Povežite se s nama

Međimurje

Čovjek i biosfera: korak bliže najvećem riječnom zaštićenom području u Europi

Objavljeno:

- dana

Svjetska organizacija za zaštitu prirode World Wildlife Foundation (WWF) ima razloga za slavlje nakon što je Međunarodno koordinacijsko vijeće UNESCO-vog programa “Čovjek i biosfera” tijekom svoje godišnje konferencije u Indoneziji proglasilo 29.000 hektara vrijednih poplavnih dolina duž rijeke Mure rezervatom biosfere.

Time je ostvaren još jedan korak prema uspostavi Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, koji će protezati kroz pet zemalja.

– Trenutno je zaštićeno 850.000 hektara prirodnog i kulturno bogatog krajolika triju rijeka, a uskoro će se predati i nominacija za posljednji komadić slagalice, područje austrijske strane rijeke Mure između Spielfelda i Bad Radkersburga.

Raduje nas da smo još bliže proglašenju prvog svjetskog pentalateralnog rezervata biosfere! Kako bi upravljanje tim nepreglednim riječnim područjem bilo održivo, iznimno je važno da se u isto vrijeme spriječi daljnje planiranje izgradnje niza hidroelektrana. Upravo je ovom nominacijom potvrđeno da se rijekom Murom treba upravljati na održiv način, zbog ljudi i prirode – komentirala je UNESCO-vu odluku Ivana Korn Varga iz WWF-a Adria.

Nominacija rezervata biosfere je veliko priznanje za 13 jedinica lokalne samouprave duž rijeke Mure, od kojih se sedam nalazi u Međimurskoj županiji – Grad Mursko Središće, te općine Sveti Martin na Muri, Podturen, Dekanovec, Domašinec, Goričan i Kotoriba. Novi rezervat biosfere Mura sa 100 kilometara toka proteže se od granice s Austrijom do granice s Hrvatskom i Mađarskom.

– To je područje već dio ekološke mreže „Natura 2000“. Usporedno s radom na uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere, WWF surađuje i na provedbi konkretnih EU projekata koji doprinose prirodi i lokalnom stanovništvu, u vrijednosti od oko 14 milijuna eura.

U lipnju ove godine je započeo i projekt „Biciklistička ruta Europske Amazone“, kojim će se do 2021. godine ljubiteljima prirode i sporta omogućiti da rezerviraju biciklističke ture i izlete te posjete kulturna i prirodna obilježja duž svih triju rijeka – dodala je Korn Varga.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje