Povežite se s nama

Međimurje

Katruže iz Ivanovca: čuvari i promotori međimurskoga kulturnog blaga

Objavljeno:

- dana

Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Katruže“ iz Ivanovca tijekom 2017. godine imali su 30-ak različitih okupljanja i aktivnosti.

Rečeno je to u sklopu izborne skupštine KUD-a, na kojoj je za predsjednika potvrđen Stjepan Mesarić.

– Brojne aktivnosti članova našega KUD-a pokazuju veliko zanimanje za očuvanje i promociju vrijednosti kulturnog blaga našeg podneblja, koje su nam u naslijeđe ostavile bake i djedovi. Brojni nastupi samo su finalni oblik aktivnosti članova našeg Društva jer svaki nastup iziskuje pripreme putem proba, odricanje slobodnog vremena, troškove putovanja i niz osobnih doprinosa u realizaciji zacrtanih planova i programa – istaknuo je predsjednik Stjepan Mesarić.

U KUD-u „Katruže“ Ivanovec djeluju ženska i muška vokalna skupina te dramska družina. Prethodnih godina djelovala je i folklorna sekcija, kao i dječja folklorna skupina uz pratnju tamburaša.

Tijekom 2017. godine, uz redovite probe svih sekcija KUD-a, redali su se nastupi, susreti na pozive sličnih društava, gostovanja u Sloveniji i Mađarskoj te nastupi na smotrama iz programa Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga na županijskoj i državnoj razini.
Tako je ženska vokalna skupina nastupila na smotri u Štrigovi, u Centru za kulturu Čakovec povodom Dana Grada Čakovca, u programu Porcijunkulova te na smotri “Pjesmarica naših mamica” u Ivanovcu.

Muška vokalna skupina, uz brojne nastupe u Međimurskoj županiji, sudjelovala je i na državnoj smotri u Ivanić Gradu, kao i u programu “Lijepom našom” prilikom snimanja čakovečke emisije u dvorani Graditeljske škole.

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Demonstracija ispiranja zlata: očuvanje zanata koji je othranio brojne generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donji Vidovec

Protekle nedjelje su članovi Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca, na dravskom kupalištu kod Svete Marije, održali demonstraciju ispiranja zlata. Okupljanje je održana u okviru projekta „Two Rivers one Goal II“, a privuklo je mnogobrojne mještane Donjeg Vidovca i susjednih općina.

– Brojni okupljeni mogli su uživati u druženju i lijepom popodnevu provedenom u društvu članova Kluba koji su cijelo događanje obogatili demonstracijom i pričama koje su naslijedili od nekadašnjih zlatara. Iz priča je vidljivo da je riječ o mukotrpnom zanatom na koji su brojni stanovnici ovog dijela Međimurja bili primorani da bi prehranjivali svoje obitelji – poručili su organizatori druženja.

Zlatarenje, odnosno vještina ispiranja zlata jedna je od zaštićenih natuknica nematerijalne baštine na području Međimurske županije. O umijeću zlatarenje Muzej Međimurja Čakovec snimio je i film u okviru projekta „Nematerijalna baština Međimurja“.

Prisutne su pozdravili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i predsjednik Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ Nenad Lukša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje