Povežite se s nama

Život i društvo

Kreće i energetska obnova Osnovne škole Franje Serta u Bednji

Objavljeno:

- dana

Hvale vrijedno

U Županijskoj palači u Varaždinu je u srijedu, 15. studenoga, potpisan treći ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi škola, čiji osnivač je Varaždinska županija, a koji se financiraju bespovratnim sredstvima iz EU fonda za regionalni razvoj.

Nakon Srednje škole Novi Marof i Osnovne škole Veliki Bukovec, energetska obnova počinje i u Osnovnoj školi Franje Serta Bednja.

U prisustvu župana Radimira Čačića i zamjenika župana Tomislava Paljaka, ugovor o izvođenju radova potpisali su ravnateljica OŠ Bednja Sanja Majcen i direktor Gradisa iz Čakovca Nenad Matjačić, tvrtke koja je izabrana za izvođača radova nakon postupka javne nabave.

I taj projekt je odobren u okviru poziva Energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama, a partner na projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna vrijednost projekta je 1,7 milijuna kuna, od čega se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira gotovo 60 posto ili 837.459 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU izdvojit će 543.267 kuna, a iz županijskog proračuna će biti osigurano 381.838 kuna.

Zahvaljujući tome, u OŠ Bednja će biti obnovljen stari dio škole, a dosadašnja potrošnja energije će biti smanjena 69 posto na godišnjoj razini. 

Na starom dijelu zgrade škole bit će postavljene toplinska ovojnica i toplinska izolacija, zamijenjena će biti postojeća stolarija, a ujedno će biti ugrađeni toplinski kolektori te postavljena regulacija grijanja. Rok izvedbe radova je 30. siječanj 2018. godine.

Uz Srednju školu Novi Marof, OŠ Veliki Bukovec i OŠ Bednja, energetski će biti obnovljena i Osnovna škola Novi Marof, a ukupno će biti uloženo gotovo 9 milijuna kuna. Od toga je gotovo četiri milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fonda, 2,8 milijuna iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, dok će iz županijskog proračuna biti izdvojeno dva milijuna kuna. U pripremi je još deset projekata energetske obnove škola.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Članovi HNS-a u Varaždinu tradicionalno cvijećem darivali žene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, članice i članovi HNS-a u Varaždinskoj županiji darovali su svoje sugrađanke čestitavši im tako Dan žena. Tradicionalno je to učinjeno malim znakom pažnje – cvijećem.

HNS-ovke i HNS-ovci ovoga vikenda, uoči Dana žena, jaglace poklanjaju ženama u gradovima i općinama Varaždinske županije u kojima djeluju podružnice stranke.

U Varaždinu su se članicama i članovima Gradske organizacije HNS-a te članicama Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije pridružili zamjenik predsjednika HNS-a i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Uz podjelu jaglaca ženama, Krunoslav Lukačić je istaknuo da tim činom članice i članovi Hrvatske narodne stranke javnosti skreću pozornost na nezamjenjivu ulogu žena u društvu, od doma i posla do sudjelovanja u životu zajednice.

– Žene često upozoravaju na ravnopravnost, a mi nastojimo da Varaždinska županija ide u tom smjeru. Trebala bi biti županija ravnopravnosti i dijaloga, a ne jednostranog mišljenja. Mi nastojimo da ravnopravnost žena ne bude samo deklarativna, već i stvarna. Jedan od primjera je razlika u plaćama za isti posao na što upozoravamo i upozoravat ćemo. Svi moraju imati jednake šanse – poručio je Lukačić.

Članice Ženske inicijative HNS-a podsjetile su da kroz povijest postoje žene koje su odigrale važnu ulogu te su njihovi uspjesi dio današnjeg identiteta zajednice.

– Kako bi pokazale poštivanje prema ženama i njihovim postignućima, na jedan su dan simbolično preimenovale Franjevački trg u Trg Savke Dabčević Kučar, hrvatske političarke i ekonomistice, predvodnice nacionalno-reformske struje Hrvatskog proljeća, suosnivačice HNS-a, koja je u svom političkom djelovanju dosljedno zastupala suverenost Republike Hrvatske i jačanje demokracije – istaknula je Anita Rep, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Općina Vidovec: evo kako će izgledati planirana dječja igrališta u Nedeljancu i Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Vidovec nastavlja s provođenjem i planiranjem projekata, posebice onih koji se tiču najmlađih.

Načelnik općine Bruno Hranić na svom je Facebook profilu objavio projekciju dječjih igrališta koja će se uređivati u Nedeljancu i Tužnom.

Za uređenje dječjeg igrališta kod Sportsko-društvenog centra u Nedeljancu u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a u Tužnom je dogovorena kupnja zemljišta.

– Vidovec smo realizirali. Što dogovorimo, to realiziramo, i još za to dobijemo novce iz EU-a. Kad znamo kako! – poručio je na svom Facebook profilu načelnik Bruno Hranić.

Evo kako će izgledati planirana dječja igrališta:

Nastavite čitati