Povežite se s nama

Život i društvo

Jasmina i Josip proveli šest tjedana volontirajući u Slovačkoj i Egiptu

Objavljeno:

- dana

PUTOVANJE ŽIVOTA

Josip Beber student je prve godine diplomskoga studija upravljanja okolišem na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, a u kolovozu prošle godine volontirao je u Egiptu preko studentske organizacije AIESEC. Preko AIESEC-a na volontiranje u vrtiću odlučila se i Jasmina Bočkaj, sada već magistra ekonomije, koja je krajem srpnja prošle godine posjetila Slovačku.

– Tražio sam načine za volontiranje na duže vrijeme koje bi uključivalo život u nekoj drugoj sredini i kulturi – objašnjava Josip koji je htio na svojoj koži osjetiti kako je to živjeti izvan pravila sredine u kojoj je dosad živio. Egipat je, kaže, pravi izazov.

– Moji odlasci na volonterski posao, izleti te uobičajene šetnje gradom, govoreći o sigurnosti, uvijek su prolazili glatko iako je stav većine ljudi da Egipat nije sigurna zemlja – objašnjava Josip koji je volontirao u egipatskoj tvrtki „Schaduf“. Tamo je radio na popravku sistema prskalica za navodnjavanje malih vrtova na zgradama Kaira i na izradi sheme za pješčani filter.

Svaku je večer u Kairu izlazio na čaj, a vikendima je posjećivao neke od najpoznatijih egipatskih destinacija poput Crne i Bijele pustinje, Fayum pustinje, Marsa Alama, grada Dahaba i Aleksandrije te planine Sinaj sa samostanom Svete Katarine.

Visoko obrazovanje je, kaže, u Egiptu jako skupo. Prema razgovorima koje je vodio s članovima AIESEC-a, saznao je kako jedna godina košta otprilike 150.000 američkih dolara, a prosječna plaća u Egiptu iznosi 1200 EGP (1EGP= 0.80 lipa). Iz tih razloga većina studenata pokušava barem jedan semestar provesti u razmjeni gdje je obrazovanje jeftinije ili čak besplatno.

– Kroz svoj boravak upoznao sam ljude sa svih kontinenata osim Australije, naučio pokoju riječ arapskog i primijetio da Egipat nisu samo piramide i pustinje, nego i zelenilo Nila, prekrasno Crveno more i planinski lanci Sinaja, ljepota u ljudima, pregovaranje za pravu cijenu na tržnici… I tradicija potpuno različita od naše – objasnio je Josip.

Slovačka – drugi dom

Jasmina se odlučila na volontiranje u Slovačkoj jer je željela promijeniti okruženje u kojem se nalazila. Volonterski posao odrađivala je u dječjem vrtiću slovačkoj prijestolnici Bratislavi, za koju kaže da joj je postala drugi dom.

– Život u nepoznatom dao mi je samostalnost koju ne bih dobila da sam ostala kod kuće – rekla je Jasmina koja je primjetila kako i slovački studenti imaju iste probleme kao i hrvatski.

– I tamo se studenti bore sa zbrčkanim rasporedom, dobivaju informacije u zadnji tren i zatrpani su teorijom – objašnjava Jasmina koja je tijekom boravka u nepoznatoj zemlji stekla snalažljivost i prilagodljivost koje su joj uvelike pomogle da otkrije sebe.

Izvor: Josip Beber, Jasmina Bočkaj
Foto:

Život i društvo

FOTO DVD-u Tužno uz blagoslov predano novo vatrogasno navalno vozilo 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno, u subotu, 1. listopada, izvršena je primopredaja i blagoslov „novog“ navalnog vatrogasnog vozila. Naime, riječ je o vozilu marke IVECO Eurocargo proizvedenom 2002. godine.

Vatrogasci iz Tužna o vozilu kažu da je kompaktnije, te prilagođenije terenu i njihovim potrebama pri intervencijama. Zahvaljujući prijašnjim vlasnicima, vozilo je kupljeno vrlo dobro opremljeno.  

Štoviše, vozilo sadrži spremnik vode od 1500 litara, ima ugrađen sustav crpki za visoki i srednji tlak, te vitla dužine 100 i 60 metara. Ugrađeni sustav vatrogascima omogućava i gašenje pjenom, a kabina je dupla, opremljena s dva para izolacijskih aparata te u nju stane 7 interventnih vatrogasaca.

Uz sve nabrojano, u vozilu su radio stanica, kamera za vožnju unatrag, agregat za struju, teleskopski stup za rasvjetu, crpke za izvlačenje vode kod poplava te ventilator za izdimljavanje prostorija i električno vitlo za vuču vozila.

Također, vatrogascima je na intervencijama dostupno osvjetljenje u svakom segmentu vozila, imaju i ljestve te svu drugu potrebnu standardnu opremu.

Za spomenuto navalno vatrogasno vozilo izdvojeno je oko 44.000 eura. Oko 30.000 eura osigurano je iz proračuna Općine Vidovec, dok je ostatak osiguran prodajom starog vozila, donacijom Vatrogasne zajednice Općine Vidovec, te vlastitim sredstvima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno.

Navalno vatrogasno vozilo blagoslovio je vlč. Branko Švogor, a blagoslovu i primopredaji vozila,  uz članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tužno , prisustvovali su općinski načelnik Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović, vijećnica Ljubica Hosni, županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinke županije Zvonko Videc, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vidovec,  Nedeljanec-Prekno, Pregrada, Radovan, Margečan, Gojanec, Maruševec, Gačice, Beretinec te članovi PGD-a Hlebce iz Slovenije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prva konferencija Green Days u Varaždinu: ˝Sadnjom drveća i stvaranjem parkova ulažemo u budućnost˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskom hotelu Turist u četvrtak, 6. listopada 2022. godine gradonačelnik Grada Varaždina otvorio je dvodnevnu konferenciju Green Days. Pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, konferenciju organiziraju varaždinsko poduzeće Parkovi  u suradnji s Grupacijom održavanja zelenih površina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Otvarajući konferenciju pred više od stotinu predstavnika komunalnih poduzeća i jedinica lokalne samouprave te stručnjaka iz cijele Hrvatske kao i gostiju iz Slovenije i Češke, gradonačelnik je upozorio na sve izraženije klimatske promjene,  suše, visoke temperature i s druge strane olujna nevremena i poplave. Založio se za promjenu lošeg odnosa prema prirodi, jer zemlja, naglasio je, sve vraća na prilično neugodan način.Održavanje zelenih površina, sadnja što više drveća i stvaranje više zelenih parkova je naše ulaganje u budućnost. Ulaže se jako puno u komunalnu infrastrukturu, vodu i kanalizaciju. Da se samo 10 posto tih sredstava uložilo u zelene površine imali bi danas potpuno  zelene gradove i sasvim drugačije klimatske uvjete u cijeloj Hrvatskoj – rekao je Bosilj.

O unapređenju  struke, razmjeni iskustava i važnosti  organiziranja stručnih skupova poput ove konferencije govorila je Jelena Sekelj, direktorica Parkova i predsjednika Grupacije održavanja zelenih površina. U ime Hrvatske gospodarske komore skupu se obratila Ivana Jelić, poslovna tajnica Udruženja komunalnog gospodarstva  ustvrdivši kako je prvi korak u cilju boljeg informiranja i senzibiliziranja javnosti o važnosti održavanja zelenih površina organizacija konferencije u Varaždinu, jednom od najuređenijih gradova u Hrvatskoj.

Otvaranju konferencije, uz ostale uzvanike nazočila je i Barabara Antolić Vupora, zastupnica u Hrvatskom saboru. Tijekom konferencije bit će održano niz predavanja o održavanju i uređivanju zelenih površina u urbanim sredinama,  a sutra će sudionici konferencije razgledati Varaždin te imati organizirane studijske posjete varaždinskom groblju, parkovima te židovskom groblju u Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje