Povežite se s nama

Kultura

Svjetska elita u Varaždinu: izloženi radovi umjetnika iz Japana, Australije, Irana, Amerike!

Objavljeno:

- dana

FESTIVAL POSTMODERNE KERAMIKE

Rijetko se na koji umjetnički natječaj u Hrvatskoj javi toliko umjetnika iz cijelog svijeta kao što je to slučaj s Međunarodnim festivalom postmoderne keramike u Varaždinu.

Tako i na ovogodišnjem, 5. Festivalu, na kojem je središnje događanje Ceramica Multiplex s izložbom “Hrvatska i svijet”, izlaže nekoliko desetaka umjetnika od Čilea do Japana, od Europe, Amerike i Australije do Južnoafričke Republike i Irana.

Najbolji su proglašeni radovi Paula Bastiaansen iz Nizozemske, Mami Kato iz Japana i Abbasa Akbarija iz Irana, dok je nagrada za mlade pripala Poljakinji Janini Myronovoj

– Izabrao bi stručni žiri i više izlagača da u Gradu Varaždinu postoji više prikladnog prostora – istaknula je Blaženka Šoić Štebih, glavna organizatorica i predsjednica Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon, ogranizatora događanja.

 

Kad se tome priroda i škrti budžet, pravo je čudo što ova izložba ne samo da uopće opstaje, nego iz godine u godinu je sve popularnija među umjetnicima svjetske klase.

Ovogodišnja, zadana tema izložbe je “Ispod površine”, od doslovnog do univerzalnog tumačenja.

Zanimljivo je da se i bez Facebooka vijest o natječaju za sudjelovanje na izložbi Ceramica Muliplex 2016. proširila svijetom, osobito Europom. Tome treba zahvaliti Berndu Pfannkucheu, uredniku časopisa Neue Keramik, pa se na natječaj na kraju prijavio velik broj umjetnika iz cijelog svijeta.

Svečano otvorenje i dodjela nagrada održana je u subotu, 20. kolovoza u atriju Staroga grada. Nakon otvorenja, posjetitelji su mogli razgledati izložbu u Kukuljevićevoj 10, a isti dan je u palači Herzer održan “Artist’s Day”, na kojem su umjetnici prezentirali svoj životni i profesionalni put vezan uz keramiku.

Inače, međunarodni žiri je još krajem srpnja o nagrađenima, a najbolji su proglašeni radovi Paula Bastiaansen iz Nizozemske, Mami Kato iz Japana i Abbasa Akbarija iz Irana, dok je nagrada za mlade pripala Poljakinji Janini Myronovoj.

– Uobičajena nagrada Grada Varaždina, u iznosu 7.500 kuna, ove je godine izostala. Iz Grada su nam rekli da nema novaca – rekla je Šoić Štebih.
 

Inače, Kerameikon već niz godina slavi keramiku kao posebnu vrstu umjetnosti, čime obogaćuje kulturni život Varaždina i Hrvatske. Prošle godine Kerameikon je primljen i u elitnu institucijau IAC, Međunarodnu akademiju za keramiku sa sjedištem u Ženevi.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

U Varaždinu uskoro počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 31. svibnja u jutarnjim satima u Varaždinu s projekcijama počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih!

Nakon Rijeke, gdje je festival održan od 25. do 27. svibnja u suorganizaciji Art-kina, sve ljubitelje animiranih filmova očekuje vikend pregršt animiranih filmova u varaždinskom kinu Gaj.  

Osim na besplatnim projekcija, sva zainteresirana djeca i mladi mogu sudjelovati na dvije radionice animiranog filma koje će biti održane za vrijeme trajanja varaždinskog dijela festivala, a za polaznike su također besplatne. Riječ je o radionici stop animacije keramičkih radova i o radionici osnova animacije crtanjem na rižinom papiru koju vodi animatorica iz Japana Maya Yonesho.

Svi zainteresirana djeca i mladi od 8 do 15 godina mogu se prijaviti za sudjelovanje na jednoj od navedenih radionica na e-mail adresu: [email protected] a najkasnije do 30. svibnja do 12 sati.

Radionicu stop animacije keramičkih radova vodit će voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA u partnerstvu s udrugom Kerameikon i njenim voditeljicama. Radionica će biti održana od srijede do petka u popodnevnim terminima od 17:30 do 19 sati u prostorima Galerije K1.

Radionicu osnova animacije vodit će gošća iz Japana, animatorica Maya Yonesho. Radionica će biti održana od utorka do četvrtka u popodnevnim terminima od 15 do 19 sati u prostorijama Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Herzer predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 31. svibnja u palači Herzer GMV-a održava se predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu.  

– Dobro jutro, dobar dan / kuda ideš moj dragan? / Idem Šenvaldu u dućan / tamo je dobar kilogram. / Mere vaga je baš prava / svakom čovjeku odgovara. / Idi, idi dragi moj da / budeš i ti kupac moj – ovaj propagandni štiklec ostao je u sjećanju potomaka obitelji Schönwald, koja se početkom 19. stoljeća doselila u Varaždin, gdje su se mnogi od njih bavili trgovinom.

Obitelj Josipa Schönwalda imala je nekoliko trgovina mješovitom robom. U Varaždinu je od 1891. do 1939. godine, prema podacima Matice rođenih, vjenčanih i umrlih Izraelitične bogoštovne općine, bilo 18 osoba prezimena Schönwald.

Tijekom Drugoga svjetskog rata članovi obitelji Schönwald deportirani su u logore.

Iz te obitelji jedina koja je preživjela holokaust i nacistički logor, gospođa Biserka Haberfeld rođ. Militz, danas boravi u Izraelu, a svoje iskustvo podijelit će s posjetiteljima ove „Srijede u Muzeju“.

O obitelji Schönwald i njezinu djelovanju i doprinosu razvoju Varaždina tom prigodom govorit će Štefica Pokorny, profesorica savjetnica na Gospodarskoj školi u Varaždinu.

U glazbenom dijelu programa nastupit će učenice Glazbene škole u Varaždinu Jana Kelemen (flauta) i Lucija Čehok (klavir) te Barbara Pokorny (sopran), studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje