Povežite se s nama

U fokusu

Kanalizaciju u Varaždinu će za 83 milijuna kn graditi Slovenci skupa s tvrtkom iz Agrokor Koncerna?

Objavljeno:

- dana

NATJEČAJ ZA NAZDOR OPET PONIŠTEN, A…

Nakon niza „srušenih“ i obustavljenih natječaja, Varkom je donio jednu odluku o izvođaču radova za Aglomeraciju Varaždin.

Na natječaj za dogradnju i sanaciju kanalizacije na području Varaždina – koji je lani bio poništen i potom ponovno raspisan u siječnju – stiglo je osam ponuda.

Procijenjena vrijednost radova bila je 90,3 milijuna kuna, a Povjerenstvo je utvrdilo da su svi ponuditelji ovaj put ispunili zahtjeve i uvjete. Podsjećamo, lani je natječaj poništen nakon što je ocijenjeno da ne udovoljava niti jedna od čak deset tada pristiglih ponuda.

Najpovoljniji Slovenci i Projektgradnja

Na temelju prijedloga Povjerenstva, direktor Varkoma Vlado Vlašić je donio odluku da se posao dodijeli zajednici ponuditelja koju čine Kolektor Koling iz Idrije u Sloveniji te Projektgradnja iz Gornje Vrbe kod Slavonskog Broda.

Projektgradnja je, kao što piše na njihovim stranicama, dio Agrokor Koncerna, a ističu da su danas jedna od najvećih kompanija za izvođenje građevinskih radova.

Ponuda te dvije tvrtke je izabrana kao najpovoljnija: iznosila je 66,8 milijuna kuna, odnosno 83,5 milijuna kuna s PDV-om.  

Druga najpovoljnija bila je ponuda zajednice ponuditelja predvođene Vodotehnikom, koje su ponudile cijenu od 73 milijuna kuna, odnosno 93 milijuna kuna s PDV-om, dok je treća zajednica ponuditelja na čeu s GH Holdinom s cijenom od 78 milijuna kuna, odnosno 97,5 milijuna kuna s PDV-om.

Na odluku o odabiru ostali ponuditelji imaju pravo žalbe.

Varkom mora platiti novih 150.000 kn!

Dosad su na gotovo sve Varkomove odluke o izboru izvođača radova u sklopu Aglomeracije Varaždin podnesene žalbe, pri čemu je većinu žalbi prihvatila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM).

Zbog toga je, primjerice, poništen i natječaj za izgradnju pročistača, koji još uvijek nije ponovno raspisan.

Novost je da je DKOM prošli tjedan već treći put zaredom poništio Varkomovu odluku o odabiru tvrtke za nadzor svih radova u sklopu Aglomeracije Varaždin.

Varkom dubrovačkom Trames Consultantsu i poljskim tvrtkama Nafta-Gaz i OTS-IP mora isplatiti 150.000 kuna.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Od utorka ponovno poskupljuje gorivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Gorivo opet poskupljuje od utorka, neslužbeno doznaje Danas.hr

Cijena benzina rast će za četiri centa tako da će nova cijena iznositi – 1 euro i 49 centa. Isto ćemo plaćati i litru dizela, koji poskupljuje za jedan cent.

Poskupljuje i plavi dizel za dva centa. Nove cijene od utorka će vrijediti idućih 14 dana.

Nastavite čitati

U fokusu

Lukavečki: Stanovanje je najveći problem mladima i zato planiramo izgraditi novih 180 stanova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vremenima izrazito visokih cijena stambenih kvadrata u našem gradu, ali i visokih cijena najma problem priuštivog stanovanja, posebice mladih, je golema prepreka s kojom se susreću naši mladi sugrađani, istaknuo je mladi predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Upravo je zato priuštivo stanovanje na samom vrhu sadašnje gradske vlasti, te je planirana izgradnju novog velikog kvarta sa 180 stanova koji će niknuti iza Konzuma kod Groblja velika vijest za brojne naše sugrađane, posebice one mlađe.

Mladog političara u usponu već smo imali prilike upoznati na varaždinskoj i nacionalnoj političkoj sceni po brojnim pozitivnim promjenama za mlade po kojima je, kako kaže Lukavečki, Varaždin postao “prvi i jedinstven u Hrvatskoj”.

Varaždin se definitivno u posljednje tri godine prometnuo u grad koji je referentna točka za brojne druge gradove u Hrvatskoj, ali i za nacionalnu vlast. Prvi smo uveli besplatni topli obrok u naše škole, da bi taj naš projekt preuzela država. Prvi smo shvatili rastući problem mentalnog zdravlja i na moju inicijativu izdvojili sredstva za zapošljavanje dodatnih psihologa u školama kojima to država nije odobrila. Na žalost država to još nije prepisala od nas. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je uveo besplatne higijenske uloške, projekt koji su od nas preuzeli i brojni drugi gradovi, da bi ga u konačnici preuzela država. Uveli smo zdravu prehranu u naše škole i vrtiće te besplatni produženi boravak, a od ove godine financiramo boravak roditelja s djecom u bolnici i još mnogo toga. Politika grada Varaždina i gradske valsti SDP-a je od početka jasna – nećemo čekati državu ili neka bolja vremena već mladima pomažemo danas i sada.

Najveću pomoć mladi trebaju u pogledu stanovanja.

Postavlja se pitanje koja mlada osoba si danas može priušiti kvadrat stana u našem gradu po cijeni od 2500 do 3000 eura? Ovako nenormalno visoke cijene, uz niska primanja posebice mladih, dovode do trajnog nezadovoljstva vlastitim stanjem, u podlozi ima i potencijal iseljavanja, a vrlo često dovodi do toga da mladi ili nisu kreditno sposobni ili su osuđeni na kreditno ropstvo. Ako ih želimo zadržati mlade i obrazovane u našoj zemlji moramo djelovati po ovom pitanju odmah! I zato smo u dvije i pol godine mandata završili 56 stanova po POS programu u Wiesertovoj, dodijelili 8 stanova liječnicima te završavamo dodatnih 12 POS stanova u Hrašćici. Tu ne stajemo, već krećemo s velikim projektom, izgradnjom novih POS 180 stanova iza Konzuma kod Groblja te vrlo uskoro započinjemo s izgradnjom prve od šest zgrada u tom novom kvartu. Vjerujem da ćemo već u proljeće zakopati prve temelje, a za godinu dana biti spremni za prva useljenja.

Mnoge zanima tko će se moći javiti za nove stanove?

To je pitanje svih pitanja. Ne prođe tjedan dana, a da ne dobijem barem jedan upit vezan za kupnju novih stanova što samo pokazuje koliko je to mladima važno. Proveli smo gradsku anketu koja je pokazala da mladi preferiraju kupnju stana i zato se odlučili na društveno poticanom stanogradnjom (POS stanove) koja omogućuje znatno nižu cijenu novogradnje od tržišne. Kao što rekoh na proljeće kreće gradnja prve zgrade u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića, a usporedno s time krećemo s projektiranjem druge i treće zgrade. Građevinsku dozvolu za izgradnju ceste do tog dijela smo već osigurali, a na proljeće planiramo raspisivanje javnog poziva za novu listu za kupnju POS stanova. Bodovanje će biti slično kao i do sada te će uključivati primjerice broj članova obitelji, školsku spremu, stambeni status, djecu, primanja i slično. Svaki od tih kriterija će nositi određeni broj bodova.

Za kraj i jedno “političkije” pitanje. Kampanja za parlamentarne izbore je žestoko krenula. U Varaždinu ste okupili mlade SDP-ovce sa sjevera Hrvatske i poručili da ste najjača snaga u ovoj izbornoj jedinici. Što očekujete od parlamentarnih izbora?

SDP apsolutno najjača snaga na sjeveru Hrvatske. Uz gradonačelnika najvećeg grada Nevena Bosilja, župana u Zagorju, brojne gradonačelnike, i načelnike, posebno smo ponosni na mlade vijećnike koji su bili katalizatori za mnoge projekte. Ti mladi ljudi su poput osvježavajućeg vjetra donijeli promjene koje su primjerice Varaždinu donijele titulu najboljeg grada za život. No, naša snaga ne završava lokalno. Baš na sjeveru je SDP pokazao koliko može biti uspješan kroz mlade lidere koji su pokrenuli pozitivne promjene. Ta mladenačka energija sa sjevera Hrvatske mora se transferirati na nacionalnu razinu. Ovi izbori su prilika da SDP pokaže da vjeruje u mlade jer su upravo oni pokazali da imaju ideje, entuzijazam i energiju koja nam toliko nedostaje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje