Povežite se s nama

U fokusu

Kanalizaciju u Varaždinu će za 83 milijuna kn graditi Slovenci skupa s tvrtkom iz Agrokor Koncerna?

Objavljeno:

- dana

NATJEČAJ ZA NAZDOR OPET PONIŠTEN, A…

Nakon niza „srušenih“ i obustavljenih natječaja, Varkom je donio jednu odluku o izvođaču radova za Aglomeraciju Varaždin.

Na natječaj za dogradnju i sanaciju kanalizacije na području Varaždina – koji je lani bio poništen i potom ponovno raspisan u siječnju – stiglo je osam ponuda.

Procijenjena vrijednost radova bila je 90,3 milijuna kuna, a Povjerenstvo je utvrdilo da su svi ponuditelji ovaj put ispunili zahtjeve i uvjete. Podsjećamo, lani je natječaj poništen nakon što je ocijenjeno da ne udovoljava niti jedna od čak deset tada pristiglih ponuda.

Najpovoljniji Slovenci i Projektgradnja

Na temelju prijedloga Povjerenstva, direktor Varkoma Vlado Vlašić je donio odluku da se posao dodijeli zajednici ponuditelja koju čine Kolektor Koling iz Idrije u Sloveniji te Projektgradnja iz Gornje Vrbe kod Slavonskog Broda.

Projektgradnja je, kao što piše na njihovim stranicama, dio Agrokor Koncerna, a ističu da su danas jedna od najvećih kompanija za izvođenje građevinskih radova.

Ponuda te dvije tvrtke je izabrana kao najpovoljnija: iznosila je 66,8 milijuna kuna, odnosno 83,5 milijuna kuna s PDV-om.  

Druga najpovoljnija bila je ponuda zajednice ponuditelja predvođene Vodotehnikom, koje su ponudile cijenu od 73 milijuna kuna, odnosno 93 milijuna kuna s PDV-om, dok je treća zajednica ponuditelja na čeu s GH Holdinom s cijenom od 78 milijuna kuna, odnosno 97,5 milijuna kuna s PDV-om.

Na odluku o odabiru ostali ponuditelji imaju pravo žalbe.

Varkom mora platiti novih 150.000 kn!

Dosad su na gotovo sve Varkomove odluke o izboru izvođača radova u sklopu Aglomeracije Varaždin podnesene žalbe, pri čemu je većinu žalbi prihvatila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM).

Zbog toga je, primjerice, poništen i natječaj za izgradnju pročistača, koji još uvijek nije ponovno raspisan.

Novost je da je DKOM prošli tjedan već treći put zaredom poništio Varkomovu odluku o odabiru tvrtke za nadzor svih radova u sklopu Aglomeracije Varaždin.

Varkom dubrovačkom Trames Consultantsu i poljskim tvrtkama Nafta-Gaz i OTS-IP mora isplatiti 150.000 kuna.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi, spasili ga domaći gosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička Zajednica Grada Varaždina u utorak, 21. rujna, izvijestila je javnost o rezultatima 23. Špancirfesta.

Naime, ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi što je 70.000 manje nego rekordne 2019. godine.

No, budući da su za promociju samog festivala imali samo dva tjedna, rezultatima su iz TZ Grada Varaždina i više nego zadovoljni.

Broj turističkih dolazaka za vrijeme trajanja ovogodišnjeg festivala, registriranih kroz sustav eVisitor, samo je 15 % manji nego u rekordnoj 2019. godini, dok je pad u broju noćenja značajno manji i iznosi tek 5 % .

Prema dostavljenim službenim podacima, ukupni turistički promet u trgovini i ugostiteljstvu, uključujući i smještaj za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta iznosio je 72.163.000 kuna, što je 6,94 %  više nego 2019. godine, kada je taj iznos bio 67.481.000 kuna.

Što se strukture gostiju tiče, u dolascima i noćenjima i dalje prednjače domaći gosti, no nisu zakazala ni tradicionalna tržišta Špancirfesta: Njemačka, Poljska, Italija, Slovenija i Austrija.

– Špancirfest je uspješan prije svega zbog timskog rada cijelog niza osoba, službi, institucija, ustanova i partnerskih poduzeća. Festivala, ovih optimističnih brojki, ali i nebrojenih trenutaka sreće koje posjetitelji, izvođači i organizatori dožive na njemu, ne bi bilo bez podrške, prije svega, Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. U organizaciji festivala pomogli su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, PU varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Čistoće, Parkova i brojni drugi – istaknula je Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji dosad popisano 16,4 % ili 27.064 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Do danas ujutro, 21. rujna, u Varaždinskoj se županiji samopopisalo 27.064 osoba, naglasio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak na današnjoj konferenciji za medije održanoj nakon radnog sastanka sa ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković.

– Prva faza popisivanja stanovništva traje do 26. rujna, a potom izlaze na teren popisivači i ta će druga faza popisa trajati od 27. rujna do 17. listopada. Na području Varaždinske županije u popisivanju je angažirano 327 popisivača, četiri kontrolora, osam instruktora i dva koordinatora. Uz to, prisutni su i članovi županijskih povjerenstava, ispostava i popisnih centara te oko 50-ak osoba uključenih u provedbu popisivanja. Možemo reći da je u popis stanovništva na području Varaždinske županije uključeno oko 420 osoba. S obzirom na to da smo u prvoj fazi samopopisivanja, do danas ujutro popisalo se 27.064 osoba, odnosno 16.4 %, dakle skoro svaki šest građanin ove županije. Ispred nas su Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija, Istarska i Zagrebačka, stoga pozivam sve sugrađane da se samopopišu. I ja sam iskoristio tu mogućnost, samopopisao sam se još prošli tjedan – otkrio je župan Stričak.

Ravnateljica DZS-a Lidija Brković naglasila je da se u Hrvatskoj trenutno popisalo više od 720.000 osoba putem sustava e-građani te da su „više nego zadovoljni“.

Osvrnula se i na pojavu lažnih popisivača kojih zasad u Varaždinskoj županiji nije bilo, no u drugim županijama „operiraju“ po kućama ili stanovima predstavljajući se kao službene osobe. Stoga, na upit kako prepoznati prave popisivače, Brković odgovara:

– Nažalost, pojavili su se lažni popisivači i imali smo par nemilih situacija, koliko je meni poznato u Zagrebi i Rijeci. Građani moraju znati da naši popisivači na teren izlaze idući tjedan, tek 27. rujna, i prije toga se nitko ne smije predstaviti kao popisivač. Naši će popisivači biti prepoznatljivi, svi imaju službene akreditacije s logom Zavoda i potpisom, imenom i prezimenom. U potpunosti smo napustili papirnate obrasce, stoga svi imaju i prijenosna računala. Tu su i naše maske i majice s logom i potpisom – objašnjava ravnateljica DZS-a, koja je upozorila sve građane da budu dodatno oprezni.

Nadalje, dala je odgovor na pitanje što ako netko pogriješi s unosom podataka, mogu li se podatci naknadno ispraviti.

– Jedom kad se popisnica zaključa više nema izmjene podataka i to je nešto o čemu cijelo vrijeme komuniciramo s javnosti. Zbog toga je dozvoljeno da popisnica bude otvorena tijekom cijelog trajanja popisivanja, dakle, ako niste sigurni u neke podatke, popisnicu možete držati otvorenu tijekom cijelog trajanja popisivanja stanovništva i završit je onoga trena kada ste sigurni da ste je dobro popisali – naglašava Brković.

Odgovorila je i na sljedeći slučaj – što učiniti ako osoba nije kod kuće, a popisivač pokuca na vrata?

– Popisivači su dužni obilaziti kućanstva u više navrata i ako vas ne pronađu kod kuće ostavit će vam poruku da su bili i kontakt podatke na koje im se možete javiti i dogovoriti kad vama najviše odgovara da dođu i preuzmu šifru. Ako znate da vas neće biti doma dan-dva, šifru možete i zalijepiti na vrata ili je dati susjedu koji će to učiniti umjesto vas. Šifra se ne može zloupotrijebiti već je nama dokaz da se kućanstvo samopopisalo – zaključuje Brković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje