Povežite se s nama

U fokusu

Iznenađenje u nacrtu proračuna za 2017.: Habuš namjerava prodati Termoplin!

Objavljeno:

- dana

PLAN GRADONAČELNIKA VARAŽDINA

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš sljedeće godine planira prodati Termoplin.

Upravo je to vidljivo iz njegovog nacrta proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu, koji je objavljen u petak radi savjetovanja s javnošću. Sve do 19. prosinca građani, udruge, ustanove, tvrtke i svi drugi zainteresirani mogu dati svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe.

Prema nacrtu, proračun Varaždina bi u sljedećoj godini trebao iznositi 327,3 milijuna kuna, što je čak 80 milijuna kuna više u odnosu na ovogodišnji proračun.

“Zaboravili” na raspravu…

I dok se prihodi od poreza planiraju u iznosu od 119 milijuna kuna, Habuš planira „keširati“ 67 milijuna kuna od prodaje dionica Termoplina, čiji je Grad Varaždin većinski vlasnik.

Još prije dvije godine je aktualni gradonačelnik najavio da će krenuti s prodajom dionica Termoplina, no takav prijedlog nikad dosad nije stigao pred Gradsko vijeće u kojem se većina vijećnika javno izjasnila da su protiv prodaje „obiteljskog srebra“.

<< HNS spreman za prodaju Termoplina, svi ostali protiv!

Iako su prošle godine bile najavljivane rasprave na javnim i stručnim tribinama na kojima bi se iznijeli argumenti za i protiv prodaje, čak je u proračunu za to bio planiran i novac, do toga nikada nije došlo. Umjesto toga, prodaja gradskih dionica Termoplina sad je iznenada „osvanula“ u proračunu.

Iz toga je jasno da će se gradski vijećnici prilikom izjašnjavanja o budžetu za sljedeću godinu, zapravo izjašnjavati jesu li ili nisu za prodaju Termoplinovih dionica.

I dok Termoplin namjerava prodati, iz proračuna se može iščitati da Habuš istovremeno planira kupiti Varteksovu robnu kuću za 10 milijuna kuna.

Za zaposlene 2 milijuna kuna više

S druge strane, u proračunu za 2017. godinu se za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju ne planira ni kuna! Je li moguće da je Habuš, koji je gradonačelnik postao upravo zbog obećanja da će riješiti bale, ovim nacrtom proračuna priznao da prije lokalnih izbora u svibnju neće ništa riješiti?

Kad su u pitanju rashodi, iz Habuševog nacrta je vidljivo i novo bujanje troškova za zaposlene. Ove godine je za troškove zaposlenih predviđeno 17,6 milijuna kuna, a sljedeće godine bi za plaće i ostale troškove trebalo otići 19,4 milijuna kuna, gotovo dva milijuna kuna više!

Ovakav plan zasigurno će potaknuti nova nagađanja koga sve aktualna gradska vlast planira zaposliti te ima li to kakve veze s „kupovinom“ glasova za proračun za 2017.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje