Povežite se s nama

Međimurje

Jesi li ti najosmaš?

Objavljeno:

- dana

“LUMINI ZA PET”

Shopping centar Lumini i 7Plus Regionalni tjednik zajedno traže najosmaša Varaždinske županije kroz projekt “Lumini za 5”. Za ovu titulu mogu konkurirati učenici osmih razreda osnovnih škola iz Varaždinske županije koji su prošli s odličnim uspjehom.

No, u odabiru će se u obzir uzimati i angažiranost u izvanškolskim aktivnostima, vještine, talentiranost, socijalna osjetljivost, društvena odgovornost i pomaganje drugima.

O najosmašu će odlučivati povjerenstvo, a za troje prvoplasiranih Lumini je i ove godine osigurao vrijedne nagrade: najosmaša nagrađuje poklon-bonom u iznosu od 1.500 kuna, drugoplasiranog s 1.000 kuna, a trećeplasiranog s 500 kuna, koje će moći potrošiti u odabranim trgovinama, a najosmaše još dodatno nagrađuju hipermarket Victus, dm, Stadium Bowling, Farmacia, Adidas, Bipa, s.Oliver, Galeb Labor i CineStar.

ANTONIO BAJS

Zovem se Antonio Bajs. Polazim 7. OŠ Varaždin i mislim da sam najosmaš jer sam dobar učenik, volim drugima pomagati u učenju i drugim stvarima također idem na natjecanja. Iz tehničkog sam osvojio 5. mjesto u Varaždinskoj županiji. Treniram nogomet u NK Udarnik.

Ako misliš da si baš ti najosmaš ili najosmašica, napiši (maksimalno 1000 znakova!) zašto baš ti zaslužuješ tu titulu, priloži svoju fotografiju (možeš, ali i ne moraš) i obvezno broj telefona te pošalji na e-mail [email protected]. Podjela nagrada pobjednicima bit će u nedjelju, 14. lipnja, u 19 sati, nakon čega slijedi besplatan koncert Mejaša. Dan prije sve čeka besplatan sladoled.

IVANA HORVAT

“Moje ime je Ivana Horvat. Učenica sam osmog razreda OŠ Visoko. Moje mjesto zove se Vinično. Ponosim se svojim porijeklom i izvornim kajkavskim narječjem, kojim rado i često govorim i pišem. Kada bih sebe trebala opisati u samo jednoj riječi odabrala bih riječ borac, jer sam oduvijek uporna u ostvarivanju svojih ciljeva. Iza sebe imam ozljedu desnog lakta, dvije teške operacije i dugotrajne rehabilitacije. Međutim, sve to nije utjecalo na moja nastojanja da budem odlična učenica, kao ni na moju aktivnost u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima te u lokalnoj zajednici.

Tijekom osnovnog obrazovanja pokazivala sam interes za prirodnu skupinu predmeta. Redovito sam sudjelovala na školskim i županijskim natjecanjima iz kemije, matematike, geografije i ekologije (Državno i Svehrvatsko natjecanje Eko kviz Lijepa naša), a i svoje daljnje školovanje želim usmjeriti prema proučavanju zakonitosti prirodnih znanosti. Želja mi je upisati zagrebačku XVI. gimnaziju (MIOC).

Rado sam sudjelovala i u izvannastavnim aktivnostima koje su mojoj školi brojne. Sudjelovala sam u radu pjevačkog zbora, dramske, folklorne, novinarske i likovne grupe, grupe prve pomoći i Školskog učeničkog kluba „Lipa“. Sudjelujem u dodatnim nastavama iz matematike, kemije, geografije i hrvatskog jezika.
Moja kreativnost i sklonost stvaranju osobito je došla do izražaja u glumačkim izvedbama, likovnom i glazbenom stvaralaštvu. Kao članica dramske grupe sudjelovala sam na nekoliko županijskih smotri dječjeg stvaralaštva LiDraNo, na manifestaciji “Kajkavijada” i Smotri dječjeg duhovnog stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”. Odlično se snalazim na pozornici, a svojim ulogama uvijek iznova mogu nasmijati prijatelje, učitelje, roditelje, pa i stručna povjerenstva koja prate izvedbe. Unatrag tri godine okušala sam se i u glumačkim izvedbama na njemačkom jeziku te sudjelovala u predstavama koje su izvođene tijekom održavanja Theaterspiele u HNK Varaždin.

Najzapaženiji uspjeh u likovnom stvaralaštvu postigla sam na natječaju Hrvatska kulturna baština, kada je moj ručni rad izvedbe svečane haljine od recikliranog materijala predložen za državnu razinu natjecanja. Kao članica Školskog pjevačkog zbora mlađeg uzrasta sudjelovala sam na županijskim, ali i državnim Glazbenim svečanostima mladeži.

Sudjelovala sam u međunarodnom projektu EU u Sloveniji te u e-twinning projektu, gdje sam upoznala kulture i jezike drugih naroda.

U slobodnom vremenu aktivno sudjelujem u radu DVD “Visoko”, pjevam u župskom zboru “Gabrijel” te plešem, pjevam i glumim u sekcijama KUD-a “Braća Radić” iz Visokog. Vrlo sam osjetljiva na nepravde u društvu te ulažem velike napore u to da barem djelomično utječem na njih, jer vjerujem da promjene u društvu počinju od pojedinca. Rado sudjelujem u humanitarnim akcijama koje se organiziraju na području Općine Visoko, kao i u humanitarnim akcijama koje je do sada organizirala moja osnovna škola. Žalosti me stvarnost u kojoj na jednoj strani svijeta ljudi obiluju svim blagodatima, a na drugoj postoji siromaštvo, glad i nemogućnost obrazovanja. Zato sam se odlučila uključiti u sve akcije kojima mogu pomoći tim ljudima. Uključila sam se u humanitarne akcije Solidarnost na djelu, Škole za Afriku, Školski sajam kreativnosti i dobrote, Prikupljanje sredstava i ostalih potrepština za poplavom pogođeno područje Slavonije, Stop nasilju među mladima – UNICEF projekt te akcijama Crvenog križa. Sudjelovala bih u više takvih akcija, ali živim u maloj sredini i to mi je onemogućeno i dosta udaljeno od mog mjesta stanovanja.
Želim biti uspješna, mlada i obrazovana osoba koja će uvijek imati sluha za pomaganje potrebitima! Tek sam na početku toga puta i zato mi poželite sreću!””

MIHAELA SLUNJSKI

Pa evo, zovem se Mihaela Slunjski. Dolazim iz Škriljevca, a već 8 godina učenica sam OŠ Metel Ožegović – Radovan. U školu sam, zbog iznimnog talenta i naprednosti, krenula godinu ranije, pa svoje znanje i vještine mogu prenositi na brata koji ide zajedno sa mnom u razred, ako zapne u učenju. Oko mene su posebno moji suučenici s prilagođenim programom i individualiziranim pristupom, kojima dajem instrukcije i pomažem im u svladavanju nastavnog sadržaja. K meni dolaze i ostali učenici ako imaju nejasnoće. Ja sam sudjelovala, a još i uvijek sudjelujem u mnogim izvannastavnim aktivnostima. Evo nekih: DOD geografija (1. mjesto na županijskoj razini i predložak za Državno natjecanje), DOD njemački jezik, DOD biologija, DOD hrvatski jezik, DOD vjeronauk, likovna grupa, DOD matematika, DOD kemija, njemačka družina “Spaßmacher”, ŠSK, DVD Radovan…. Redovito sudjelujem na stručnim ekskurzijama i festivalima za osnovnoškolce. Ove godine nagrađena sam s čak 4 nagradna izleta zbog uspjeha na natjecanjima. Redovita sam sudionica Dana europskih jezika, Theaterspiele, Otvorenih vrata zagrebačke glagoljaške riznice, radionica njemačkog jezika… Svoje osnovnoškolsko obrazovanje, u svim razredima, završila sam s prosjekom 5,00. Socijalno stanje mi i nije baš najbolje, ali to je zanemarivo jer se puno družim s prijateljima na igralištu okušavajući se u svim sporovima (inače, ovisna sam o sportu) i savjetujem ih o rješavanju njihovih problema. U slobodno vrijeme, osim što se družim s prijateljima, slušam domaću i stranu glazbu jer želim usvojiti naglasak engleskog i njemačkog jezika. Uvijek sam spremna na razgovor i pomoć ostalim učenicima. Rado pomažem drugima u svemu, odgovorna sam i realna, uvijek vesela i pozitivna i zato mislim da bih možda trebala biti najosmaš najbolje županije!

Osmaši iz Ljubešćice

“Mi smo osmaši iz Ljubešćice koji vam, na početku, šalju puno pozdrava. Prijavili smo se na natječaj “Najosmaš” da bismo isprva pokazali da smo nas 23 kao jedno, da ne izdvajamo nikoga i koliko smo, zapravo složni. Otkrit ćemo vam našu malu tajnu. Pošto nam je ovo zadnja godina u našoj OŠ Ljubešćici, odlučili smo napraviti malu proslavu za sve naše učitelje kao zahvalu što su bili s nama svih ovih godina. Možda smo varali, prepisivali na testovima, ali znamo da će nam učitelji to oprostiti sada kada im pripremimo iznenađenje. To je pravi razlog naše prijave na natječaj.

Razred smo koji bilježi velike uspjehe u raznim športsko-rekreativnim natjecanjima, a uz to tu su i mnoga znanstvena natjecanja na kojima smo sudjelovali. Naše djevojke uspješno su se plasirale na županijsko natjecanje u odbojci, dok su naši dječaci sudjelovali u natjecanjima iz odbojke i nogometa. Uz to, uspjesi u rukometu su dosta dobri. Oko 17 učenika u razredu od nas ukupno 23 sudjelovalo je na nekom natjecanju. U natjecanjima znanja sudjelovali smo čak iz 8 predmeta: hrvatskog, engleskog i njemačkog jezika, biologije, kemije, geografije, povijesti i informatike! Usprkos svim tim mnogobrojnim natjecanjima koja za nas predstavljaju veliki uspjeh, svake godine sudjelujemo u solidarnoj aktivnosti “Crveni križ”, prikupljajući potrepštine za one ljude kojima je pomoć najviše potrebna. Skupljali smo stvari, hranu, novac čak i za poplavljena područja u Hrvatskoj, kojih je prošle godine bilo mnogo. Za nas, to je pravi uspjeh. Biti velikodušan, marljiv i dati sve od sebe da bismo pomogli drugima. Uz takve akcije, naša srca su punija i osmijesi na licima veći. Ove godine pridružili smo se našoj općini pri uređivanju okoliša u okolici škole. Sadili smo voćke, cvijeće, uređivali igralište, kupili smeće…

Da ne zaboravimo: imamo najbolju razrednicu, Andreu, koja nam je pravi primjer prave osobe. Uvijek je tu za nas, vodi brigu o nama, uči nas mnogim stvarima. S njom možemo pričati o svemu i ona će nam uvijek dati dobar savjet. Moramo joj zahvaliti za sve lijepe trenutke, mnogobrojne izlete koje ćemo pamtiti kao jedno prelijepo iskustvo i veliku avanturu našeg djetinjstva. Unatoč svađama, svi smo uvijek bili jedni uz druge i znamo da ćemo ovakva velika i dugogodišnja prijateljstva uvijek imati u sjećanju. Moramo napomenuti da smo se kao razred odlično zabavili na koncertima Mejaša u Ljubešćici i da su njihove pjesme jedne od najslušanijih u našem razredu.

Eto, to smo mi! Veseli, zaigrani, zabavni osmaši! Ovih osam godina prošlo je prebrzo, ali unatoč tome mi ćemo svaki trenutak pamtiti još dugo! Nadamo se da ćete nam pomoći u našem naumu organiziranja proslave, pa da imamo jedan predivan trenutak više za pamćenje!”

Vaši osmaši!

Izvor:
Foto:

Kultura

Dvije obljetnice glavne teme novog broja “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske od 1991. godine bez prekida izdaje publikaciju “Hrvatski kajkavski kolendar”.

Radi se o godišnjaku u kojem o lokalnim i kajkavskim temama pišu (najviše) autori i autorice uglavnom s područja sjeverozapadne Hrvatske. Na više od 400 stranica u izrazito pristupačnom “Kolendaru” obrađuju se različite teme.

Izdanje je nedavno predstavljeno u prostorijama Matice u Čakovcu, a slavi svoju 30. obljetnicu.

– S ponosom možemo reći da predstavljamo jednu od važnijih tiskovina u Hrvatskoj, koja se prodaje u čak 2000 primjeraka. Osim 30. obljetnice godišnjaka, jedna od dviju glavnih tema broja je i 30. godišnjica oslobođenja Međimurja – naglasio je predsjednik Ogranka, prof. Ivan Pranjić, jedan od članova uredništva. Dodao je da je “Hrvatski kajkavski kolendar” izdanje koje se može naći u skoro svakome kućanstvu na području Međimurja, dok istodobno okuplja neke od najistaknutijih povjesničara, književnika, filozofa, akademika i stručnjaka u svim sferama života.

Jezična baština

– Ne samo da je “Kolendar” jako popularan u kajkavskim krajevima, osobito Međimurju, nego i širom Hrvatske, pa čak i u inozemstvu! Ljudi nas znaju pitati i za starije brojeve kako bi upotpunili kolekcije – postali su dijelom kajkavske tradicije. Izdanje smo raspodijelili u 14 poglavlja, a teme se protežu od onih iz područja kulture, umjetnosti, gospodarstva, prirodoslovlja, književnosti, povijesti, etnologije do beletrističkih radova na kajkavskom jeziku i na standardu – u razgovoru za Regionalni tjednik razjasnila je urednica i lektorica “Kolendara” Anita Novak, ujedno tajnica čakovečkog Ogranka Matice.

Na kraju godišnjaka, dodaje Anita, objavljen je blok s radovima učenika osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, koji su objavljeni zato što su na Matičinu natječaju za Nagradu “Zvonimir Bartolić” osvojili nagrade ili pohvale.

– Posebno zadovoljstvo članovima i članicama uređivačkog odbora i Ogranka izaziva činjenica da se u “Kolendaru” objavljuju i radovi naših najmlađih, osobito stoga što su na kajkavskom u vrijeme kad strane riječi sve više prodiru u naš jezik. Svake godine krajem studenoga tijekom 30 godina “Kolendar” se tiska i održava se promocija. Obično se okupe svi suradnici pa se druže uz kulturno-umjetnički program u božićnom ozračju, no to sada nije bilo moguće organizirati zbog epidemiološke situacije.

O 30. obljetnici pisao je Tomo Blažeka, također tajnik Ogranka, dugogodišnji pomoćnik urednika/urednice, koji je na predstavljanju godišnjaka izrazio zadovoljstvo što mnoge obitelji na sjeveru prate izdavanje svakoga novog broja te ih čuvaju u obiteljskim knjižnicama. Na naslovnici za 2022. godinu nalazi se fotografija spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Čakovcu, dok su na zadnjoj stranici naslovnice svih dosad izdanih brojeva. Tako smo lijepo ilustrirali i dvije glavne teme ovoga broja – kaže urednica.

Originalne teme

Predstavljanju novog izdanja u petak, 26. studenoga, prisustvovala je i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

– Čakovečki Ogranak Matice hrvatske najprepoznatljiviji je upravo po ovoj publikaciji i svake nas godine ugodno iznenadi temama koje “Kolendar” obrađuje, kao i kvalitetom tekstova. Čestitam urednici, uređivačkom odboru i Ogranku na novom izdanju “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”; uvjerena sam da ćemo dogodine ponovno promociju izdanja obavljati svečano u većem prostoru, kakav ovom izdavačkom pothvatu i dolikuje – poručila je tom prigodom Cividini.

Više od stotinu tekstova ove godine dostavila su čak 94 autora, a svoj primjerak “Hrvatskoga kajkavskog kolendara” možete naručiti i dobiti poštom ili osobno preuzeti u prostorima čakovečkog Ogranka Matice hrvatske u Parku Rudolfa Kropeka na broju 2.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Nedelišće i policija zajednički će razvijati sportsko-rekreacijske sadržaje za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Regionalni klub IPA Međimurje – Čakovec i Općina Nedelišće sklopili su sporazum o suradnji koji ima za cilj razvijanje sportsko-rekreacijskih sadržaja prvenstveno za djecu i mlade na prostoru Općine Nedelišće. Sporazum su potpisali predsjednik Regionalnog kluba IPA Međimurje – Čakovec Darko Dragičević i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Regionalni klub IPA Međimurje – Čakovec je član IPA-e, Međunarodne policijske udruge,  nepolitičke strukovne organizacije policajaca, osnovane s ciljem da se javnim djelovanjem pozitivno utječe na odnose između građana i policajaca i širi prijateljstvo među policajcima u svijetu. IPA Regionalni klub Međimurje – Čakovec najstariji je taka klub u Hrvatskoj koji je postavio temelje stvaranju nacionalnog udruženja i ostalih lokalnih klubova. Međimurska Udruga broji 310 članova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje