Povežite se s nama

Kultura

Književni dvojac Krešimir Mišak i Denis Peričić secirali Teslu u prepunoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

REKORDAN POSJET

U čitaonici varaždinske Gradske knjižnice u četvrtak se tražilo mjesto više, a za rekordnu posjećenost bio je zaslužan književni dvojac Krešimir Mišak i Denis Peričić.

Naime, njih dvojica su predstavili knjigu “Nikola Tesla – vizionarske misli“ u kojoj je prvi put na jednom mjestu mr. sc. Denis Peričić uspio objediniti misli ovog kozmopolita.

Hrvatski, ali i američki vizionar svojeg vremena još uvijek pobuđuje veliki interes javnosti u cijelom svijetu jer je svojim izjavama često proricao tehnološku budućnost čovječanstva.

Peričić je okupljenim znatiželjnicima pojasnio da je ideja za knjigu „Vizionarske misli“ Nikole Tesle potekla od Krunoslava Jajetića. Riječ je o uredniku nakladničke kuće “Šareni dućan“ iz Koprivnice, s kojim autor plodno surađuje već petnaestak godina.

No, ovaj put se zbog Tesle  zaista morao potruditi s prevođenjem originalnih izdanja i brojnih izvornika koje je trebalo pronaći.

– Posebnu pozornost u izboru Teslinih misli posvetio sam autentičnosti. Naime, na internetu možete danas pronaći sve i sva, pa tako i gotovo sve što je Tesla rekao – ali i još više onoga što nije rekao. Internet vrvi od raznih neprovjerenih Teslinih citata, koji mu se ovlaš pripisuju i kojima se ne može utvrditi izvor, i koji se onda opet i iznova neprovjereno i nekritički prenose i vrte posvuda. Ali na internetu možete, uz malo, ili uz malo više truda, pronaći i faksimile originalnih članaka iz novina i časopisa u kojima je Tesla za života objavljivao potpisane članke i autorizirane intervjue. U njihovu autentičnost ne treba sumnjati – istaknuo je Peričić.

Varaždinske veze

Dodao je da mu je poseban poticaj radu na ovoj knjizi dala Teslina povezanost s Varaždinom. Naime, još je uvijek premalo znano da je Tesla, kao tada već slavni znanstvenik, 1892., nakon svog izlaganja u Zagrebu a prije svečanoga gostovanja u Beogradu, barem dva dana boravio u Varaždinu.

– U našem gradu je posjetio svog ujaka Paju Mandića, koji je ovdje živio kao djelatni pukovnik Austrougarske vojske. O tome, kao i o mnogočemu drugome, ovdje svjedoče dijelovi koje nisam morao prevoditi, jer su izabrani iz Tesline „Prepiske s rodbinom“, koja je okupljena u ćiriličnom izdanju „Akademske knjige“ iz Novog Sada prije četiri godine. Teslin boravak u Varaždinu zasad još nema pravog odjeka u našoj poslovično „nagluhoj“ javnosti, no potrudit ćemo se da se to promijeni – obećaje Peričić koji je sa svoje strane, već napisao jednu priču o spomenutom varaždinskom susretu.

Bit će objavljena u časopisu „Kaj“, a u suradnji sa suprugom Anitom napisao je i sinopsis dokumentarnog filma.

– Sinopsis je ponuđen Zagreb filmu i gospodinu Danilu Šerbedžiji, te ovih dana očekujemo odgovor. Ako s te adrese neće biti interesa, sigurno smo da će ga biti negdje drugdje – ističe Peričić.

Na predstavljanju knjige “Nikola Tesla – vizionarske misli“ sudjelovao je i poznati televizijski voditelj Krešimir Mišak, zaljubljenik u rubne dijelove znanosti.

Tesla – inženjer, humanist ili šizofrenik?

U ovoj je prigodi izjavio da je danas teško definirati je li Tesla bio veći humanist ili pak znanstvenik.

– Danas bi po nekima Tesla bio inženjer, po drugima šizofrenik, a ima i onih za koje je nenadmašan humanist. Mislim da je on živio u sretno vrijeme, u razdoblju kada inženjerstvo, filozofija i znanost nisu bili odvojeni – rekao je Mišak.

Njegovo i Peričićevo izlaganje o Tesli na predstavljanju knjige pozorno je pratilo 143 znatiželjnika čime je oboren rekord posjećenosti ovakvih kulturnih događanja u Odjelu za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović.     

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

U subotu obljetnički koncert varaždinskog zbora “Chorus angelicus”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u subotu, 24. veljače, u 19 sati održat će se koncert u 25. obljetničkoj sezoni zbora “Chorus angelicus” iz Varaždina.

Na programu je praizvedba djela varaždinskog skladatelja i zborovođe Anđelka Igreca: Quam dilecta te Requiem Johna Ruttera.

Uz Mješoviti pjevački zbor “Chorus angelicus” nastupit će i sopranistica Tia Pikija, te instrumentalni sastav: Melanija Gradečak, flauta Petra Labazan, oboa Ivan Urli, udaraljke Vedran Vujec, udaraljke Diana Grubišić-Ćiković, harfa Filip Igrec, violončelo i Bertalan Ablonczy, orgulje

Izvedbom će ravnati mo. Anđelko Igrec.

Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Teatar Gavran sutra u Ludbregu izvodi svjetsku hit-komediju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu i informiranje u Ludbregu je 23. veljače na programu predstava Teatra Gavran pod nazivom “Sve o muškarcima”.

Muški svijet u ovoj se priči razotkriva s puno humora i neočekivanih sukoba, dok svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga.

Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred publikom prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi s kojima se svaki gledatelj može lako poistovjetiti. U ovoj dinamičnoj predstavi, glumci su odlučili pružiti istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća.

Ovaj tekst Mire Gavrana do sada je imao 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Jeneira pa do Moskve.

Do sada je “Sve o muškarcima” vidjelo više od pola milijuna ljudi diljem svijeta.

Predstava počinje u 20 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje