Povežite se s nama

U fokusu

Kreće projektiranje ceste prema budućoj srednjoj školi

Objavljeno:

- dana

GRAD NOVI MAROF

Grad Novi Marof krenuo je s projektiranjem spojne i prilazne ceste budućoj srednjoj školi.

Prva faza obuhvatit će prilaznu cestu za srednju školu i pripadajući dio spojne ceste D3 – D24. Druga faza obuhvatit će preostali dio spojne ceste D3 – D24 s infrastrukturom. Ukupna dužina spojne ceste D3-D24 i infrastrukture iznosi oko 370 metara, a prilazne ceste za srednju školu oko 80 metara. Uz obje ceste potrebno je isprojektirati infrastrukturu. Nakon projektiranja, izgradnja tih cesta financirat će se sredstvima EU fondova, dok će Grad sudjelovati s udjelom od 15 posto.

– Jedan od osnovnih uvjeta da se projekt poput izgradnje srednje škole kandidira prema EU fondovima jest osigurati mu dostupnost i povezanost, a upravo to želimo postići gradnjom ovih cesta, tako da sama izgradnja srednje škole Grad neće koštati ništa –  kaže gradonačelnik Darko Hrenić.

Najviše 500 učenika

Srednja škola u Novom Marofu, inače, planirana je nasuprot sadašnjeg nogometnog igrališta, na prostoru između bivšeg Levisa i Zagrebačke ulice u Novom Marofu. Projekt srednje škole baziran je na održavanju jednosmjenske nastave za maksimalno 500 učenika u 22 odijeljenja, prema programima u četvrogodišnjem i trogodišnjem trajanju i to u više sektora – opća gimnazija, ekonomija, trgovina i poslovna administracija, strojarstvo, brodogradnja i metalurgija teelektrotehnika i računarstvo, zatim šumarstvo i prerada i obrada drva te program za učenike s teškoćama. Još prošle godine Grad Novi Marof financirao je izradu idejnog rješenja.

 

Izvor:
Foto: Grad Novi Marof

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje