Povežite se s nama

Međimurje

Kampanja Zavoda za javno zdravstvo: Pješačenjem ili bicikliranjem možete osvojiti vrijedne nagrade

Objavljeno:

- dana

Pozitivni učinci redovite tjelesne aktivnosti su brojni i potvrđeni su recentnim znanstvenim istraživanjima. Najviše je dokaza o zdravstvenim i psihološkim dobrobitima tjelesne aktivnosti, ali se ističu i društvene, ekonomske te ekološke dobrobiti. Nažalost, udio nedovoljno tjelesno aktivne populacije je vrlo visok, kako među djecom i mladima, tako i u odraslih osoba.

Prema rezultatima posljednjeg istraživanja, u sustavu praćenja javnog mnijenja u zemljama članicama EU (Eurobarometer 2017), čak 76 posto ispitanika starijih od 15 godina u Republici Hrvatskoj rijetko ili nikada ne vježba (što je više od EU prosjeka koji iznosi 60 posto), a 66 posto ispitanika rijetko ili nikada ne koristi bicikl u svrhu transporta, niti ne prakticira druge oblike tjelesne aktivnosti (također više od prosjeka zemalja EU koji iznosi 56 posto). Osim toga, prema Europskoj zdravstvenoj anketi provedenoj u Republici Hrvatskoj tijekom 2014. i 2015. godine, samo 23 posto ispitanika starijih od 15 godina dostiže potrebnu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od najmanje 2 i pol sata tjedno.

Kampanja

Stoga Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije putem svojih aktivnosti, programa i projekata nastoji potaknuti ljude svih generacija na zdravi stil života koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost i očuvanje okoliša. Jedan od takvih projekata je provođenje kampanje pod nazivom „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“ koju Zavod organizira u suradnji s Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu, sa željom da se u domeni transporta poveća broj aktivnih osoba.

Pravila za sudjelovanje

Kampanja je namijenjena punoljetnim osobama s prebivalištem u Međimurskoj županiji, a traje od 9. do 29. rujna. Osobe koje ispune osnovne kriterije za prijavu, ulaze u ždrijeb za izbor nagrada. Sudionici trebaju u svakom tjednu barem tri dana pješačiti ili koristiti bicikl u svrhu transporta, rekreacije ili u svrhu sportskih aktivnosti. Kako bi tom prilikom zadovoljili minimalnu preporučenu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od dva i pol sata tjedno, tijekom svakog tjedna pješaci moraju proći pješice barem 10 kilometara, a biciklisti 40 kilometara (a tijekom cijele kampanje pješaci 30 km, a biciklisti 120 km). Postoji mogućnost da se kombinira pješačenje i bicikliranje. Sudionici tijekom kampanje bilježe broj prijeđenih kilometara i/ili broj sati tjelesne aktivnosti te po završetku kampanje prijavljuju rezultate u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, koji će organizirati izvlačenje i dodjelu nagrada.

Pristupnice s prijavom rezultata mogu se podići u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u ambulantama obiteljske medicine te u ljekarnama, a mogu se skinuti i s web stranice Zavoda. Prijava rezultata započet će u petak, 27. rujna, a trajat će do 2. listopada. Prijave će se moći poslati poštom, a bit će omogućena i on line prijava na web stranici Zavoda.

Nagrade

Prva nagrada je bicikl, druga sportski sat, treća sportska jakna, četvrta biciklistička kaciga, a peta aparat za mjerenje koraka – pedometar. Deset sudionika osvojit će sigurnosnu opremu za pješake i bicikliste, osoba koja će proći najviše kilometara osvojit će ciklokompjuter te sportsku majicu, a za sve prijavljene osobe osigurane su jednodnevne karte za kupanje na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu. Izvlačenje nagrada ždrijebom će biti u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije po završetku prijava, a dodjela nagrada će biti 9. listopada u 13 sati u ZZJZ Međimurske županije.

Prijaviti se može i tvrtka/ustanova iz koje se nekoliko zaposlenika prijavilo za sudjelovanje u kampanji u pojedinačnoj kategoriji te će se u kategoriji tvrtki dijeliti jedna nagrada – radionica na temu „Čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila“ za 50-ak zaposlenika izvučene tvrtke.

Više informacija dostupno je na web stranicama ZZJZ-a Međimurske županije.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje