Povežite se s nama

Život i društvo

Jasmina i Josip proveli šest tjedana volontirajući u Slovačkoj i Egiptu

Objavljeno:

- dana

PUTOVANJE ŽIVOTA

Josip Beber student je prve godine diplomskoga studija upravljanja okolišem na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, a u kolovozu prošle godine volontirao je u Egiptu preko studentske organizacije AIESEC. Preko AIESEC-a na volontiranje u vrtiću odlučila se i Jasmina Bočkaj, sada već magistra ekonomije, koja je krajem srpnja prošle godine posjetila Slovačku.

– Tražio sam načine za volontiranje na duže vrijeme koje bi uključivalo život u nekoj drugoj sredini i kulturi – objašnjava Josip koji je htio na svojoj koži osjetiti kako je to živjeti izvan pravila sredine u kojoj je dosad živio. Egipat je, kaže, pravi izazov.

– Moji odlasci na volonterski posao, izleti te uobičajene šetnje gradom, govoreći o sigurnosti, uvijek su prolazili glatko iako je stav većine ljudi da Egipat nije sigurna zemlja – objašnjava Josip koji je volontirao u egipatskoj tvrtki „Schaduf“. Tamo je radio na popravku sistema prskalica za navodnjavanje malih vrtova na zgradama Kaira i na izradi sheme za pješčani filter.

Svaku je večer u Kairu izlazio na čaj, a vikendima je posjećivao neke od najpoznatijih egipatskih destinacija poput Crne i Bijele pustinje, Fayum pustinje, Marsa Alama, grada Dahaba i Aleksandrije te planine Sinaj sa samostanom Svete Katarine.

Visoko obrazovanje je, kaže, u Egiptu jako skupo. Prema razgovorima koje je vodio s članovima AIESEC-a, saznao je kako jedna godina košta otprilike 150.000 američkih dolara, a prosječna plaća u Egiptu iznosi 1200 EGP (1EGP= 0.80 lipa). Iz tih razloga većina studenata pokušava barem jedan semestar provesti u razmjeni gdje je obrazovanje jeftinije ili čak besplatno.

– Kroz svoj boravak upoznao sam ljude sa svih kontinenata osim Australije, naučio pokoju riječ arapskog i primijetio da Egipat nisu samo piramide i pustinje, nego i zelenilo Nila, prekrasno Crveno more i planinski lanci Sinaja, ljepota u ljudima, pregovaranje za pravu cijenu na tržnici… I tradicija potpuno različita od naše – objasnio je Josip.

Slovačka – drugi dom

Jasmina se odlučila na volontiranje u Slovačkoj jer je željela promijeniti okruženje u kojem se nalazila. Volonterski posao odrađivala je u dječjem vrtiću slovačkoj prijestolnici Bratislavi, za koju kaže da joj je postala drugi dom.

– Život u nepoznatom dao mi je samostalnost koju ne bih dobila da sam ostala kod kuće – rekla je Jasmina koja je primjetila kako i slovački studenti imaju iste probleme kao i hrvatski.

– I tamo se studenti bore sa zbrčkanim rasporedom, dobivaju informacije u zadnji tren i zatrpani su teorijom – objašnjava Jasmina koja je tijekom boravka u nepoznatoj zemlji stekla snalažljivost i prilagodljivost koje su joj uvelike pomogle da otkrije sebe.

Izvor: Josip Beber, Jasmina Bočkaj
Foto:

Život i društvo

FOTO U Varaždinu brzopotezno uklonjene table koje nagrđuju vizuru grada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović/ Ilustracija

Neke novopostavljene metalne ploče s natpisom varaždinskih ulica, jutros su uklonjene.

Šećete li centrom grada, uočit ćete novopostavljene plave metalne znakove

Iako nije poznato zašto je to učinjeno, razlog treba zasigurno tražiti u glasnom negodovanju Varaždinaca, koji smatraju da ploče, poput one koja je na metalnom stupu provirila iz grabišta kod Stančića – nagrđuju vizuru grada.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija s mjesta na kojem je dva dana stajala ploča s natpisom Šetalište Josipa Jurja Strossmaera:   

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski poduzetnici i obrtnici će tijekom veljače dobiti drugu polovicu poticaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo 900 varaždinskih obrtnika i poduzetnika na svoje će račune iz proračuna Grada Varaždina početi primiti drugu ratu poticajnih, bespovratnih sredstava. 

Grad Varaždin je u cilju poboljšanja gospodarskog stanja i poticanja poduzetništva i obrtništva, očuvanja radnih mjesta, povećanja broja zaposlenih te stvaranja uvjeta za redovno i normalno odvijanje gospodarskih aktivnosti na području grada proveo Mjeru poticaja „Poduzetnički fond Grada Varaždina 2020.“ 

Ukupan broj poduzetnika i obrtnika koji su dobili sredstva potpore kroz navedenu mjeru je 889. Poticaji su se kretali od 5 do 10 tisuća kuna.

U 2020. godini isplaćena je prva polovica planiranih sredstava potpore u iznosu nešto većem od 2,5 milijuna kuna, dok će uplata drugog dijela potpora koja upravo počinje također u ukupnom iznosu većem od 2,5 milijuna kuna biti uplaćena najkasnije do 1. ožujka 2021. godine.

– Primili smo zahvale poduzetnika i obrtnika što smo im konkretnim mjerama, bespovratnim subvencijama iz Poduzetničkog fonda pomogli prevladati probleme. Imali smo razumijevanja za njihovu situaciju u kojoj su se našli ne svojom krivnjom već zbog različitih zabrana i odluka vezanih uz širenje korona virusa. Na te odluke nismo mogli utjecati, ali smo na vrijeme krenuli s poticajima. Kao što smo obećali, druga rata poticaja počinje se isplaćivati i sjest će na njihove račune tijekom veljače. Situacija sa zarazom se iz dana u dan poboljšava i svi se nadamo da će doći do popuštanja mjera što će svakako osnažiti povratak gospodarskih aktivnosti – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Nastavite čitati