Povežite se s nama

U fokusu

Kreće projektiranje ceste prema budućoj srednjoj školi

Objavljeno:

- dana

GRAD NOVI MAROF

Grad Novi Marof krenuo je s projektiranjem spojne i prilazne ceste budućoj srednjoj školi.

Prva faza obuhvatit će prilaznu cestu za srednju školu i pripadajući dio spojne ceste D3 – D24. Druga faza obuhvatit će preostali dio spojne ceste D3 – D24 s infrastrukturom. Ukupna dužina spojne ceste D3-D24 i infrastrukture iznosi oko 370 metara, a prilazne ceste za srednju školu oko 80 metara. Uz obje ceste potrebno je isprojektirati infrastrukturu. Nakon projektiranja, izgradnja tih cesta financirat će se sredstvima EU fondova, dok će Grad sudjelovati s udjelom od 15 posto.

– Jedan od osnovnih uvjeta da se projekt poput izgradnje srednje škole kandidira prema EU fondovima jest osigurati mu dostupnost i povezanost, a upravo to želimo postići gradnjom ovih cesta, tako da sama izgradnja srednje škole Grad neće koštati ništa –  kaže gradonačelnik Darko Hrenić.

Najviše 500 učenika

Srednja škola u Novom Marofu, inače, planirana je nasuprot sadašnjeg nogometnog igrališta, na prostoru između bivšeg Levisa i Zagrebačke ulice u Novom Marofu. Projekt srednje škole baziran je na održavanju jednosmjenske nastave za maksimalno 500 učenika u 22 odijeljenja, prema programima u četvrogodišnjem i trogodišnjem trajanju i to u više sektora – opća gimnazija, ekonomija, trgovina i poslovna administracija, strojarstvo, brodogradnja i metalurgija teelektrotehnika i računarstvo, zatim šumarstvo i prerada i obrada drva te program za učenike s teškoćama. Još prošle godine Grad Novi Marof financirao je izradu idejnog rješenja.

 

Izvor:
Foto: Grad Novi Marof

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!