Povežite se s nama

Novosti

Koliko ima službenih kartica, zašto se putovalo u Kinu…

Objavljeno:

- dana

VAGA OBILJEŽILA AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA VARAŽDINA

Jasna, otvorena i zanimljiva pitanja četvero nezavisnih vijećnika varaždinskog Gradskog vijeća, koji su nedavno pristupili Varaždinskoj građanskoj akciji (VAGA), obilježila su aktualni sat kojim je započeta sjednica tog tijela.

Nisu dobili odgovore

Oporba nezadovoljna zbrinjavanje otpada, nije uopće uvršteno u dnevni red. – Čini mi se da nemamo vizije, pa površno pristupamo problemima, a umjesto da ih rješavamo – poručuju

Nakon što je Mladen Hižak (HSS) izrazio nezadovoljstvo što nije dobio potpuni odgovor o stupnju obrazovanja članova nadzornih odbora i upravnih vijeća tvrtki i institucija u gradskom (su)vlasništvu, odnosno zašto ni nakon tri mjeseca nije dobio baš nikakav odgovor u vezi zbrinjavanja otpada, predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet otvorio je aktualni sat koji su vijećnici najprije izrazili nezadovoljstvo opsegom dnevnog reda i dostavom materijala.

– Nedopustivo je je da za sjednicu  dobivamo ovoliko matarijala. Danas bi naime morali donijeti 50-ak akata, a o tako važno pitanje, kao što zbrinjavanje otpada, nije uopće uvršteno u dnevni red. Čini mi se da nemamo vizije, pa površno pristupamo problemima, a umjesto da ih rješavamo u partnerskoj atmosferi, radimo pod pritiskom – upozorila je Marija Habijan, pitavši zašto je za sjednicu trebalo čak tri mjeseca.

I Vlatko Vuković, vijećnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a, uputio je zamjerku na opseg dnevnog reda, ali i način dostave materijala.

Tisuću stranica materijala u zadnji čas

Može li se u takvim okolnostima donositi kvalitetne odluke ili gradonačelnik ide za principom podvaljivanja, zapitao se Vuković

– Zašto dobivamo nepotpune materijale ili u zadnji čas? Svojedobno ste se kao opozicija bunili protiv takve prakse, a sada isto tako radite. Dobili smo tisuću stranica materijala. Može li se u takvim okolnostima donositi kvalitetne odluke ili gradonačelnik ide za principom podvaljivanja – zapitao se Vuković, koji je upitao i za nabavu novih službenih automobila te razloge nazočnosti punomoćnika Grada Varaždina na skupštini Varkoma.

Nakon što je Nino Lučić pitao tko će odgovarati za ilegalno odlaganje otpada u Brezju, te kada će se na kanalizacijsku mrežu moći priključiti građani Kućana, nezavisna vijećnica Iris Lambrešćak uputila je tri kratka pitanja.

– Od pročelnice za financije molim informaciju koliko ima službenih kartica u Gradu Varaždinu, kao i popis  troškova unatrag pet mjeseci. Za isto razdoblje molim i sve putne troškove kako bi građani vidjeli kuda se putovalo i to znali vrednovati na izborima. S tim u vezi posebno me zanima kakvu korist ima Grad VAraždin od puta zamjenika gradonačelnika u Kinu u vezi kojeg tražim i troškovnik – naglasila je vijećnica te zatražila pismeni odgovor je li pročelnik Vlado Vlašić podmirio svoja dugovanja prema Upravnom odjelu kojeg vodi.

 

Izvor:
Foto: ilustracija / Arhiva RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje