskoj te prelazak iz VI. u VII. skupinu indeksa razvijenosti. Takav iskorak samo nam je potvrda dugogodišnjeg uspješnog strateškog vođenja Grada koje je aktualna politika od samoga početka zacrtala u svim svojim ključnim razvojnim dokumentima i koje uporno provodi iz mandata u mandat. Temelj razvojne piramide koju gradimo nam je posvećenost prvenstveno razvitku gospodarstva i novim ulaganjima, kao politici svih politika. A očiti kvalitativni iskoraci samo nam dodatno potvrđuju da je razvitak Ivanca dobro projiciran i vođen – izjavio je gradonačelnik.

-Moramo biti svjesni i otežavajućeg momenta koji donosi ovakva visoka indeksacija Ivanca. Naime, svrstavanje u rang iznadprosječno razvijenih će nam onemogućiti prijave na pojedine javne pozive i natječaje. Na mnoge od njih naprosto se nećemo moći prijaviti pa ni ostvariti sredstva za sufinanciranje programa i projekata. A to znači da ćemo i ubuduće, jednako kao i do sada, morati mudro gospodariti s raspoloživim sredstvima i resursima te onime što imamo raditi na unapređenju standarda i kvalitete života naših građana – kaže Batinić.

-Već dugo ističem i sada ponovno naglašavam da je indeksacija gradova kao eliminacijski kriterij kod prijave projekata duboko pogrešan. Upravo prihodi po glavi stanovnika JLS-a trebali bi biti glavni faktor za dodjelu sredstava. A sada je tako da su vrlo bogate sredine, koje imaju i 10 puta veće prihode po glavi stanovnika od Ivanca, tretirane jednako kao i naš grad, a da istovremeno na ljestvici razvijenosti nisu ostvarile nikakav pomak  – ističe Batinić.

Indeksacija razvijenosti gradova, ističe Batinić, pokazala je još nešto:

-Poznato je da središnja državna vlast već godinama kroz razne projekte u pojedine regije, gradove i općine „upumpava“ ogromna financijska sredstva iz nacionalnih i EU izvora. A sada se pokazuje da su rezultati tog golemog financiranja izostali. Štoviše, vidi se da su podobne sredine, u koje se na razne načine usmjeravao novac, čak i nazadovale. A takvih primjera ima i među gradovima na području Varaždinske županije – zaključio je Batinić te upozorio da je raskorak u financiranju regija pogotovo vidljiv na Sjeveru Hrvatske, koji je gospodarski najpropulzivniji i radi velike kvalitativne i kvantitativne iskorake, ali ga veliki prometni i drugi projekti zaobilaze već dugi niz godina.

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

U fokusu

Sve je više traktora i radnih strojeva na cestama, za neosigurane kazne do 6600 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dolaskom lijepog vremena započinju i poljoprivredni radovi te će na prometnicama tijekom narednih dana biti više traktora i radnih strojeva. Stoga policijski službenici pozivaju sve sudionike u prometu na pojačan oprez.

Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, vozači traktora trebaju voditi računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 660 do 6600 eura.

– Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, podsjećaju vozače da ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora. U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, nemojte koristiti nizbrdice kako biste traktore ”ubacili” u niže ili više brzine. Na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice – ističu u PU varaždinskoj.

Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi  na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom.

– Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 660 do 1990 eura – ukazuju.

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

– uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik

– isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana

– označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije

– smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i  najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

– Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora da prije uključivanja u promet očiste blato kako ga ne bi traktorom nanijeli na kolnik i time ugrozili sigurnost ostalih sudionika u prometu. Upućujemo apel i svim ostalim vozačima na potrebu povećanog opreza zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom da su ta vozila puno sporija od ostalih te se stoga mnogi vozači odlučuju na nepropisna pretjecanja što vrlo često dovodi do prometnih nesreća – zaključuju u PU varaždinskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje