Povežite se s nama

Kultura

Svjetska elita u Varaždinu: izloženi radovi umjetnika iz Japana, Australije, Irana, Amerike!

Objavljeno:

- dana

FESTIVAL POSTMODERNE KERAMIKE

Rijetko se na koji umjetnički natječaj u Hrvatskoj javi toliko umjetnika iz cijelog svijeta kao što je to slučaj s Međunarodnim festivalom postmoderne keramike u Varaždinu.

Tako i na ovogodišnjem, 5. Festivalu, na kojem je središnje događanje Ceramica Multiplex s izložbom “Hrvatska i svijet”, izlaže nekoliko desetaka umjetnika od Čilea do Japana, od Europe, Amerike i Australije do Južnoafričke Republike i Irana.

Najbolji su proglašeni radovi Paula Bastiaansen iz Nizozemske, Mami Kato iz Japana i Abbasa Akbarija iz Irana, dok je nagrada za mlade pripala Poljakinji Janini Myronovoj

– Izabrao bi stručni žiri i više izlagača da u Gradu Varaždinu postoji više prikladnog prostora – istaknula je Blaženka Šoić Štebih, glavna organizatorica i predsjednica Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon, ogranizatora događanja.

 

Kad se tome priroda i škrti budžet, pravo je čudo što ova izložba ne samo da uopće opstaje, nego iz godine u godinu je sve popularnija među umjetnicima svjetske klase.

Ovogodišnja, zadana tema izložbe je “Ispod površine”, od doslovnog do univerzalnog tumačenja.

Zanimljivo je da se i bez Facebooka vijest o natječaju za sudjelovanje na izložbi Ceramica Muliplex 2016. proširila svijetom, osobito Europom. Tome treba zahvaliti Berndu Pfannkucheu, uredniku časopisa Neue Keramik, pa se na natječaj na kraju prijavio velik broj umjetnika iz cijelog svijeta.

Svečano otvorenje i dodjela nagrada održana je u subotu, 20. kolovoza u atriju Staroga grada. Nakon otvorenja, posjetitelji su mogli razgledati izložbu u Kukuljevićevoj 10, a isti dan je u palači Herzer održan “Artist’s Day”, na kojem su umjetnici prezentirali svoj životni i profesionalni put vezan uz keramiku.

Inače, međunarodni žiri je još krajem srpnja o nagrađenima, a najbolji su proglašeni radovi Paula Bastiaansen iz Nizozemske, Mami Kato iz Japana i Abbasa Akbarija iz Irana, dok je nagrada za mlade pripala Poljakinji Janini Myronovoj.

– Uobičajena nagrada Grada Varaždina, u iznosu 7.500 kuna, ove je godine izostala. Iz Grada su nam rekli da nema novaca – rekla je Šoić Štebih.
 

Inače, Kerameikon već niz godina slavi keramiku kao posebnu vrstu umjetnosti, čime obogaćuje kulturni život Varaždina i Hrvatske. Prošle godine Kerameikon je primljen i u elitnu institucijau IAC, Međunarodnu akademiju za keramiku sa sjedištem u Ženevi.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati