Povežite se s nama

U fokusu

Kostanjevac: Jesu li župan Štromar i njegova ekipa doista postali svrha sami sebi?

Objavljeno:

- dana

Načelnik općine Vinica

Načelnik općine Vinica u četvrtom mandatu  Marijan Kostanjevac ogorčenje , ali i zabrinut, što se to događa s Varaždinskom županijom.

On ističe da Varaždin i županija stagniraju iz dana u dan, sa sve većim zaduženjima, izgubljenim sudskim sporovima, poništenim natječajima (aglomeracija), neriješenim balama, obećanim projektima(opća bolnica Varaždin, revitalizacija Arboretuma Opeka, dogradnja škola i dvorana) od kojih niti jedan nije zaživio od odlaska Čačića kao župana i Čehoka kao varaždinskog gradonačelnika.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Je li ova regija mora trpjeti  te bolesne, neodgovorne, nesposobne pojedince koji su  opterećeni svim i svačim, a  koji osim što izmišljaju, lažu,  podmeću, omalovažavaju, prozivaju  i smjenjuju ravnatelje,  ne znaju ama baš ništa i bave se sami sobom.

Je li županija doista postaje talac jedne osobe ili  pojedinca koji vješto manipulira žiteljima, kupljenim medijima sa  stotinama tisuća kuna čijih novaca, zapošljava isključivo svoje rođake i stranačke poslušnike, zaustavlja važne zdravstvene, obrazovne i komunalne projekte?

Moramo li svi biti talac tomu istomu, a koji je najveću štetu nanio projektom javno privatnog partnerstva, gdje je svaka investicija nekoliko desetaka puta skuplja i što moramo još dvadeset godina otplaćivati, iako po zakonu, kao npr. za osnovno školstvo, jedinice lokalne samouprave nisu nadležne?

Zaslužujemo li što smo županija sa najnižim plaćama u državi, jednako kao i vrijednosti nekretnina  koje su također najniže u Hrvatskoj, ali i na širem području, zaslužujemo li da smo zbog takve nepromišljene, neodgovorne i bolesne politike od lidera u zdravstvu i školstvu zaostali za onima koji su prije njihovog dolaska na čelo županije bili daleko, daleko iza nas?

Snosi li odgovornost na nekontrolirano financijsko zaduženje koju su opet ti isti iz županije priskrbili svim svojim žiteljima,  koje svakim danom postaje sve zabrinjavajuće i alarmantnije?

Jesu li župan i njegova ekipa doista postali svrha sami sebi, ako je tako, a što nažalost pokazuju relevantne brojke, postavlja se opravdano  pitanje čemu služi i koja je svrha te iste županije i župana?

Naša županija jedina je u državi i Europi koja u prihodovnoj strani proračuna ima stavku  primitaka odnosno uplata od strane općina i gradova toj istoj županiji, a što bi trebalo biti obrnuto kako je to u drugim županijama lijepe naše i kako je to bilo prije njihovog dolaska.

Dakle da apsurdu nema kraja dokazuje i činjenica da župan i njegova stranačka ekipa traže od našeg premijera gospodina Andreja Plenkovića i predsjednice Republike gospođe Kolinde Grabar-Kitarović pomoć, što je dobro i pohvalno, ali zamislite postavlja se jedno i jedino praktično i opravdano pitanje, zašto to nisu tražili od svoje „Kukuriku“ vlade u kojoj su i sami sudjelovali.

Župan je uveo apsolutističku kako financijsku tako i političku centralizaciju, dakle  apsolutnu vladavinu nad svime, od postavljanja i imenovanja školskih odbora, upravnih vijeća,  nadzornih odbora i izbora ravnatelja, a nama općinama je ostavio ipak nešto, financijske obaveze.

Međutim sada upravo ti isti besramno prozivaju, optužuju i tjeraju ovu  vladu na brzu i efikasnu decentralizaciju i poreznu reformu, iako  smo gotovo svi, sve općine  isključivo  negativno osjetili svaku dosadašnju i reformu i decentralizaciju kroz naše proračunske prihode,  bez razlike tko je na vlasti, a što je najviše kulminiralo u vremenu Milanovićeve vlade.”

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati