Povežite se s nama

U fokusu

Kostanjevac: Jesu li župan Štromar i njegova ekipa doista postali svrha sami sebi?

Objavljeno:

- dana

Načelnik općine Vinica

Načelnik općine Vinica u četvrtom mandatu  Marijan Kostanjevac ogorčenje , ali i zabrinut, što se to događa s Varaždinskom županijom.

On ističe da Varaždin i županija stagniraju iz dana u dan, sa sve većim zaduženjima, izgubljenim sudskim sporovima, poništenim natječajima (aglomeracija), neriješenim balama, obećanim projektima(opća bolnica Varaždin, revitalizacija Arboretuma Opeka, dogradnja škola i dvorana) od kojih niti jedan nije zaživio od odlaska Čačića kao župana i Čehoka kao varaždinskog gradonačelnika.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Je li ova regija mora trpjeti  te bolesne, neodgovorne, nesposobne pojedince koji su  opterećeni svim i svačim, a  koji osim što izmišljaju, lažu,  podmeću, omalovažavaju, prozivaju  i smjenjuju ravnatelje,  ne znaju ama baš ništa i bave se sami sobom.

Je li županija doista postaje talac jedne osobe ili  pojedinca koji vješto manipulira žiteljima, kupljenim medijima sa  stotinama tisuća kuna čijih novaca, zapošljava isključivo svoje rođake i stranačke poslušnike, zaustavlja važne zdravstvene, obrazovne i komunalne projekte?

Moramo li svi biti talac tomu istomu, a koji je najveću štetu nanio projektom javno privatnog partnerstva, gdje je svaka investicija nekoliko desetaka puta skuplja i što moramo još dvadeset godina otplaćivati, iako po zakonu, kao npr. za osnovno školstvo, jedinice lokalne samouprave nisu nadležne?

Zaslužujemo li što smo županija sa najnižim plaćama u državi, jednako kao i vrijednosti nekretnina  koje su također najniže u Hrvatskoj, ali i na širem području, zaslužujemo li da smo zbog takve nepromišljene, neodgovorne i bolesne politike od lidera u zdravstvu i školstvu zaostali za onima koji su prije njihovog dolaska na čelo županije bili daleko, daleko iza nas?

Snosi li odgovornost na nekontrolirano financijsko zaduženje koju su opet ti isti iz županije priskrbili svim svojim žiteljima,  koje svakim danom postaje sve zabrinjavajuće i alarmantnije?

Jesu li župan i njegova ekipa doista postali svrha sami sebi, ako je tako, a što nažalost pokazuju relevantne brojke, postavlja se opravdano  pitanje čemu služi i koja je svrha te iste županije i župana?

Naša županija jedina je u državi i Europi koja u prihodovnoj strani proračuna ima stavku  primitaka odnosno uplata od strane općina i gradova toj istoj županiji, a što bi trebalo biti obrnuto kako je to u drugim županijama lijepe naše i kako je to bilo prije njihovog dolaska.

Dakle da apsurdu nema kraja dokazuje i činjenica da župan i njegova stranačka ekipa traže od našeg premijera gospodina Andreja Plenkovića i predsjednice Republike gospođe Kolinde Grabar-Kitarović pomoć, što je dobro i pohvalno, ali zamislite postavlja se jedno i jedino praktično i opravdano pitanje, zašto to nisu tražili od svoje „Kukuriku“ vlade u kojoj su i sami sudjelovali.

Župan je uveo apsolutističku kako financijsku tako i političku centralizaciju, dakle  apsolutnu vladavinu nad svime, od postavljanja i imenovanja školskih odbora, upravnih vijeća,  nadzornih odbora i izbora ravnatelja, a nama općinama je ostavio ipak nešto, financijske obaveze.

Međutim sada upravo ti isti besramno prozivaju, optužuju i tjeraju ovu  vladu na brzu i efikasnu decentralizaciju i poreznu reformu, iako  smo gotovo svi, sve općine  isključivo  negativno osjetili svaku dosadašnju i reformu i decentralizaciju kroz naše proračunske prihode,  bez razlike tko je na vlasti, a što je najviše kulminiralo u vremenu Milanovićeve vlade.”

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Župan Stričak: Ovo je najteža nesreća koja se dosad dogodila u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom teške prometne nesreće na autocesti A4 području Varaždinske županije, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, javnosti se danas poslijepodne obratio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Uz njega, na konferenciji za novinare sudjelovali su načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy.

– Danas se na području Varaždinske županije dogodila, nažalost, najveća prometna nesreća uopće dosad. U toj prometnoj nesreći stradale su 44 osobe, od kojih je 12 osoba smrtno stradalo, a 32 su ozlijeđene. Obiteljima svih smrtno stradalih putnika izražavam iskrenu sućut i suosjećanje – rekao je župan Stričak.

Ozlijeđene poljske državljane su u Općoj bolnici Varaždin u pratnji župana obišli ministar zdravstva Adam Niedzielski i zamjenik ministar vanjskih poslova Republike Poljske Marcin Przydacz.

– O razmjerima nesreće i samoj akciji spašavanja unesrećenih, najbolje govore podaci da je sudjelovalo 16 timova hitne pomoći, od čega 11 iz Varaždinske županije, tri iz susjedne Međimurske županije i dva tima iz Zagrebačke županije. Od vatrogasaca, na mjestu nesreće je bila Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina s 3 vozila i 10 pripadnika te 5 DVD-ova, i to Varaždinske Toplice, Breznički Hum, Šćepanje, Radešić, Novi Marof, ukupno 66 vatrogasaca sa 17 vozila. Uključeno je bilo 15 službenika PU varaždinske te 17 djelatnika Hrvatskih autocesta. Također, odmah ujutro je aktiviran Krizni stožer, koji je vodio akciju. Društvo Crvenog križa Varaždinske županije pruža psihološku pomoć, kako unesrećenima, tako i pripadnicima naših žurnih službi – izvijestio je župan Stričak.

Naveo je da sve službe Varaždinske županije surađuju s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu. – Surađujemo s njima, kao i njihovim policajcima koji su u Hrvatskoj zbog turističke sezone. Uvelike su pomogli našim službama – napomenuo je župan.

Uputio je zahvale.

– Zahvaljujem svim našim žurnim službama što su promptno intervenirali te doista bili na visini zadatka. Od samog saznanja za tu tragediju u kontaktu sam s premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem, ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grba Bujević te glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom. Svima hvala na pomoći – istaknuo je Stričak i napomenuo da su Varaždinska županija, sve naše službe i ustanove i dalje na raspolaganju Veleposlanstvu Republike Poljske.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izvijestio da je u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto 11 pacijenata.

– Dvoje pacijenata nalazi se u kritičnom stanju i u jedinici su intenzivnog liječenja – rekao je Poljak.

Nastavite čitati

U fokusu

Šokantni prizori: ozlijeđeni iz poljskog autobusa, ali i pripadnici naših hitnih službi dobit će psihološku pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministra Davor Božinović ispred OB Varaždin oko 16 sati održao je još jednu konferenciju za medije o nesreći u kojoj je poginulu 12 državljana Poljske.

Ministar je rekao da je završen očevid na mjestu nesreće na autocesti A4, a vodila ga je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva iz Varaždina. Autobus je prenesen na predviđeno parkirno mjesto, a stvari putnika iz autobusa su u prostorije Policijske uprave varaždinske.

– Uz naše hitne službe uključili su se i policijski službenici iz Poljske, koji su od ranije u Hrvatskoj, kada k nama dolaze tijekom turističke sezone. Oni su ovdje da bi olakšali komunikaciju. Među službama i ministarstvima te s Poljskom je uspostavljena stalna komunikacija. Uspostavljena je i psihološka pomoć koju je u Varaždinu organizirao Crveni križ Varaždinske županije. Ona je namjenjena žrtvama, ali i za pripadnike žurnih službi koji su prvi izašli na mjesto nesreće. Situacija je s obzirom na broj poginulih šokantna za svaku osobu, ma koliko ona bila istrenirana – rekao je Božinović.

U autobusu su bila 42 putnika i dva vozača, pojasnio je ministar, a na liječnju su 32 osobe.

Da se zaista radilo o rijetko viđenim potresnim scenama poginulih potvrdili su vatrogasci s terena, koji su imali težak zadatak izvlačenja tijela iz autobusa koji je ostao bez oko 3 metra prvog dijela vozila.

Ravnatelj varaždinske Bolnice Damir Poljak rekao je da se u njegovoj ustanovili liječi 11 ljudi iz poljskog autobusa, a 5 ih se nalazi na jedinici Intenzivnog liječenja, troje a odjelu Neurokirurgije i troje na Traumotologiji.

– Niti jedan od njih trenutno nije u životnoj opasnosti – završio je Poljak.

Informacije iz Poljske

Neslužbena je pretpostavka da je vozač zaspao za volanom, javljaju poljski mediji, a piše index.hr. Poljsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je autobus koji je imao nesreću u Hrvatskoj proizveden 2011. godine, registriran u Poljskoj te da je prošao sve preglede propisane zakonom. Tehnički pregled je obavljen u lipnju ove godine. Potvrđeno je da se radi i hodočasnicima. Među hodočasnicima koji su u petak krenuli iz velikog marijanskog svetišta u Częstochowi prema Međugorju bila su tri svećenika i šest časnih sestara. Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina rekao je: “Ako se ne varam, vozač je živ”.

Radio Płońsk razgovarao je s Jacekom Antoszkiewiczem, vlasnikom transportne tvrtke Megapol. Potvrdio je da je njegov autobus doživio nesreću u Hrvatskoj. Također kaže da je dobio informaciju da je jedan od vozača mrtav. Istaknuo je i kako vozači sigurno nisu mogli biti umorni i da sumnja da su zaspali za volanom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje