Povežite se s nama

Međimurje

Jesi li ti najosmaš?

Objavljeno:

- dana

“LUMINI ZA PET”

Shopping centar Lumini i 7Plus Regionalni tjednik zajedno traže najosmaša Varaždinske županije kroz projekt “Lumini za 5”. Za ovu titulu mogu konkurirati učenici osmih razreda osnovnih škola iz Varaždinske županije koji su prošli s odličnim uspjehom.

No, u odabiru će se u obzir uzimati i angažiranost u izvanškolskim aktivnostima, vještine, talentiranost, socijalna osjetljivost, društvena odgovornost i pomaganje drugima.

O najosmašu će odlučivati povjerenstvo, a za troje prvoplasiranih Lumini je i ove godine osigurao vrijedne nagrade: najosmaša nagrađuje poklon-bonom u iznosu od 1.500 kuna, drugoplasiranog s 1.000 kuna, a trećeplasiranog s 500 kuna, koje će moći potrošiti u odabranim trgovinama, a najosmaše još dodatno nagrađuju hipermarket Victus, dm, Stadium Bowling, Farmacia, Adidas, Bipa, s.Oliver, Galeb Labor i CineStar.

ANTONIO BAJS

Zovem se Antonio Bajs. Polazim 7. OŠ Varaždin i mislim da sam najosmaš jer sam dobar učenik, volim drugima pomagati u učenju i drugim stvarima također idem na natjecanja. Iz tehničkog sam osvojio 5. mjesto u Varaždinskoj županiji. Treniram nogomet u NK Udarnik.

Ako misliš da si baš ti najosmaš ili najosmašica, napiši (maksimalno 1000 znakova!) zašto baš ti zaslužuješ tu titulu, priloži svoju fotografiju (možeš, ali i ne moraš) i obvezno broj telefona te pošalji na e-mail [email protected]. Podjela nagrada pobjednicima bit će u nedjelju, 14. lipnja, u 19 sati, nakon čega slijedi besplatan koncert Mejaša. Dan prije sve čeka besplatan sladoled.

IVANA HORVAT

“Moje ime je Ivana Horvat. Učenica sam osmog razreda OŠ Visoko. Moje mjesto zove se Vinično. Ponosim se svojim porijeklom i izvornim kajkavskim narječjem, kojim rado i često govorim i pišem. Kada bih sebe trebala opisati u samo jednoj riječi odabrala bih riječ borac, jer sam oduvijek uporna u ostvarivanju svojih ciljeva. Iza sebe imam ozljedu desnog lakta, dvije teške operacije i dugotrajne rehabilitacije. Međutim, sve to nije utjecalo na moja nastojanja da budem odlična učenica, kao ni na moju aktivnost u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima te u lokalnoj zajednici.

Tijekom osnovnog obrazovanja pokazivala sam interes za prirodnu skupinu predmeta. Redovito sam sudjelovala na školskim i županijskim natjecanjima iz kemije, matematike, geografije i ekologije (Državno i Svehrvatsko natjecanje Eko kviz Lijepa naša), a i svoje daljnje školovanje želim usmjeriti prema proučavanju zakonitosti prirodnih znanosti. Želja mi je upisati zagrebačku XVI. gimnaziju (MIOC).

Rado sam sudjelovala i u izvannastavnim aktivnostima koje su mojoj školi brojne. Sudjelovala sam u radu pjevačkog zbora, dramske, folklorne, novinarske i likovne grupe, grupe prve pomoći i Školskog učeničkog kluba „Lipa“. Sudjelujem u dodatnim nastavama iz matematike, kemije, geografije i hrvatskog jezika.
Moja kreativnost i sklonost stvaranju osobito je došla do izražaja u glumačkim izvedbama, likovnom i glazbenom stvaralaštvu. Kao članica dramske grupe sudjelovala sam na nekoliko županijskih smotri dječjeg stvaralaštva LiDraNo, na manifestaciji “Kajkavijada” i Smotri dječjeg duhovnog stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”. Odlično se snalazim na pozornici, a svojim ulogama uvijek iznova mogu nasmijati prijatelje, učitelje, roditelje, pa i stručna povjerenstva koja prate izvedbe. Unatrag tri godine okušala sam se i u glumačkim izvedbama na njemačkom jeziku te sudjelovala u predstavama koje su izvođene tijekom održavanja Theaterspiele u HNK Varaždin.

Najzapaženiji uspjeh u likovnom stvaralaštvu postigla sam na natječaju Hrvatska kulturna baština, kada je moj ručni rad izvedbe svečane haljine od recikliranog materijala predložen za državnu razinu natjecanja. Kao članica Školskog pjevačkog zbora mlađeg uzrasta sudjelovala sam na županijskim, ali i državnim Glazbenim svečanostima mladeži.

Sudjelovala sam u međunarodnom projektu EU u Sloveniji te u e-twinning projektu, gdje sam upoznala kulture i jezike drugih naroda.

U slobodnom vremenu aktivno sudjelujem u radu DVD “Visoko”, pjevam u župskom zboru “Gabrijel” te plešem, pjevam i glumim u sekcijama KUD-a “Braća Radić” iz Visokog. Vrlo sam osjetljiva na nepravde u društvu te ulažem velike napore u to da barem djelomično utječem na njih, jer vjerujem da promjene u društvu počinju od pojedinca. Rado sudjelujem u humanitarnim akcijama koje se organiziraju na području Općine Visoko, kao i u humanitarnim akcijama koje je do sada organizirala moja osnovna škola. Žalosti me stvarnost u kojoj na jednoj strani svijeta ljudi obiluju svim blagodatima, a na drugoj postoji siromaštvo, glad i nemogućnost obrazovanja. Zato sam se odlučila uključiti u sve akcije kojima mogu pomoći tim ljudima. Uključila sam se u humanitarne akcije Solidarnost na djelu, Škole za Afriku, Školski sajam kreativnosti i dobrote, Prikupljanje sredstava i ostalih potrepština za poplavom pogođeno područje Slavonije, Stop nasilju među mladima – UNICEF projekt te akcijama Crvenog križa. Sudjelovala bih u više takvih akcija, ali živim u maloj sredini i to mi je onemogućeno i dosta udaljeno od mog mjesta stanovanja.
Želim biti uspješna, mlada i obrazovana osoba koja će uvijek imati sluha za pomaganje potrebitima! Tek sam na početku toga puta i zato mi poželite sreću!””

MIHAELA SLUNJSKI

Pa evo, zovem se Mihaela Slunjski. Dolazim iz Škriljevca, a već 8 godina učenica sam OŠ Metel Ožegović – Radovan. U školu sam, zbog iznimnog talenta i naprednosti, krenula godinu ranije, pa svoje znanje i vještine mogu prenositi na brata koji ide zajedno sa mnom u razred, ako zapne u učenju. Oko mene su posebno moji suučenici s prilagođenim programom i individualiziranim pristupom, kojima dajem instrukcije i pomažem im u svladavanju nastavnog sadržaja. K meni dolaze i ostali učenici ako imaju nejasnoće. Ja sam sudjelovala, a još i uvijek sudjelujem u mnogim izvannastavnim aktivnostima. Evo nekih: DOD geografija (1. mjesto na županijskoj razini i predložak za Državno natjecanje), DOD njemački jezik, DOD biologija, DOD hrvatski jezik, DOD vjeronauk, likovna grupa, DOD matematika, DOD kemija, njemačka družina “Spaßmacher”, ŠSK, DVD Radovan…. Redovito sudjelujem na stručnim ekskurzijama i festivalima za osnovnoškolce. Ove godine nagrađena sam s čak 4 nagradna izleta zbog uspjeha na natjecanjima. Redovita sam sudionica Dana europskih jezika, Theaterspiele, Otvorenih vrata zagrebačke glagoljaške riznice, radionica njemačkog jezika… Svoje osnovnoškolsko obrazovanje, u svim razredima, završila sam s prosjekom 5,00. Socijalno stanje mi i nije baš najbolje, ali to je zanemarivo jer se puno družim s prijateljima na igralištu okušavajući se u svim sporovima (inače, ovisna sam o sportu) i savjetujem ih o rješavanju njihovih problema. U slobodno vrijeme, osim što se družim s prijateljima, slušam domaću i stranu glazbu jer želim usvojiti naglasak engleskog i njemačkog jezika. Uvijek sam spremna na razgovor i pomoć ostalim učenicima. Rado pomažem drugima u svemu, odgovorna sam i realna, uvijek vesela i pozitivna i zato mislim da bih možda trebala biti najosmaš najbolje županije!

Osmaši iz Ljubešćice

“Mi smo osmaši iz Ljubešćice koji vam, na početku, šalju puno pozdrava. Prijavili smo se na natječaj “Najosmaš” da bismo isprva pokazali da smo nas 23 kao jedno, da ne izdvajamo nikoga i koliko smo, zapravo složni. Otkrit ćemo vam našu malu tajnu. Pošto nam je ovo zadnja godina u našoj OŠ Ljubešćici, odlučili smo napraviti malu proslavu za sve naše učitelje kao zahvalu što su bili s nama svih ovih godina. Možda smo varali, prepisivali na testovima, ali znamo da će nam učitelji to oprostiti sada kada im pripremimo iznenađenje. To je pravi razlog naše prijave na natječaj.

Razred smo koji bilježi velike uspjehe u raznim športsko-rekreativnim natjecanjima, a uz to tu su i mnoga znanstvena natjecanja na kojima smo sudjelovali. Naše djevojke uspješno su se plasirale na županijsko natjecanje u odbojci, dok su naši dječaci sudjelovali u natjecanjima iz odbojke i nogometa. Uz to, uspjesi u rukometu su dosta dobri. Oko 17 učenika u razredu od nas ukupno 23 sudjelovalo je na nekom natjecanju. U natjecanjima znanja sudjelovali smo čak iz 8 predmeta: hrvatskog, engleskog i njemačkog jezika, biologije, kemije, geografije, povijesti i informatike! Usprkos svim tim mnogobrojnim natjecanjima koja za nas predstavljaju veliki uspjeh, svake godine sudjelujemo u solidarnoj aktivnosti “Crveni križ”, prikupljajući potrepštine za one ljude kojima je pomoć najviše potrebna. Skupljali smo stvari, hranu, novac čak i za poplavljena područja u Hrvatskoj, kojih je prošle godine bilo mnogo. Za nas, to je pravi uspjeh. Biti velikodušan, marljiv i dati sve od sebe da bismo pomogli drugima. Uz takve akcije, naša srca su punija i osmijesi na licima veći. Ove godine pridružili smo se našoj općini pri uređivanju okoliša u okolici škole. Sadili smo voćke, cvijeće, uređivali igralište, kupili smeće…

Da ne zaboravimo: imamo najbolju razrednicu, Andreu, koja nam je pravi primjer prave osobe. Uvijek je tu za nas, vodi brigu o nama, uči nas mnogim stvarima. S njom možemo pričati o svemu i ona će nam uvijek dati dobar savjet. Moramo joj zahvaliti za sve lijepe trenutke, mnogobrojne izlete koje ćemo pamtiti kao jedno prelijepo iskustvo i veliku avanturu našeg djetinjstva. Unatoč svađama, svi smo uvijek bili jedni uz druge i znamo da ćemo ovakva velika i dugogodišnja prijateljstva uvijek imati u sjećanju. Moramo napomenuti da smo se kao razred odlično zabavili na koncertima Mejaša u Ljubešćici i da su njihove pjesme jedne od najslušanijih u našem razredu.

Eto, to smo mi! Veseli, zaigrani, zabavni osmaši! Ovih osam godina prošlo je prebrzo, ali unatoč tome mi ćemo svaki trenutak pamtiti još dugo! Nadamo se da ćete nam pomoći u našem naumu organiziranja proslave, pa da imamo jedan predivan trenutak više za pamćenje!”

Vaši osmaši!

Izvor:
Foto:

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje