Povežite se s nama

U fokusu

Iznenađenje u nacrtu proračuna za 2017.: Habuš namjerava prodati Termoplin!

Objavljeno:

- dana

PLAN GRADONAČELNIKA VARAŽDINA

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš sljedeće godine planira prodati Termoplin.

Upravo je to vidljivo iz njegovog nacrta proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu, koji je objavljen u petak radi savjetovanja s javnošću. Sve do 19. prosinca građani, udruge, ustanove, tvrtke i svi drugi zainteresirani mogu dati svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe.

Prema nacrtu, proračun Varaždina bi u sljedećoj godini trebao iznositi 327,3 milijuna kuna, što je čak 80 milijuna kuna više u odnosu na ovogodišnji proračun.

“Zaboravili” na raspravu…

I dok se prihodi od poreza planiraju u iznosu od 119 milijuna kuna, Habuš planira „keširati“ 67 milijuna kuna od prodaje dionica Termoplina, čiji je Grad Varaždin većinski vlasnik.

Još prije dvije godine je aktualni gradonačelnik najavio da će krenuti s prodajom dionica Termoplina, no takav prijedlog nikad dosad nije stigao pred Gradsko vijeće u kojem se većina vijećnika javno izjasnila da su protiv prodaje „obiteljskog srebra“.

<< HNS spreman za prodaju Termoplina, svi ostali protiv!

Iako su prošle godine bile najavljivane rasprave na javnim i stručnim tribinama na kojima bi se iznijeli argumenti za i protiv prodaje, čak je u proračunu za to bio planiran i novac, do toga nikada nije došlo. Umjesto toga, prodaja gradskih dionica Termoplina sad je iznenada „osvanula“ u proračunu.

Iz toga je jasno da će se gradski vijećnici prilikom izjašnjavanja o budžetu za sljedeću godinu, zapravo izjašnjavati jesu li ili nisu za prodaju Termoplinovih dionica.

I dok Termoplin namjerava prodati, iz proračuna se može iščitati da Habuš istovremeno planira kupiti Varteksovu robnu kuću za 10 milijuna kuna.

Za zaposlene 2 milijuna kuna više

S druge strane, u proračunu za 2017. godinu se za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju ne planira ni kuna! Je li moguće da je Habuš, koji je gradonačelnik postao upravo zbog obećanja da će riješiti bale, ovim nacrtom proračuna priznao da prije lokalnih izbora u svibnju neće ništa riješiti?

Kad su u pitanju rashodi, iz Habuševog nacrta je vidljivo i novo bujanje troškova za zaposlene. Ove godine je za troškove zaposlenih predviđeno 17,6 milijuna kuna, a sljedeće godine bi za plaće i ostale troškove trebalo otići 19,4 milijuna kuna, gotovo dva milijuna kuna više!

Ovakav plan zasigurno će potaknuti nova nagađanja koga sve aktualna gradska vlast planira zaposliti te ima li to kakve veze s „kupovinom“ glasova za proračun za 2017.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Milorad Batinić izlazi na lokalne izbore, ipak nije prebjegao Čačiću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugogodišnji gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić nedavno je napustio HNS. Njegovi donedavni stranački kolege prozvali su ga da želi sklopiti suradnju s Čačićevim Reformistima.

U ivanečkom parku Batinić je danas najavio da izlazi na lokalne izbore, da ponovno želi biti gradonačelnik Ivanca, ali oformio je vlastitu nezavisnu listu. Rekao je da s listom izlazi na predstojeće lokalne izbore u svim ivanečkim mjesnim odborima, ali i za Županijsku skupštinu. Oslanja se uglavnom na ljude koji su s njim napustili HNS, ali nije odbacio suradnju ni s drugima.

Kandidat za Batinićevog zamjenika je mladi ivanečki arhitekt Marko Friščić.

– Slogan nam je “Za Ivanec” jer smo uvijek bili u funkciji građana Grada Ivanca. Na izbore ćemo izaći s Nezavisnom listom Milorad Batinić. Već sada funkcioniramo u Ivancu u obnašanju izvršne vlasti, a tako ćemo i u budućnosti. Izašli smo iz HNS-a nezadovoljni načinom na koji je vođena stranka, ali uključili smo se u nezavisnu listu i obnašamo sve funkcije. Očekujemo dobar rezultat na lokalnim izborima. Ovi ljudi koji su tu i ja nastavit ćemo raditi kao do sada, uključivo, transparentno, tolerantno. Dobio sam podršku da budem kandidat za gradonačelnika – istakao je Batinić.

Pojasnio je da će fokus biti na dizanju osnovnog školstva na višu razinu, dogradnji vrtića u Ivancu te izgradnji vrtića u Radovanu, nastavku izgradnje komunalne infrastrukture, početku realizacije Aglomeracije Ivanec, rekonstrukciji ivanečkog stadiona, gradnji pomoćnog stadiona u Salinovcu, a dugoročni interes je gradnja većeg sportskog centra i još niz projekata.

Nastavite čitati

U fokusu

Porezna i Carina svaki dan na terenu, provjeravaju i one koji dobivaju naknadu zbog epidemije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave provodit će i aktivnosti praćenja i provjere podataka o poslovanju poreznih obveznika koje se odnose na pravilno iskazivanje prihoda/primitaka u 2021. godini.

Utvrđene činjenice u provedenim postupcima koristit će se pri određivanju cenzusa za ostvarivanje naknada kod djelatnosti koje su pogođene koronavirusom (COVID-19).

Uz obavljanje navedenih aktivnosti, a u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će i pojačane nadzore fiskalizacije kao i postupke praćenja i provjere izdavanja i fiskaliziranja računa putem mobilnih uređaja.

Nadzorne aktivnosti provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske, uz svakodnevnu nazočnost inspektora na terenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!