Povežite se s nama

U fokusu

Kišić rješenje za bale u Brezju krije kao zmija noge

Objavljeno:

- dana

Kandidat za gradonačelnika

– Bale će se rješavati po modelu koji ću predložiti na prvoj ili drugoj sjednici Gradskog vijeća i ići će u tri smjera. Da bude ekološki najprihvatljivije, najbrže, legalno da građane neće koštati ni jedne dodatne kune na njihovom račun – rekao je Alen Kišić, kandidat za gradonačelnika koalicije SDP, HNS, HSU, HSS i Laburisti danas na konferenciji za medije u prostorijama SDP-a u Varaždinu.

No, konkretne detalje oko rješenja za 130.000 tona bala u Brezju krio je kao zmija noge.

– Nisam čuo ni da su protukandidate za detalje. Kampanja traje još mjesec dana. Jako puno toga će ovisiti o većini u Gradskom vijeću, no tražit ću da Grad ima nadzor nad rješenjem kako bi se provedba mogla kontrolirati– rekao je Alen Kišić koji je u svojem gospodarskom programu fokus stavio na Gospodarsku zonu Brezje, Tehnološki park 2 i pomoć malim i srednjim poduzetnicima.

– Donijet ćemo nove mjere za poticanje ulaganja, a ona se posebno odnose na Gospodarsku zonu Brezje. Investitore treba posebno stimulirati te komunalni doprinos i komunalnu naknadu posebno prilagoditi investitorima – dodao je Neven Bosilj, potpredsjednik Gradskog SDP-a koji će biti treći na listi koalicije za Gradsko vijeće.

Kišić je istaknuo da kako treba privući investitore iz zelene, IT, farmaceutske i visoko sofisticirane industrije.

– Varaždin nema problema s nezaposlenošću, već sa niskim plaćama. Važno je poraditi na marketingu kako bi se privukli investitori koji će garantirati više plaće za radnike – objasnio je.

No, mi smo Kišića upitali kojeg on gospodarskog iskustva ima.

– To je nešto o čemu se premalo zna. U Podravci sam u godinu dana prošao sve od pripravnika do najmlađeg direktora. Kasnije sam bio korporativni direktor u Metrou za jugoistočnu Europu, radio sam u građevinskoj tvrtki Dulex i u Sizimu gdje sam bio izvršni direktor. Mogu reći da imam dobrog gospodarskog iskustva- zaključio je Kišić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska županija planira pomoć za turističke agencije, event industriju i manje poduzetnike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

spavanje krevet san

Varaždinska županija odazvala se zahtjevima koje je Udruga Glas poduzetnika uputila županu vezano za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Na inzistiranje Darka Molnara, koordinatora regionalnog ureda UGP Varaždin, u veljači bi, naime, trebala izaći tri nova poziva: Poziv za dodjelu potpora za turističke agencije i izvođačke umjetnosti, te pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti, izuzev bendova i pjevača, Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu te Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Molnar je napomenuo kako primjerice turističke agencije i izvođačke djelatnosti imaju pad prihoda i do 90 % te je pomoć nužna kako bi ta branša uopće opstala.

Također, Varaždinska županija raspisat će i Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika. Konkretno, pokrenut će se linija ukupnog kreditnog volumena od 2 milijuna kuna uz jamstvo Županije od 70 %. Svi poduzetnici moći će dobiti do 100.000 kuna zajma, uz rok otplate od dvije do pet godina. Na poziv, koji će biti raspisan u veljači, moći će se javiti obrtnici, OPG-ovi, društva s ograničenom odgovornošću, jednostavni d.o.o.-i i svi ostali mikro, mali i srednji poduzetnici s područja Varaždinske županije.

U veljači se očekuje i raspisivanje godišnjeg Poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu. Riječ je o Pozivu vrijednom milijun kuna koji predstavlja najveće izravno ulaganje u smještajne kapacitete na županijskoj razini u Hrvatskoj, a koji ima za cilj povećanje broja noćenja, registraciju novih objekata, produljenje sezone te razvoj prezentacijske i partnerske ponude obiteljskih i svih drugih gospodarstava.

– Svi smo u jednoj neizvjesnoj situaciji, a posebice oni koji sad imaju zabranu na rad. Prošlog tjedna uputili smo svim gradonačelnicima, načelnicima i županu zahtjeve. Drago nam je da se dio njih već odazvao, a očekujem da će do kraja sljedećeg tjedna to učiniti svi. Vjerujem da je svima, bez obzira koja su politička opcija, sad u interesu da se sačuvaju radna mjesta i da se gospodarstvo ponovo postavi na noge – rekao je Darko Molnar.

– Županije nemaju značajnije porezne prihode, pomagati možemo jedino od svojih izvornih prihoda koji iznose oko 80 milijuna kuna. Razumjeli smo problem i pomoć gospodarstvu u ovoj fazi ide na nekoliko razina: turističkim agencijama i event industriji kroz poseban Javni poziv, mikro, malim i srednjim poduzetnicima kroz kreditnu liniju uz jamstva kojima im držimo leđa, a u veljači ide i Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za privatne iznajmljivače, pravne i fizičke osobe, te OPG-ove koji imaju registriranu dopunsku djelatnost turizam. Mi smo i u prvom valu bili prvi na liniji pomoći; 576 obrtnika primilo je 3000 kuna, odnosno 5000 kuna bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti u koji su se uplaćivala odricanja od plaća zaposlenika Županije i dužnosnika. Siguran sam da će odaziv na mjere pomoći Varaždinske županije i ovaj puta biti velik, a sredstva iskorištena u kratkom roku – rekao je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati