Povežite se s nama

Život i društvo

Koja je vaša Najkumica? Gradska tržnica i ove godine održava izbor

Objavljeno:

- dana

Svi koji žele nagraditi svoju omiljenu ‘kumicu’ ili ‘kumeka’ s tržnice, mogu to učiniti glasujući putem kupona u lokalnim tjednicima ili direktno na placu. Najkumice, kao i najsretnijeg glasača, očekuju vrijedne nagrade.

Gradska tržnica i ove godine održava izbor za Najkumicu, tradicionalno natjecanje koje se održava već četrnaestu godinu zaredom.

Na placu je puno ‘kumica’, ali svatko ima onu jednu ‘baš svoju’, koja ima najbolji sir i vrhnje, domaće netretirano povrće i voće, širok osmijeh za svakoga, a možda i doda pokoju mrkvicu ili jabuku više u vrećicu. Na simpatičan način požali se kako je danas baš vruće ili hladno, ovisno o godišnjem dobu, a uvijek ima neku priču ili savjet za podijeliti. ‘Kumice’ su legendarni simbol placa, a ovim se izborom želi podsjetiti na njihov naporan rad koji je za većinu stil života. Bez ‘kumica’ ne bi bilo ni placa. Naime, njih nema u trgovačkim centrima gdje se mogu kupiti namirnice, ali nikad toliko ukusne, kvalitetne i domaće kakve ima samo ona baš naša ‘kumica’.

Iz Gradske tržnice zato pozivaju sve posjetitelje placa da sudjeluju u izboru i na taj način podrže ‘svoju kumicu’. Najbolje tri će osvojiti vrijedne nagrade, ali biti Najkumica na određeni je način simbolično priznanje vrijednosti i poštovanja, pa ova titula svakako služi na ponos onoj koja će ju nositi. Osim toga, nagrada očekuje i najsretnijeg glasača.

Glasovati se može putem kupona u lokalnim tjednicima, ili direktno na placu gdje se kuponi mogu zatražiti od djelatnika Gradske tržnice. Glasovanje je otvoreno do kraja studenog, a proglašenje Najkumice najavljeno je za 4. prosinca.

Život i društvo

Udruga žena Preslica u Sračincu uči heklanju žene i muškarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga žena Preslica iz Sračinca aktivna je cijelu godinu, od organizacije mnogobrojnih događanja, do rada s djecom i mladima na očuvanju tradicije.

Svoje aktivnosti provode u Općini Sračinec, ali i putuju kao gosti diljem naše zemlje.

– U našim prostorijama u podrumu općinske zgrade nedavno smo održali radionicu heklanja. Cilj radionice bio je omogućiti našim mještanima da savladaju ovu tradicijsku vještinu koja se generacijama prenosi od baka i majki na unuke i djecu. Za ovu godinu planiramo više sličnih aktivnosti koje ćemo najaviti, pa unaprijed pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže – rekla je predsjednica Udruge žena Preslica Stanka Miko.

Iako je heklanje tradicionalno ženska aktivnost, radionici se pridružilo i nekoliko muškaraca, među kojima je bio i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Komunalno redarstvo Varaždina kamerama sada motri dva ilegalna deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju sprječavanja stvaranja divljih deponija smeća i odbacivanja svih vrsta otpada u okoliš, na području Grada Varaždina postavljene su prve četiri nadzorne kamere, objavio je Grad Varaždin.

Po dvije kamere postavljene su na lokacijama u Sajmišnoj ulici i Bombelessovoj cesti.

Za postavljanje kamera su odabrane lokacije na kojima je već ranije utvrđeno učestalo ilegalno odbacivanje otpada od strane neodgovornih pojedinaca. Postavljeni uređaji fotografski bilježe svako približavanje lokacijama na kojima se nalaze. Uređaji su propisno obilježeni tablama s upozorenjima da je to mjesto pod videonadzorom.

Snimke s nadzornih kamera odmah su dostupne Komunalnom redarstvu Varaždin. Također, istaknute su i table o zabrani odbacivanja otpada te broj dežurnog redarstva 0994200-200 na koji sami građani mogu dojaviti ukoliko primijete ilegalno odbacivanje otpada.

Građani su u više navrata predlagali Komunalnom redarstvu Grada Varaždina postavljanje kamera za otkrivanje pojedinaca koji neodgovorno odbacuju otpad u okolici Varaždina.

Postavljanjem nadzornih kamera želi se, prije svega, preventivno djelovati na građane te neodgovorne pojedince spriječiti u odbacivanju otpada na mjestima koja nisu prikladna. U Varaždinu postoji građanima dostupno organizirano reciklažno dvorište u kojem se primaju razne vrste otpada koji se potom zbrinjava na odgovarajući način. U sklopu agende „Živim zeleno“ Grad Varaždin će i nadalje poduzimati odlučne akcije sprječavanja onečišćenja okoliša te stvaranja divljih deponija smeća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje