Povežite se s nama

Međimurje

LAG „Međimurski doli i bregi“ sudjelovao na Smart City Summitu u Šibeniku

Objavljeno:

- dana

U Šibeniku je od 20. do 22. veljače 2023. godine održan Smart City Summit 2023., na kojem su sudjelovale i predstavnice LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Smart City Summit okupio je mnoštvo predstavnika gradova, općina, županija, razvojnih agencija, LAG-ova i tvrtki iz realnog sektora koje ostvaruju tendenciju poslovne suradnje s javnim sektorom.

Putem predavanja, radionica i razmjene primjera iz prakse i iskustva iz Hrvatske sudionici su imali priliku usvojiti inovativna rješenja koja Smart City koncept nudi. Organizatori ovog događanja bili si BSB Event i LEADER mreža Hrvatske.

LAG-ovi su imali i zaseban radni dio pod nazivom „Uloga LEADER-a u razvoju koncepta Pametnih sela i priprema lokalnih razvojnih strategija za novo programsko razdoblje“.

Na radionicama se raspravljalo o digitalizaciji lokalnih zajednica i pametnoj ruralnoj mobilnosti, uključujući primjere dobre prakse u okviru nove LRS, o mogućnostima doprinosa konceptu Pametnih sela u okviru intervencija LRS LAG-ova te o okvirima za monitoring i evaluaciju LEADER-a i njegove dodane vrijednosti.

Posljednjeg dana u okviru predavanja i panel diskusije sudjelovali su i predstavnici LAG-ova. Anđela Cvjetković, predsjednica LAG-a „Terra Liburna“, održala je predavanje o provedbi koncepta pametnih sela kroz LEADER pristup, dok je Saša Rister, predsjednik LAG-a „Papuk“, predstavio Smart City iskustvo na primjeru grada Orahovice, čiji je gradonačelnik.

U panel raspravi pod nazivom „Pametna sela – novi koncept razvoja ruralnih područja“ s gradonačelnikom grada Čabra, predstavnikom razvoje agencije Zagrebačke županije i predsjednicom saborskog odbora za poljoprivredu sudjelovala je i Verica Musić, upraviteljica LAG-a Šumanovci i predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj.

Međimurje

Međimurska policija s četvrtka na petak provodit će akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa četvrtka na petak (8./9. lipnja 2023.) od 23 do 5 sati provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, koji su najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja, najavila je PU međimurska. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mještani i njihovi gosti uživali u ribljim specijalitetima i bogatom programu „Dana šibe i ribe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marijan Kovač/Općina Kotoriba

Kotoriba je tijekom vikenda bila domaćin izvrsno posjećenih „Dana šibe i ribe“.

U subotu poslijepodne kotoripske udruge pripremale su riblje specijalitete, a zadovoljna lica brojnih članova dvadesetak mjesnih udruga pokazatelj su da je druženje uz iće i piće bilo jako uspješno. Navečer su mnogi uživali u glazbenom programu grupe Oaza te pjevali poznate hitove Lane Jurčević. 

Za djecu je održana besplatna predstava Šarenog svijeta, a oni najmlađi sudjelovali su i na radionici Dječjeg vrtića Kotoriba.

Nedjeljno poslijepodne bilo je ispunjeno kulturno-umjetničkim programom uz odličan nastup kotoripskih mažoretkinja kao i KUD-a Kotoriba.

U programu su uživali i gosti pristigli besplatnim vlakom iz Varaždina, Čakovca i usputnih mjesta koje je na stanici u Kotoribi dočekala limena glazba.

Gosti su, kao i domaći posjetitelji, ostali oduševljeni „Kotoripskim korpaškim selom“ u sklopu kojeg je prikazana tradicija košaraštva, kao i pripadajućim izložbama i aktivnostima vezanim uz košaraštvo i ribolov.

Ujedno su još jednom zavirili u bogatu baštinu Međimurja kroz predstavljanje mnogobrojnih starih zanata koji su se odazvali pozivu Općine Kotoriba. Dio tradicije predstavljen je i na Starom farofu gdje su, uz stalni postav, bile izložene i šibom opletene flaše iz zbirke učitelja Zvonka Šantla.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, glazbu Frikova i druženje u zabavnom parku, mještani Kotoribe i njihovi gosti imali su sadržajima uistinu bogat vikend.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje