Povežite se s nama

Kultura

“Krklecova djela imaju izraženu zavičajnu notu”

Objavljeno:

- dana

MARUŠEVEC

Maruševec i Matica hrvatska Varaždin svečano su obilježile 116. obljetnicu pjesnikova rođenja.

Već 15 godina zaredom organizatori njeguju tradiciju proslave rođenja svog najpoznatijeg sumještanina, čija djela nerijetko, kako je istaknuto, imaju zavičajnu notu, pa se često u njima spominje Maruševec. Iako je rođen u Udbini, pokraj Karlovca, kao dijete seli u Maruševec, gdje provodi djetinjstvo. Tako je Maruševec smatrao svojim rodnim mjestom, dok će se Hrvatsko zagorje često provlačiti kao određeni lajtmotiv, odnosno bit će prikazano kao idealizirana slika kroz njegovo cjelokupno stvaralaštvo.

Proslava 116. obljetnice započela je polaganjem vijenca na rodnu kuću Gustava Krkleca da bi se potom u velikoj dvorani općinske zgrade u Maruševcu, u nazočnosti brojnih štovatelja djela Gustava Krkleca, održala prigodna svečanost.

Nakon uvodnog govora predsjednice Udruge i općinske vijećnice Blanke Glavica Ječmenica, o Krklecovom književnom je radu govorio predavač Odjela za novinarstvo Sveučilišta Sjever i voditelj sveučilišnih knjižnica u Koprivnici i Varaždinu, dr. sc. Mario Kolar. – Gustav Krklec najpoznatiji je po svom izuzetno bogatom pjesničkom opusu. Pažnju su plijenile i njegove kolumne u tadašnjem “Narodnom listu”, feljtoni i knjige za djecu, istaknuo je Kolar.

Iako najpoznatiji po svom pjesničkom opusu Krklec je pisao kolumne, feljtone, knjige za djecu te prevodio

Zahvalu svima koji godinama održavaju tradiciju obilježavanja pjesnikova rođenja – ujedno urednika književnih časopisa, predsjednika Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika te vrsnog prevoditelja, koji je preminuo 1977. godine – uputio je književnik, publicist, novinar i predsjednik Matice hrvatske Varaždin Ernest Fišer, koji u proteklih 15 godina nije propustio biti sudionikom obilježavanja maruševečke proslave.

Prigodni kulturno-zabavni program izveli su članovi KUD-a Klaruš, učenici viših razreda Osnovne škole “Gustav Krklec” te Dramski studio Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu.

Telegrafske basne

Najpoznatija Krklecova knjiga za djecu su Telegrafske basne. Navodno ih je napisao zahvaljujući svojoj kćeri kada je, pokazujući slikovnice o životinjama, ispod svake slike nadopisao nekoliko stihova kako bi knjigu učinio zanimljivijom. Prikupio je sve što je nadopisao i tako je nastala zbirka zbog koje je stekao titulu najboljeg hrvatskog pisca basni.

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje