Povežite se s nama

Život i društvo

Kreće i energetska obnova Osnovne škole Franje Serta u Bednji

Objavljeno:

- dana

Hvale vrijedno

U Županijskoj palači u Varaždinu je u srijedu, 15. studenoga, potpisan treći ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi škola, čiji osnivač je Varaždinska županija, a koji se financiraju bespovratnim sredstvima iz EU fonda za regionalni razvoj.

Nakon Srednje škole Novi Marof i Osnovne škole Veliki Bukovec, energetska obnova počinje i u Osnovnoj školi Franje Serta Bednja.

U prisustvu župana Radimira Čačića i zamjenika župana Tomislava Paljaka, ugovor o izvođenju radova potpisali su ravnateljica OŠ Bednja Sanja Majcen i direktor Gradisa iz Čakovca Nenad Matjačić, tvrtke koja je izabrana za izvođača radova nakon postupka javne nabave.

I taj projekt je odobren u okviru poziva Energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama, a partner na projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost projekta je 1,7 milijuna kuna, od čega se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira gotovo 60 posto ili 837.459 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU izdvojit će 543.267 kuna, a iz županijskog proračuna će biti osigurano 381.838 kuna.

Zahvaljujući tome, u OŠ Bednja će biti obnovljen stari dio škole, a dosadašnja potrošnja energije će biti smanjena 69 posto na godišnjoj razini. 

Na starom dijelu zgrade škole bit će postavljene toplinska ovojnica i toplinska izolacija, zamijenjena će biti postojeća stolarija, a ujedno će biti ugrađeni toplinski kolektori te postavljena regulacija grijanja. Rok izvedbe radova je 30. siječanj 2018. godine.

Uz Srednju školu Novi Marof, OŠ Veliki Bukovec i OŠ Bednja, energetski će biti obnovljena i Osnovna škola Novi Marof, a ukupno će biti uloženo gotovo 9 milijuna kuna. Od toga je gotovo četiri milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fonda, 2,8 milijuna iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, dok će iz županijskog proračuna biti izdvojeno dva milijuna kuna. U pripremi je još deset projekata energetske obnove škola.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje