Povežite se s nama

Život i društvo

Jasmina i Josip proveli šest tjedana volontirajući u Slovačkoj i Egiptu

Objavljeno:

- dana

PUTOVANJE ŽIVOTA

Josip Beber student je prve godine diplomskoga studija upravljanja okolišem na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, a u kolovozu prošle godine volontirao je u Egiptu preko studentske organizacije AIESEC. Preko AIESEC-a na volontiranje u vrtiću odlučila se i Jasmina Bočkaj, sada već magistra ekonomije, koja je krajem srpnja prošle godine posjetila Slovačku.

– Tražio sam načine za volontiranje na duže vrijeme koje bi uključivalo život u nekoj drugoj sredini i kulturi – objašnjava Josip koji je htio na svojoj koži osjetiti kako je to živjeti izvan pravila sredine u kojoj je dosad živio. Egipat je, kaže, pravi izazov.

– Moji odlasci na volonterski posao, izleti te uobičajene šetnje gradom, govoreći o sigurnosti, uvijek su prolazili glatko iako je stav većine ljudi da Egipat nije sigurna zemlja – objašnjava Josip koji je volontirao u egipatskoj tvrtki „Schaduf“. Tamo je radio na popravku sistema prskalica za navodnjavanje malih vrtova na zgradama Kaira i na izradi sheme za pješčani filter.

Svaku je večer u Kairu izlazio na čaj, a vikendima je posjećivao neke od najpoznatijih egipatskih destinacija poput Crne i Bijele pustinje, Fayum pustinje, Marsa Alama, grada Dahaba i Aleksandrije te planine Sinaj sa samostanom Svete Katarine.

Visoko obrazovanje je, kaže, u Egiptu jako skupo. Prema razgovorima koje je vodio s članovima AIESEC-a, saznao je kako jedna godina košta otprilike 150.000 američkih dolara, a prosječna plaća u Egiptu iznosi 1200 EGP (1EGP= 0.80 lipa). Iz tih razloga većina studenata pokušava barem jedan semestar provesti u razmjeni gdje je obrazovanje jeftinije ili čak besplatno.

– Kroz svoj boravak upoznao sam ljude sa svih kontinenata osim Australije, naučio pokoju riječ arapskog i primijetio da Egipat nisu samo piramide i pustinje, nego i zelenilo Nila, prekrasno Crveno more i planinski lanci Sinaja, ljepota u ljudima, pregovaranje za pravu cijenu na tržnici… I tradicija potpuno različita od naše – objasnio je Josip.

Slovačka – drugi dom

Jasmina se odlučila na volontiranje u Slovačkoj jer je željela promijeniti okruženje u kojem se nalazila. Volonterski posao odrađivala je u dječjem vrtiću slovačkoj prijestolnici Bratislavi, za koju kaže da joj je postala drugi dom.

– Život u nepoznatom dao mi je samostalnost koju ne bih dobila da sam ostala kod kuće – rekla je Jasmina koja je primjetila kako i slovački studenti imaju iste probleme kao i hrvatski.

– I tamo se studenti bore sa zbrčkanim rasporedom, dobivaju informacije u zadnji tren i zatrpani su teorijom – objašnjava Jasmina koja je tijekom boravka u nepoznatoj zemlji stekla snalažljivost i prilagodljivost koje su joj uvelike pomogle da otkrije sebe.

Izvor: Josip Beber, Jasmina Bočkaj
Foto:

Život i društvo

U Grani kod Novog Marofa gradi se nogostup

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Županijska uprava za ceste Varaždinske županije potpisali su Sporazum o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja na ŽC 2135 u Grani.

Tako će u tom naselju biti izgrađen nogostup.

Vrijednost radova je 298.065,94 kune s PDV-om, a bit će financirani sa 75 % od strane ŽUC-a i 25 % od Grada Novog Marofa.

Za izvođača je izabran najpovoljniji ponuditelj – Niskogradnja Veselnik iz Cestice, a završetak radova očekuje se do kraja srpnja ove godine.

– Komunalna opremljenost naših naselja jedan je od važnih segmenata u koje ulažemo, u ovom slučaju sa županijskom ustanovom. Svakako treba dodati i drugu važnu stvar, a to je povećanje sigurnosti na županijskoj cesti izgradnjom nogostupa – naglasio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama uređena Ulica kralja Zvonimira, investicija vrijedna 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama završen je još jedan veliki projekt vrijedan 1,1 milijun kuna – u potpunosti je uređena Ulica kralja Zvonimira.

Nastavak je to velikih ulaganja u komunalnu infrastrukturu na području grada, kako bi se osigurao primjeren standard za život u Varaždinskim Toplicama.

Ulica kralja Zvonimira svečano je otvorena u ponedjeljak, 10. svibnja, uz nazočnost topličke gradonačelnice Dragice Ratković, državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarka Katića te novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača.

– Neizmjerno sam radosna što smo uspjeli urediti i ovu ulicu u kojoj je doista bilo problema koje je trebalo što prije riješiti. Još  2018. godine HEP  je rekonstruirao električnu mrežu, dok je Varkom u prošloj i ovoj godini radio na interventnom održavanju vodoopskrbne mreže izgradnjom novog cjevovoda te priključnih cjevovoda kućnih priključaka. Sad smo priveli kraju sve radove, a MUP je financirao uređenje, asfaltiranje i proširenje ceste. To je financijski 674 tisuće kuna, od kojih nam je MUP odobrio 450 tisuća kuna, dok je ukupno u uređenje Ulice kralja Zvonimira uložen 1,1 milijun kuna – rekla je gradonačelnica Ratković, zahvalivši MUP-u.

– Mi smo već dobri i uhodani partneri jer na području Varaždinskih Toplica u našem mandatu iz MUP-a došlo 2,7 milijuna kuna i to za uređenje pješačke staze u Ulici Kralja Zvonimira  i uređenje pješačke staze uz županijsku cestu u Vrtlinovcu, a tu je i saniranje klizišta uz županijsku cestu u Svibovcu. Čekamo nove natječaje, a projekte imamo spremne – poručila je gradonačelnica.

Državni tajnik Katić naglasio je da hrvatska vlada i MUP žele biti, a najčešće i jesu,
partneri lokalnoj samoupravi.

– Kad lokalna samouprava osmisli projekte na dobrobit svojih građana, MUP se uvijek odazove. U Programu nacionalne sigurnosti cestovnog prometa koji se provodi već 20 godina, MUP je izdvojio za rekonstrukciju pojedinih dionica, u prometnom smislu najviše opasnih i kritičnih mjesta, oko 110 milijuna kuna, a u zadnjih pet godina taj broj se sve više povećava. Vrijedi naglasiti da se ne popravljaju i rekonstruiraju samo ona mjesta gdje su se već dogodile prometne nesreće, nego se i preventivno djeluje da se nesreće ne bi dogodile. Kad se izgubi ljudski život, kad se uništi imovina velike vrijednosti, to nitko ne može vratiti – zaključio je Katić.

Čestitavši gradonačelnici Ratković na još jednom uspješnom projektu u Varaždinskim Toplicama, Siniša Jenkač naglasio je da kao gradonačelnik vrlo dobro zna kako je takav posao težak i mukotrpan.
– Čestitam i Ministarstvu što lokalnim samoupravama pomaže upravo na ovakvim projektima. Kao što je državni tajnik rekao, MUP je koncentriran na crne točke, na problematične dijelove naselja koji su opasni za prometovanje, posebno za pješake. Nadam se da s ovim programom idete dalje, da projekata ne nedostaje i da ćemo zajedno kao gradonačelnici susjedi agitirati prema Ministarstvu da osigura još više sredstava za ovaj naš kraj – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!