Povežite se s nama

U fokusu

Iznenađenje u nacrtu proračuna za 2017.: Habuš namjerava prodati Termoplin!

Objavljeno:

- dana

PLAN GRADONAČELNIKA VARAŽDINA

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš sljedeće godine planira prodati Termoplin.

Upravo je to vidljivo iz njegovog nacrta proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu, koji je objavljen u petak radi savjetovanja s javnošću. Sve do 19. prosinca građani, udruge, ustanove, tvrtke i svi drugi zainteresirani mogu dati svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe.

Prema nacrtu, proračun Varaždina bi u sljedećoj godini trebao iznositi 327,3 milijuna kuna, što je čak 80 milijuna kuna više u odnosu na ovogodišnji proračun.

“Zaboravili” na raspravu…

I dok se prihodi od poreza planiraju u iznosu od 119 milijuna kuna, Habuš planira „keširati“ 67 milijuna kuna od prodaje dionica Termoplina, čiji je Grad Varaždin većinski vlasnik.

Još prije dvije godine je aktualni gradonačelnik najavio da će krenuti s prodajom dionica Termoplina, no takav prijedlog nikad dosad nije stigao pred Gradsko vijeće u kojem se većina vijećnika javno izjasnila da su protiv prodaje „obiteljskog srebra“.

<< HNS spreman za prodaju Termoplina, svi ostali protiv!

Iako su prošle godine bile najavljivane rasprave na javnim i stručnim tribinama na kojima bi se iznijeli argumenti za i protiv prodaje, čak je u proračunu za to bio planiran i novac, do toga nikada nije došlo. Umjesto toga, prodaja gradskih dionica Termoplina sad je iznenada „osvanula“ u proračunu.

Iz toga je jasno da će se gradski vijećnici prilikom izjašnjavanja o budžetu za sljedeću godinu, zapravo izjašnjavati jesu li ili nisu za prodaju Termoplinovih dionica.

I dok Termoplin namjerava prodati, iz proračuna se može iščitati da Habuš istovremeno planira kupiti Varteksovu robnu kuću za 10 milijuna kuna.

Za zaposlene 2 milijuna kuna više

S druge strane, u proračunu za 2017. godinu se za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju ne planira ni kuna! Je li moguće da je Habuš, koji je gradonačelnik postao upravo zbog obećanja da će riješiti bale, ovim nacrtom proračuna priznao da prije lokalnih izbora u svibnju neće ništa riješiti?

Kad su u pitanju rashodi, iz Habuševog nacrta je vidljivo i novo bujanje troškova za zaposlene. Ove godine je za troškove zaposlenih predviđeno 17,6 milijuna kuna, a sljedeće godine bi za plaće i ostale troškove trebalo otići 19,4 milijuna kuna, gotovo dva milijuna kuna više!

Ovakav plan zasigurno će potaknuti nova nagađanja koga sve aktualna gradska vlast planira zaposliti te ima li to kakve veze s „kupovinom“ glasova za proračun za 2017.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!