Povežite se s nama

U fokusu

Jedan je župnik odredio visinu obiteljskog dara, pitali smo Biskupiju kakva je praksa po tom pitanju

Objavljeno:

- dana

Javila nam se čitateljica s područja Voće da bi se požalila na praksu u svojoj Župi sv. Martina biskupa u Donjoj Voći.

Naime, zasmetao ju je blagoslov domova u vrijeme epidemije koronavirusa te što je župnik odredio cjenik za godišnji obiteljski dar, kako je sama rekla.

Poslala nam je i fotografiju župnog listića kao prilog, na kojem je sve objašnjeno.

Budući da nismo znali može li župnik odrediti visinu obiteljskog dara poslali smo upit Varaždinskoj biskupiji. Zanimalo nas je i tko treba plaćati zvonara i orguljaša.

Vjernicima je poznato da su prema svojim mogućnostima dužni doprinositi za crkvene potrebe, što uključuje uzdržavanje svojih svećenika, redovite troškove župne zajednice, održavanje crkvenih objekata. Vjernici uvijek mogu prema slobodnom izboru darovati dar prema vlastitoj situaciji, s tim da Crkva ima razumijevanja za one koji su siromašni i posve siromašni. Obiteljski dar trenutno nije jednako propisan za sve župe u Biskupiji – budući da su župe različite u veličini i potrebama. Primjerice, neke župe imaju veći broj crkvenih službenika, poput orguljaša, zvonara, kateheta kojima se također iz župne blagajne daje pravična nagrada za njihovu službu. U nekim župama ti crkveni službenici ne nagrađuju se iz župne blagajne, nego ih vjernici sami daruju prilikom blagoslova obitelji. Stoga, župnici u dogovoru sa župnim ekonomskim vijećem imaju pravo prema konkretnoj situaciji u župi, koja im je povjerena, predložiti koliki bi mogao biti prosječni dar prema broju obitelji i na temelju kojeg se župa može uzdržavati na godišnjoj razini. Dar je uvijek dobrovoljan te svećenik ne može darom uvjetovati slavlje sakramenta i sakramentala – stoji u odgovoru koji nam je poslao Marko Domiter, tajnik biskupa Varaždinske biskupije.

Također, do novinara Regionalnog tjednika došla je informacija da se u jednoj župi u Varaždinskoj županiji radi svojevrsna evidencija župljana, a među podacima koji se traže je i OIB. Pitali smo Varaždinsku biskupiju trebaju li župljani dati taj broj.

Župnici sa svim osobnim podatcima, pa tako i s OIB-om, raspolažu u skladu s pozitivnim svjetovnim i crkvenim propisima. Prilikom izdavanja javnih crkvenih isprava i vođenja postupaka, ponekad je potrebno utvrditi nečiji identitet te župnik pritom ima pravo zatražiti podatke određene osobe, na isti način na koji se nečiji identitet utvrđuje na svjetovnom području. Ukoliko osoba nešto traži, dužna je pritom ispoštovati ono što je prema pravnim odredbama određeno. Za prikupljanje osobnih podataka župnik traži suglasnost osobe. Ukoliko osoba odbija dati neke podatke, koji su primjerice nužni za utvrđivanje njezina identiteta, župnik neće moći biti u mogućnosti izdati crkvenu ispravu koju traži ili pokrenuti crkveni postupak – stoji u odgovoru Varaždinske biskupije.

U fokusu

Nenad Horvatić (HDZ) najavio da izlazi na lokalne izbore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDZ-ov Nenad Horvatić ponovno izlazi na lokalne izbore jer želi nastaviti biti načelnik Općine Ljubešćica.

Svoju kandidaturu potvrdio je 14. travnja na svome Facebook profilu.

– Danas sam jednoglasnom odlukom Općinskog odbora HDZ-a općine Ljubešćica postao kandidat na lokalnim izborima za načelnika općine Ljubešćica koji će se održati 16.05.2021. godine. Hvala svima na dosadašnjoj podršci, te Vas ovim putem pozivam da nam se pridružite u stvaranju još bolje općine Ljubešćica – napisao je Horvatić.

Nastavite čitati

U fokusu

Tijekom ožujka prijavljeno je 1009 slobodnih radnih mjesta u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja
Foto: Ilustracija

Krajem ožujka 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin
evidentirano je 2717 nezaposlenih osoba.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 5,3%, a u usporedbi ožujkom 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 26 osoba, odnosno 0,9 %. Ujedno je evidentirana i 31 osoba kao tražitelj zaposlenja.

Tijekom ožujka evidentirane su 383 nove nezaposlene osobe.

Tijekom ožujka 2021. godine prijavljeno je 1009 slobodnih radnih mjesta, što je za 36,4 % (269
slobodnih radnih mjesta) više nego u proteklom mjesecu, te 67,9 % (408 slobodnih radnih mjesta)
više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najtraženija zanimanja tijekom ožujka 2021. godine bila su:

  • viši medicinski tehničar/viša medicinska sestra (tražilo se 42 radnika)
  • medicinska sestra/medicinski tehničar (39)
  • trgovački radnik/trgovačka radnica (36)
  • radnik/radnica na proizvodnoj liniji (35)
  • skladišni radnik / skladišna radnica (35)

Tijekom ožujka 2021. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposlene su
ukupno 383 osobe na temelju radnog odnosa. To je 1,3 % više nego u prethodnom mjesecu i
57 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

U Varaždinskoj županiji u ožujku je stopa nezaposlenosti iznosila 3,9 %.

Nastavite čitati