FESTIVAL POSTMODERNE KERAMIKE

Rijetko se na koji umjetnički natječaj u Hrvatskoj javi toliko umjetnika iz cijelog svijeta kao što je to slučaj s Međunarodnim festivalom postmoderne keramike u Varaždinu.

Tako i na ovogodišnjem, 5. Festivalu, na kojem je središnje događanje Ceramica Multiplex s izložbom “Hrvatska i svijet”, izlaže nekoliko desetaka umjetnika od Čilea do Japana, od Europe, Amerike i Australije do Južnoafričke Republike i Irana.

Najbolji su proglašeni radovi Paula Bastiaansen iz Nizozemske, Mami Kato iz Japana i Abbasa Akbarija iz Irana, dok je nagrada za mlade pripala Poljakinji Janini Myronovoj

– Izabrao bi stručni žiri i više izlagača da u Gradu Varaždinu postoji više prikladnog prostora – istaknula je Blaženka Šoić Štebih, glavna organizatorica i predsjednica Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon, ogranizatora događanja.

 

Kad se tome priroda i škrti budžet, pravo je čudo što ova izložba ne samo da uopće opstaje, nego iz godine u godinu je sve popularnija među umjetnicima svjetske klase.

Ovogodišnja, zadana tema izložbe je “Ispod površine”, od doslovnog do univerzalnog tumačenja.

Zanimljivo je da se i bez Facebooka vijest o natječaju za sudjelovanje na izložbi Ceramica Muliplex 2016. proširila svijetom, osobito Europom. Tome treba zahvaliti Berndu Pfannkucheu, uredniku časopisa Neue Keramik, pa se na natječaj na kraju prijavio velik broj umjetnika iz cijelog svijeta.

Svečano otvorenje i dodjela nagrada održana je u subotu, 20. kolovoza u atriju Staroga grada. Nakon otvorenja, posjetitelji su mogli razgledati izložbu u Kukuljevićevoj 10, a isti dan je u palači Herzer održan “Artist’s Day”, na kojem su umjetnici prezentirali svoj životni i profesionalni put vezan uz keramiku.

Inače, međunarodni žiri je još krajem srpnja o nagrađenima, a najbolji su proglašeni radovi Paula Bastiaansen iz Nizozemske, Mami Kato iz Japana i Abbasa Akbarija iz Irana, dok je nagrada za mlade pripala Poljakinji Janini Myronovoj.

– Uobičajena nagrada Grada Varaždina, u iznosu 7.500 kuna, ove je godine izostala. Iz Grada su nam rekli da nema novaca – rekla je Šoić Štebih.
 

Inače, Kerameikon već niz godina slavi keramiku kao posebnu vrstu umjetnosti, čime obogaćuje kulturni život Varaždina i Hrvatske. Prošle godine Kerameikon je primljen i u elitnu institucijau IAC, Međunarodnu akademiju za keramiku sa sjedištem u Ženevi.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Komentari

Komentara