Povežite se s nama

U fokusu

Kolarić: Radelić je iznimno aktivan i uspješan dogradonačelnik, ako bi se šalili

Objavljeno:

- dana

HOĆE LI BITI POSLJEDICA?

– Vjeran Radelić je iznimno aktivan i uspješan dogradonačelnik, ako bi se šalili – komentirao je Božidar Kolarić, zamjenik predsjednika varaždinskog Gradskog vijeća moguće posljedice prijedloga Županijskog odbora SDP-a o raspuštanju varaždinske organizacije SDP-a.

Članovi Županijskog odbora SDP-a sinoć su bili jednoglasni: zbog nanošenja štete ugledu stranke uzrokovane lošim vođenjem, ali i lošim obnašanjem funkcije dogradonačelnika, Predsjedništvu SDP-a Hrvatska su predložili raspuštanje svih organa gradskog SDP-a.

S njihovim radom su nezadovoljni su već mjesecima.

– Imali smo u zadnjih godinu, dvije gotovo na svakoj sjednici Županijskog odbora raspravu o lošem radu varaždinske organizacije, upozoravali smo na propuste, ali evo, nažalost, nije bilo nikakve suradnje od strane vodstva Gradske organizacije i zato ne čudi jednoglasna odluka svih članova i članica županijskog odbora na današnjoj sjednici. Od ukupno 40 članova prisutno je bilo njih 39 i svi, pa i onih osam iz GO-a Varaždin, glasali su za raspuštanje. Ovakav prijedlog ide Predsjedništvu SDP-a Hrvatske na razmatranje i čekamo na njihovu odluku – naveo je Mario Habek, predsjednik županijskog SDP-a.

Radelić: Iza nas su rezultati

Sudeći po izjavama, Vjeran Radelić očekuje da će šefovi u Zagrebu odlučiti u njegovu korist.

– Konačnu odluku SDP-a donijet će Predsjedništvo SDP-a, a mi imamo argumente koje ćemo im dostaviti. Iza nas su rezultati i zato vjerujem da će Predsjedništvo donijeti ispravnu odluku – istaknuo je Radelić na brifingu s novinarima u Gradskoj vijećnici.

Napomenuo je da je i dalje predsjednik gradskog SDP-a, ali i dogradonačelnik. – Klub SDP-a u Gradskom vijeću normalno funkcionira, a svoj posao ćemo obavljati kvalitetno i odgovorno do kraja mandata – naveo je.

U to da će svoj posao obavljati “kvalitetno i odgovorno”, malo tko vjeruje. Laburist Kolarić, koji podržava rad vladajuće koalicije u Gradu, jasno je rekao što misli o Radelićevom radu. No smatra da eventualno raspuštanje varaždinske organizacije SDP-a neće utjecati na odnose između koalicijskih partnera koji su na vlasti u Gradu Varaždinu te da će mandat odraditi do kraja.

Napominje da će dva vijećnika Laburista u Gradskom vijeću raditi kao i dosad.

– Uzeli smo si slobodu u radu. Nismo potpisali nikakav sporazum o predizbornoj koaliciji zbog čega smo, primjerice, glasovali protiv JPP projekata, jer smo smatrali da je to katastrofalno. Međutim, naš stav je i dalje da su gradonačelnika i njegove zamjenike izabrali birači na direktnim izborima te zbog toga ne želimo izazvati prijevremene izbore – rekao je.

Gradonačelnik Goran Habuš također vjeruje da događanja unutar SDP-a neće utjecati na gradsku vlast. No za razliku od vijećnika Laburista, on misli da je i Radelić uspješan.

– Bila bi šteta da to utječe na vrlo dobru suradnju, jer se otvara lijepa budućnost i perspektiva Gradu Varaždinu. Vjeran je i dalje zamjenik gradonačelnika. Primjerice, za Biotehnološki park ne samo da očekujem potporu SDP-a, nego HDZ-a i svih ostalih vijećnika u Gradskom vijeću – istaknuo je.

Martinčević: Hitni prijevremeni izbori

Međutim, njihova bivša kolegica, razvlaštena dogradonačelnica Natalija Martinčević upozorava da je u Gradu Varaždinu trenutno apsurdna situacija.

– Gradonačelnik Habuš je ostao bez oba dogradonačelnika. Sada je SDP nezadovoljan radom dogradonačelnika Radelića predložio raspuštanje gradske organizacije SDP-a, očito ograđujući se od takve politike i takvog vođenja Grada. S obzirom da u gradskoj vlasti ovime više ne sudjeluju oba dogradonačelnika, ali posebno s obzirom da je Grad u financijskom kolapsu, opterećen tužbama i sporovima u iznosu preko 250 milijuna kuna, s neriješenim problemom 120.000 smeća, te mjerama obustave izvršenja proračuna, gradonačelnik Habuš nema više legitimitet za vođenje Grada i očekujemo hitne prijevremene izbore i novu odgovornu i kompetentnu vlast – rekla je Martinčević na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Habek: Ostajemo u koaliciji s HNS-om

Predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek ističe da će vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću i dalje biti dio vladajuće koalicije.

– Nema narušavanja odnosa s koalicijskim partnerima koji bi doveli do održavanja prijevremenih izbora. Ostajemo u koaliciji s HNS-om u Gradu Varaždinu. Gradski vijećnici SDP-a, koji bi podržali odluke koje bi dovele do prijevremenih izbora, za to bi snosili sankcije – jasan je Habek.

Avar: Naravno da će ovo utjecati na stabilnost vlasti

Da će to biti vrlo teško, smatra pak nezavisni vijećnik Zlatan Avar.

– Naravno da će novonastala situacija utjecati na stabilnost vlasti. Već se sada pokazalo da kad postoje unutarstranačka previranja u SDP-u ili HNS-u interesi Grada i rad za dobrobit Grada padaju u drugi plan. S obzirom na količinu kadroviranja SDP-a i HNS-a, ne vjerujem da će doći do tolikog raskola među njima da se izazovu prijevremeni izbori – navodi Avar.

Ističe da je vođenje Grada je obilježeno velikom količinom zabušavanja. – To je najveća krivica trenutnih obnašatelja dužnosti kojima su građani iskazali povjerenje na izborima – zaključili je.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija zaštite okoliša: otpad iz Poljane mora se ukloniti u roku 7 dana!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su u srijedu obavili očevid, službenici Inspekcije zaštite okoliša naložili su da se sav odloženi miješani komunalni otpad (MKO) mora u roku od 7 dana ukloniti s prostora pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj.

Podsjećamo, Franjo Puškadija, predsjednik Mjesnog odbora Poljana Biškupečka nakon sastanka s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem dogovorio je rok da se uskladišteni MKO sanira i riješi u roku od 2 tjedna.

>>Bosilju pozlilo u Poljani, dočekalo ga 500 tona otpada više od očekivanog!

Međutim, uvidjevši da će se MKO i dalje voziti i skladištiti na pretovarnoj stanici u Puškadija je gradsku komunalnu tvrtku Čistoća d.o.o prijavio nadležnoj Inspekciji za zaštitu okoliša. Inaspekcija je izašla na teren i utvrdila da se MKO na pretovarnoj stanici ne smije skladištiti, a rok za sanaciju terena ističe idućeg tjedna.

– Temeljem članka 23.st. 5 više jedinica lokalne samouprave iz Varaždinske županije ( općine :Beretinec,Cestica,Gornji Kneginec, Petrijanec,Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sv.Ilija,Sveti Đurđ, Mali Bukovec, Veliki Bukovec, te gradovi Varaždin i Varaždinske Toplice) sporazumno su osigurale zajedničku provedbu mjera gospodarenja otpadom s Općinom Velika Trnovitica na neodređeno vrijeme. Temeljem toga sporazuma Čistoća d.o.o. i Komunalac d.o.o. Garešnica sklopili su Ugovor o odlaganju MKO postupkom D1 na odlagalište Johovača, u količini od 5000 tona godišnje. Imajući saznanja da ti kapaciteti neće biti dostatni do kraja 2021. godine i da dinamikom nisu definirane lokacije za odlaganje MKO za 22 JLS s područja Varaždinske županije, TD Čistoća d.o.o upućuje 26. siječnja 2021. godine Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) upit o mogućnosti sklapanje ugovora s TD Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. za odlaganje MKO postupkom D1 na odlaglište  Piškornica, bez provedbe postupka javne nabave kako bi se osigurali kapaciteti. Iz odgovora MINGOR-a od 12. veljače 2021. kao i iz ranije zaprimljenih odgovora po tom upitu, razvidno je da sklapanje ugovora a bez postupka javne nabave nije moguće. Odgovor se nalazi u privitku zapisnika – piše u zapisniku Inspekcije.

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je najavio kako će „sankcionirati odgovorne u Čistoće za nesklapanjem Ugovora s Piškornicom i za nastali problem sa zbinjavanjem MKO“. Koga će to Bosilj sankcionirati, potpuno je nejasno.

Kazneno djelo?

Naime, Uprava TD Čistoća d.o.o.sazvala je i održala 17. veljače 2021, godine izvanrednu Skupštinu Društva vezano uz navedenu problematiku.

– U ovaj zapisnik prilažemo Zapisnik sa izvanredne Skupštine Društva i Izvješće Uprave o problematici. Temeljem odluke Skupštine TD Čistoća d.o.o. upućen je 8. ožujka 2021. godine upit Skupštini Društva Piškornica d.o.o. vezano uz dogovor o prihvatu miješanog komunalnog otpada na odlagalište Piškornica. Odgovor Piškornice d.o.o. nalazi se u privitku Zapisnika, iz kojeg je vidljivo da ne postoji mogućnost prihvata otpada s njihove strane. Obzirom na negativan odgovor o prihvatu otpada na odlagalište Piškornica, svih 15 JL-ova iz Varaždinske županije uputilo je 14. travnja 2021. godine zahtjev MINGOR-u  za sastanak vezano na tu problematiku. Kako usprkos WEB sastanku i mail korespodenciji nije postignut napredak u rješavanju problema odlaganja MKO s područja 15 JLS-ova iz Varaždinske županije, ponovno je poslan zahtjev za izdavanje naloga od strane MINGOR-a koji definira mjesto za odlaganje miješanog komunalnog otpada s područja Varaždinske županije sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, čl. 26. stavak 10 i članak 32, stavak 1. točka 5… Inspektorica u ovaj Zapisnik određuje rok od 7 dana uklanjanje navedene nepravilnosti i usklađenje s Dozvolom za gospodarenje otpadom. Stranka je o poduzetim mjerama dužna inspektoricu pisano obavijestiti u roku od 7 dana po potpisivanju ovoga zapisnika. Ako osoba nad kojom je proveden nadzor ne otkloni nedostatke i nepravilnosti u zadanom roku inspektor rješenjem naređuje otklanjanje nedostatka i poduzima druge radnje za koje je ovlašten u slučaju utvrđivanja prekršaja ili kaznenog dijela. U Zapisnik je direktor Čistoće, Davor Skorza dodao da će TD Čistoća u navedenom roku pokušati otkloniti otpad sukladno zakonskim propisima ali problem će i dalje ostati ukoliko se ne postupi određenom članku 32.stavka 1 podstavka 5 odnosno članka 26 stavka 10 Zakona o održivom gospodarenju otpada – ističe se u Zapisniku kojeg je uz Davora Skrozu potpisala i viša inspektorica zaštite okoliša Miljenka Kliček.

Prema svemu napisanom, napominje Franjo Puškadija, nitko nema apsolutno pravo govoriti o tome da nije znao, ali isto tako da nitko nije htio pomoći u rješavanju problema.

– I sad su se našli „najkompetentniji“ platforma Budimo grad i udruga Varaždinsko smeće iz čijih redova pojedinci pozivaju javno na linč dosadašnju vlast, MO Poljana Biškupečka i direktora Skrozu. Zanimljivo je da je upravo novozaposlena u Gradu Varaždinu PR stručnjakinja Vesna Haluga predsjednica Skupštine Piškornica -sanacijsko odlagalište d.o.o koje nije htjelo izmijeniti ugovor u kojem se od strane TD Čistoća tražilo povećanje kapaciteta i oglušilo se na mailove i pozive iz TD Čistoća! Zanimljivo je i da je Vjeran Strahonj,a kao član NO TD Čistoća sve to dobro znao, pa prešutio, odnosno samo svoje subjektivno mišljenje je iznio. Zanimljivo je i da Haluga u PR-ovskom priopćenju gradonačelnika Bosilja, u svezi rješavanja problema veliča upravo ulogu udruge Varaždin bez smeća a ne dobronamjernost Bosilja da održi, konačno nakon 8 dana sastanak sa MO Poljana. Naš odbor i dalje poziva sve uključene strane na zajednički konsenzus oko rješavanja nakupljenog MKO i da u ovoj temi nema politički obojenih strana – naglašava Puškadija.

Gradonačelniku bitniji produženi vikend pa otišao na more…

I dodaje:

– Morali smo javnost i mještane obavijestiti o nekim igrama koje je očito ipak netko drugi inscenirao a ne bivši gradonačelnik Ivan Čehok. Sve je vidljivo iz Zapisnika više inspektorice koji smo dobili na uvid. Još jednom napominjem da nije MO dopustio skladištenje MKO i nikad ni neće. Za vrijeme gradonačelnika Čehoka MKO se nije skladištio u pretovarnoj stanici već se isti dan odvozio. Spletom okolnosti, davnih godina je MO Poljana Biškupečka bila u prostornom planu Grada i Županije oderđena kao deponija. Od predviđene deponije uspjeli smo ju ipak prenamijeniti samo u pretovarnu stanicu i mi kao MO nismo to dopustili 1997. godine, a nećemo ni sad. Doista Vas molim da ne nasjedate raznim fake/lažnim Facebook profilima u dezinformiranju. Nažalost, dok birokracija i novi prozvani spasitelji uživaju u produženom vikendu, mi u Poljani Biškupečkoj smo osuđeni na smrad – zaključuje predsjednik MO Poljana Biškupečka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!