Povežite se s nama

Život i društvo

Karlo Keretić iz Srednje škole Ludbreg sudjelovao na državnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Tokar i srodna zanimanja

Održano je državno natjecanje u kategoriji “Tokar i srodna zanimanja područja obrade i montaže”, a po prvi put na državnom natjecanju u sektoru strojarstva svojeg predstavnika imala je i Srednja škola Ludbreg.

Karlo Keretić učenik je 2.d razreda smjera CNC Operater u sudjelovao je na državnom natjecanju koje se održalo u Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za strukovno obrazovanje Republike Hrvatske i obrazovanje odraslih organizatori su natjecanja te je natjecanje koncipirano u dva dijela. Prvi dio je praktičan izradak (izradak dijela na tokarskom stroju), dok je drugi dio pismena provjera (provjera teorjskih znanja). Iz Varaždinske županije na natjecanju je sudjelovala i Elektrostrojarska škola Varaždin (učenik Goran Pajtak, mentor Krunoslav Curić) i Strojarska i prometna škola Varaždin (učenik Lovro Hranić, mentor Miran Češnjaj)

Karlo Keretić je pod mentorstvom Željka Posavca osvojio je 14. mjesto, iako je veliki uspjeh što smo se uopće plasirali na državno natjecanje, a osim toga Karlo ima prilike popraviti svoj rezultat iduće godine, s obzirom da su većinom 3. razredi sudjelovali na natjecanju dok je Karlo učenik 2. razreda Srednje škole Ludbreg.

– Svakako da sam zadovoljan sa rezultatom, posebno sa teorijskim dijelom, dok praktični dio trebamo još malo vježbati za bolji rezultat. Ono što me posebno veseli jest interes učenika za strukovno zanimanje tokar, i veliki broj natjecatelja iz naše županije na državnom natjecanju – ističe Posavec.

Elektrostrojarska škola Varaždin (učenik Goran Pajtak, mentor Krunoslav Curić)  osvojila je 9.mjesto, dok je Strojarska i prometna škola Varaždin (učenik Lovro Hranić, mentor Miran Češnjaj) osvojila 11. mjesto.

Izvor:
Foto: Srednja škola Ludbreg

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska biskupija: pričesti i krizme nakon 20. svibnja, preporuka je da budu vani

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Varaždinska biskupija

U vremenu prije epidemije nakon Uskrsa počelo se s održavanjem prvih pričesti i krizmi.

Vjernici mnogih župa u Varaždinskoj biskupiji već su od svojih župnika dobili najavu datuma održavanja privih pričesti i krizmi, ali uglavnom uz napomenu da će navedeno ovisiti o epidemiloškim mjerama. Na primjer, za učenike Centra Tomislav Šoljar već je održana svečana misa na kojoj su primili sakramente.

Održavanje istih potvrdila nam je i Varaždinska biskupija, ali iako smo tražili, nisu nam poslali raspored po župama.

– Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji planiraju se od svetkovine Duhova, točnije nakon 20. svibnja 2021. godine. Župnici su u svojim župama objavili datume za ta slavlja i poznata su vjernicima. Nastojat ćemo da se slavlja odvijaju redovito, ne pod cijenu zdravlja, i sigurno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Preporuka je da se, gdje je to moguće, slavlja održe na otvorenom. Pratimo epidemiološku situaciju i s obzirom na nju donijet će se konačan sud – odgovorio je Regionalnom tjedniku Marko Domiter, tajnik biskupa Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati