Povežite se s nama

Kultura

Rojnik: Očigledno je presudio novac

Objavljeno:

- dana

Habuš, Rojnik i Radelić o ispadanju Varaždina iz utrke za EPK

Iako je gradonačelnik Habuš na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici priznao da je vijest o neprolasku Varaždina i regije Sjever u drugi krug natjecanja za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godina u prvi tren izazvala šok, zaključio je da nema razloga za nezadovoljstvo.

 – Svi će se projekti nastaviti, ali pod drugim imenom. Istina, titula je bila snažan motiv i mogla nam je donijeti dodatnu reklamu. Ne želim se upuštati u analize zašto je 12 članova Povjerenstva donijelo odluku kakvu je donijelo. Nećemo se osvrtati i idemo dalje, optimistićno je rekao Habuš, najavljujući potpisivanje novog sporazuma s gradovima partnerima kako bi se pod drugim imenom nastavilo s realizacijom programskih projekata.

Svi će se projekti nastaviti, ali pod drugim imenom

Glavni razlog – novac

Unatoč pojašnjenju po kojemu Varaždin ispada iz utrke zbog nedovoljne turističke i kulturne infrastrukture nužne za EPK kao niti potrebne menadžerske kapacitete za provedbu tako zahtjevnog projekta, Raymond Rojnik, voditelj projekta misli da to nisu pravi razlozi.

Kao glavni razlog ispadanja Varaždina već u prvom krugu, voditelj projekta on vidi u financijama – Očigledno je presudio novac. No, mi smo bili apsolutno iskreni i realni. Bazirali smo budžet na vlastitim prihodima, prihodima od Ministarstva kulture i EU fondova – 18 milijuna eura. Očigledno se očekivalo puno više. Mogli smo i mi na papir napisati puno više, što su neki i učinili, a zbog čega će se , siguran sam, naći u problemima, rekao je Rojnik.

Također je zaključio kako ono što se nekim gradovima uzimalo kao pozitivno, drugima je donijelo negativne bodove. – Interpretacije razloga dosta su čudne i nedovoljno pojašnjene. Nije točno da nismo naveli partnere s kojima smo namjeravali surađivati. Jednako tako nam je spočitan nedostatak programa za široke mase Europske unije, ali niti to nije točno. Naime, taj bi se dio programa, recimo poput U2 u Varaždinu, da karikiram, došli bi na red u drugoj fazi. Dakle, jedino što možemo zaključiti jest da su prevladali novac i preuveličana obećanja što nismo željeli raditi. Bili smo realni i ispali iz igre, naglasio je Rojnik

Interpretacije razloga dosta su čudne i nedovoljno pojašnjene

Valja spomenuti da u drugi krug nije prošao niti Zagreb, unatoč ponuđenom budžetu od govoto 50 milijuna eura ili Split sa 32 milijuna pa ni Zadar s 21 milijunom eura.

“Kulturni turizam regije Sjever”?

Gradonačelnik Habuš nadovezao se govoreći o benefitima koji će se zadržati nakon svih, do sada odrađenih projekata – Sam projekat je benefit. Devet gradova regije Sjever po prvi je put sjelo zajedno za stol, razmišljala zajedno, što je već rezultiralo nekim projektima. Kao što sam već rekao – I ovaj projekt će se nastaviti pod drukčijim nazivom. Hoće li to biti “Kulturni turizam regije Sjever” ili neki drugi, vidjet ćemo. Uglavnom, očekujemo potpisivanje novog sporazuma svih partnera na projektu prije ljetne stanke.

– Ovo se nije svidjelo dvanaestorici članova panela. Ne znači da se neće svidjeti drugima. Prema tome, nema plakanja, glave gore, nastavljamo dalje, poručio je gradonačelnik

Vjetar u leđa

Kao što smo obečali građanima, nastaviti ćemo s projektom jer nismo u njega krenuli 2012. godine zbog EPK 2020. EPK je došla kasnije kao dodatna prilika za promociju i još snažniji vjetar u leđa. Ušli smo u to na temelju razvoja turizma i onoga što ovaj Grad jest, a to je Grad kulture.

Ovo je projekt koji su radili Varaždinke i Varaždinci, stanovnici sjevera. To je ono što bi oni željeli u ovom kraju, što imamo sada, što ćemo napraviti i ponuditi svim dobronamjernicima koji dođu u Varaždin i regiju. Ovo se nije svidjelo dvanaestorici članova panela. Ne znači da se neće svidjeti drugima. Prema tome, nema plakanja, glave gore, nastavljamo dalje, poručio je gradonačelnik.

Politika i kultura

Habuš: Politika se ne bi trebala uplitati u ovaj projekt .  Molim kolege iz HDZ-a da se bave onime što znaju, ovo sasvim sigurno nije njihova tema

Na primjedbu kako je HDZ dan ranije rekao “kako stručnjacima nije bila jasna prezentirana kulturna strategija Grada te da aktualna vlast nije dovoljno ozbiljno i kvalitetno pristupila programu”, Habuš je rekao da se politika ne bi trebala uplitati u ovaj projekt – Apsolutno se osobno nisam uplitao u projekt jer je to radila stručna ekipa na čelu s Raymondom Rojnikom, ljudi iz ostalih gradova…

Politika je samo dala potporu na način da je donijet strateški dokument koji smo svi potpisali. I tu je po meni trebala završiti funkcija politike. Kad politika uđe u kulturu imamo problem. Molim kolege iz HDZ-a da se bave onime što znaju. Ovo sasvim sigurno nije njihova tema, zaključio je Goran Habuš.

Na kraju je rekao kako mu je iz cijele rasprave panela najdraža posljednja rečenica: – “Sveukupno, panel je impresioniran regionalnim planiranjem i zajedništvom prikazanim u prijedlogu., kako piše u dokumentu”.

Izvor:
Foto: Višnja Gotal

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje