Povežite se s nama

U fokusu

Koprivničko Medijsko sveučilište “guta” varaždinsko Veleučilište

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Varaždina na brzinu „integrira” Veleučilište

Na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća zakazanoj za četvrtak, baš kao i na tri dana ranije održanoj sjednici koprivničkoga Gradskog vijeća, naći će se Sporazum o integraciji Veleučilišta u Varaždinu i Medijskog sveučilišta u Koprivnici. Budući da je potonje pokrenuto tek lani, i to zahvaljujući kupnji tvrtke Media uni sa sveučilišnom dopusnicom, a ne postupnog rasta postojećeg veleučilišta ili fakulteta, jasno je da će u slučaju prihvaćanja spomenutog dokumenta Varaždin, za udjel u nečem što je tek u povojima – trajno ostati bez već stasale visokoškolske ustanove.

 Što će kroz udjel zauzvrat dobiti, teško je reći jer je mnogo toga nedorečeno oko integracije pripremljene na brzinu i daleko od očiju javnosti, tako da ne treba isključiti ni mogućnost da će na kraju ispasti i gubitnik.

Veleučilište se – pripaja

Da je tako, govori ključna točka iz sporazuma koja razjašnjava da integracija zapravo znači pripajanje.

– U svrhu provedbe integracije Veleučilišta u Varaždinu i Medijskog sveučilišta odobrava se pripajanje na način da se veleučilište kao ustanova pripoji sveučilištu kao ustanovi, uz istovremeni prijenos imovine, prava i obveza veleučilišta, uključujući i njegovu djelatnost na sveučilište, a da se izvođenje stručnih studija veleučilišta nastavi unutar sveučilišta u okviru posebnog odjela sveučilišta – stoji u točki III. koja govori da će tek pokrenuto koprivničko sveučilište “progutati” starije veleučilište!

To je još jasnije iz popratnog dokumenta, Sporazuma o uređenju međusobnih prava i obveza Grada Koprivnice i Grada Varaždina, odnosno Veleučilišta i Medijskog sveučilišta. Naime, Grad Koprivnica se obvezao osigurati bez naknade prostor za rad Medijskog sveučilišta u kompleksu bivše vojarne Ban Krsto Frankopan te uložiti 18 milijuna kuna u rekonstrukciju zgrada.

Za Medijsko sveučilište i Grad Varaždin će bez naknade osigurati prostor, i to nekretnine u Križanićevoj ulici koje je darovao u prosincu Veleučilištu, a koje će ono sada opet vratiti uz obvezu da u rekonstrukciju uloži deset milijuna kuna!

Radi provedbe pripajanja, varaždinsko veleučilište prenijet će Gradu Varaždinu 100 posto udjela u svom poduzeću VELV koje sada ima 25 posto udjela u poduzeću Media uni, vlasniku sveučilišne dopusnice. Nakon toga će Grad Koprivnica, koji ima 75 posto udjela u poduzeću Media uni, 25 posto prenijeti bez naknade poduzeću VELV, čime će VELV doći do polovice udjela u poduzeću Media uni. Na kraju, Grad Varaždin prenosi osnivačka prava u varaždinskom veleučilištu poduzeću Media uni koje će biti u jednakom suvlasništvu Grada Koprivnice i poduzeća VELV koje vodi Goran Kozina.

Gošek: Sveučilište u Koprivnici

U integraciju se, očigledno, ide zamršeno, naglo i potpuno stihijski, što najbolje govori to da je Veleučilište u prosincu dobilo od Grada Varaždina nekretnine koje mu sada vraća natrag! Naime, budući da je Marin Milković, dekan Veleučilišta i rektor Medijskog sveučilišta, nedavno ustvrdio da je Veleučilište „spremno i zrelo za novo preoblikovanje u ustanovu višega reda“, ispada da je tu zrelost postiglo za manje od tri mjeseca!?

Naravno, tome nije tako, već se radi o pukom spašavanju koprivničkog sveučilišta koje je zapalo u ozbiljne kadrovske probleme već nakon završetka prvog semestra. Zbog odlaska nekih nositelja katedri, ostalo je raditi svega desetak nastavnika, pa je žurno trebalo naći rješenje s obzirom na to da nema trajnu dopusnicu. Kako je Milković već proveo osobnu integraciju obnašanjem dviju funkcija, logično je da sada „utapa“ varaždinsko veleučilište u koprivničko sveučilište. O tome je ovih dana progovorio i Zoran Gošek, predsjednik koprivničkoga Gradskog vijeća.

– Koprivnica dobiva već etablirano veleučilište i nove studijske programe, kao i profesorski kadar, a Varaždin mogućost da razvija sveučilišne studije – rekao je za Večernji list Gošek.

Naglasio je i da će u Koprivnici biti sjedište Medijskog sveučilišta koje će dobiti novo ime, kao i da će ga ubuduće sufinancirati Grad Varaždin, koji sada nema financijske obveze prema Veleučilištu jer njegove profesore plaća Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Doduše, Gošek je najavio da će kroz godinu dana sveučilište vjerojatno postati javno, što znači da će mu osnivač postati država koja će snositi i troškove plaća. Dogodi li se to, ostat će nepromijenjeno tek sjedište sveučilišta koje je moglo biti u Varaždinu koji je s tim projektom krenuo prvi. No nije bilo ni vizije, ni znanja, ni volje da ga se i dovrši. To je i glavni razlog što će Koprivnica prije (p)ostati sveučilišni grad nego Varaždin i na tome Koprivničanima treba samo – čestitati.

Kriv Čehok ili – Habuš?

EPH je odustala od prodaje tvrtke Media uni Gradu Varaždinu, odnosno Veleučilištu, gotovo šest mjeseci prije moga dolaska na funkciju i to ponajprije zbog negativnog publiciteta, koji je bio vezan uz aktivnosti bivšega gradonačelnika, tvrdi varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. To, međutim, teško da odgovara istini jer je upravo na prijedlog Čehoka Gradsko vijeće 26. svibnja 2011. odobrilo Veleučilištu da otkupi 50-postotni udio u EPH-ovoj tvrtki, a mjesec dana kasnije darovane su i nekretnine. No odluke nisu provedene. Zašto?

Spajić: Bez komentara

Za komentar smo zamolili Blagu Spajića, bivšeg ravnatelja varaždinske Elektrostrojarske škole, zahvaljujući čijoj viziji i naporima je osnovano Veleučilište u Varaždinu, ali i brojne druge stvari. Rekao nam je da ne može ništa komentirati jer nije upoznat s odlukama, ali da bi Varaždin imao i veleučilište i sveučilište da nije prekinut u radu.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje