Povežite se s nama

U fokusu

Iznenađenje u nacrtu proračuna za 2017.: Habuš namjerava prodati Termoplin!

Objavljeno:

- dana

PLAN GRADONAČELNIKA VARAŽDINA

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš sljedeće godine planira prodati Termoplin.

Upravo je to vidljivo iz njegovog nacrta proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu, koji je objavljen u petak radi savjetovanja s javnošću. Sve do 19. prosinca građani, udruge, ustanove, tvrtke i svi drugi zainteresirani mogu dati svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe.

Prema nacrtu, proračun Varaždina bi u sljedećoj godini trebao iznositi 327,3 milijuna kuna, što je čak 80 milijuna kuna više u odnosu na ovogodišnji proračun.

“Zaboravili” na raspravu…

I dok se prihodi od poreza planiraju u iznosu od 119 milijuna kuna, Habuš planira „keširati“ 67 milijuna kuna od prodaje dionica Termoplina, čiji je Grad Varaždin većinski vlasnik.

Još prije dvije godine je aktualni gradonačelnik najavio da će krenuti s prodajom dionica Termoplina, no takav prijedlog nikad dosad nije stigao pred Gradsko vijeće u kojem se većina vijećnika javno izjasnila da su protiv prodaje „obiteljskog srebra“.

<< HNS spreman za prodaju Termoplina, svi ostali protiv!

Iako su prošle godine bile najavljivane rasprave na javnim i stručnim tribinama na kojima bi se iznijeli argumenti za i protiv prodaje, čak je u proračunu za to bio planiran i novac, do toga nikada nije došlo. Umjesto toga, prodaja gradskih dionica Termoplina sad je iznenada „osvanula“ u proračunu.

Iz toga je jasno da će se gradski vijećnici prilikom izjašnjavanja o budžetu za sljedeću godinu, zapravo izjašnjavati jesu li ili nisu za prodaju Termoplinovih dionica.

I dok Termoplin namjerava prodati, iz proračuna se može iščitati da Habuš istovremeno planira kupiti Varteksovu robnu kuću za 10 milijuna kuna.

Za zaposlene 2 milijuna kuna više

S druge strane, u proračunu za 2017. godinu se za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju ne planira ni kuna! Je li moguće da je Habuš, koji je gradonačelnik postao upravo zbog obećanja da će riješiti bale, ovim nacrtom proračuna priznao da prije lokalnih izbora u svibnju neće ništa riješiti?

Kad su u pitanju rashodi, iz Habuševog nacrta je vidljivo i novo bujanje troškova za zaposlene. Ove godine je za troškove zaposlenih predviđeno 17,6 milijuna kuna, a sljedeće godine bi za plaće i ostale troškove trebalo otići 19,4 milijuna kuna, gotovo dva milijuna kuna više!

Ovakav plan zasigurno će potaknuti nova nagađanja koga sve aktualna gradska vlast planira zaposliti te ima li to kakve veze s „kupovinom“ glasova za proračun za 2017.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Radnici nisu na poslu, ali novi član Uprave Dobiš optimističan: Vjerovnici izrazili pozitivnu namjeru da podrže Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O cijeloj situaciji u Varteksu kontaktirali smo novog člana Uprave te tvrtke Dražena Dobiša.

Porezna uprava ˝u tišini˝ ovršila Varteks, hoće li vjerovnici postići dogovor s HBOR-om?

Potvrdio nam je da radnici prošlog tjedna nisu bili na poslu te im je godišnji produžen do ponedjeljka.

– Radnici su se vratili na posao u srijedu 17. kolovoza, no zbog situacije u Varteksu, blokada računa od strane Porezne uprave i Grada Varaždina, a iz straha za moguću neisplatu plaća za srpanj, odbili su početi s radom i zatražili produžetak godišnjeg odmora do ponedjeljka 22. kolovoza, što sam im i odobrio – kaže nam Dobiš. Navodi i kako je politika minimalnih plaća u Varteksu prisutna već dugi niz godina, više od jednog desetljeća.

Upitali smo ga i je li upoznat s informacijama da je prošlog četvrtka održan sastanak vjerovnika u HBOR-u.

– Na sastanku vjerovnika održanom u četvrtak 18.08. svi prisutni vjerovnici izrazili su pozitivnu namjeru da podrže Varteks, pregovori su i dalje u tijeku – kaže Dobiš.

Kaže i da uskoro planira sazvati sastanak s najvećim dioničarima.

– Osobno nisam u kontaktu sa najvećim dioničarima, no namjera mi je u najskorijoj budućnosti, ako okolnosti dopuste, zakazati sastanak s njima – najavljuje Dobiš. Što se tiče mogućeg štrajka, vjeruje da do njega neće doći.

– Držim da su svi radnici Varteksa duboko svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da bi mogući štrajk vrlo vjerojatno označio i kraj – kaže nam član Uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Dukat po sedmi put podigao otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno ukupno 95 lipa više od početka godine.

Otkupna cijena mlijeka ovim će povećanjem biti čak 40 posto veća u odnosu na lanjski listopad.

– Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata. Međutim, prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače. Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima – istaknuo je direktor Dukata Duško Glišić te dodao kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama. 

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao zemlja  prehrambeno ovisni o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje