Povežite se s nama

U fokusu

Lako je žrtvovati Gorana Habuša

Objavljeno:

- dana

Komentar

Sjećate li se što se sve zbivalo ove, 2015. godine u Varaždinu? Burno je počelo. Ni puna dva mjeseca otkako je usvojen proračun iliti plan kako razumno i svrsishodno trošiti javni novac, gradska vlast je morala stati na kočnicu. O

bjasnili su da se to zove “mjere privremene obustave izvršenja proračuna”, a gradonačelnik Goran Habuš je poručio da Grad nije pred bankrotom. Taman smo odahnuli i već u svibnju nova frka. Zbog dugova Gradskih stanova stiže ovrha na 9,3 milijuna kuna i račun Grada je pred blokadom. Gradonačelnik sa suradnicima pokreće upravni spor i plaćanje dugova odgađaju. Do kada? Možda do 2016., možda do 2017. Sudski sporovi dugo traju, tko bi se time zamarao. Zaboravit će građani, zaboravit će i gradski vijećnici.

 

Zašto bi pitali koliko se troši za plaće? Pa možda će nečija žena trebati posao

Negdje u isto vrijeme trebalo je vratiti i dug po ovrsi Hypo banke, opet oko 10 milijuna kuna s kamatama. Opet je gradska vlast našla rješenje: plaćanje dugova je odgodila. Plaće idu uredno, gradski vrtići neće poskupjeti, privatni neće gnjaviti, udruge će biti zadovoljne. Pa tko će pitati zašto je 600.000 kuna potrošeno na kamate! Ionako su zaboravili i na sve propale natječaje, više pojma nemaju koji su sve članovi HNS-a i SDP-a gdje zaposleni. Nečija supruga u Aquatehnici, nečija kći u Varkomu, a nečija u Gradu. Ma tko bi to pamtio.

Bale. Eh, to je pravi problem Varaždina. Njih je teško zaboraviti kad tako lijepo naslagane stoje na ulazu u grad i smrde. Srećom, cijela ta priča oko bala je toliko komplicirana da je ne kuže ni svi gradski vijećnici, a kamoli građani. Iz Ministarstva zaštite okoliša i Fonda su, doduše, jasno rekli da 70 milijuna kuna žele dati. Ali ne mogu jer su Habuš i njegovi suradnici pogriješili još 2012. kada su bale odlučili riješiti koncesijom, za što nikako nije moguće dati novac. I to je riješeno: gradonačelnik je rekao da laže ministar, a on je žrtvovan. Eto!

Bliži se Božić i u Varaždin je stigla adventska čarolija. Klizalište, borovi, ukrasi… Nitko ne pita za cijenu, jer koga briga što će biti spiskano 300 tisuća kuna kada je grad tako lijep i divan. Doista, ova 2015. je tako odlično prošla i sada je pred gradskom vlašću samo jedna sitnica: nagovoriti 13 od 25 vijećnika da ih podrže, da bez puno pitanja dignu ruke za proračun za 2016. godinu. Učinili su to lani, zašto ne bi opet? Koga briga za silne probleme. Nikome u Gradskom vijeću ne pašu prijevremeni izbori! Jedni nemaju pravog kandidata, drugima je baš dobro, treći se boje rezultata, a četvrtima će se malo zaprijetiti… I tako jedan po jedan glas i valjda će skupiti tih 13, možda i više.

Nema veze kakav je proračun, pa tih 13 vijećnika neće valjda pitati kako će se pokriti minus, manjkovi se stvaraju svake godine. Neće tražiti da se skresaju troškovi za zaposlene. Možda će baš njihova supruga trebati posao. Neće reći da izbace sve što si ne možemo priuštiti. Jer čim u 2016. zapne, lako će promijeniti priču. Tko će pitati zašto su digli ruku za proračun, zašto amandmanima nisu pokušali natjerati vlast da štedi i radi u korist Varaždina? Ako stvari krenu po zlu, za sve će okriviti Habuša! Tada će im to odgovarati, jer to je baš zgodno u godini 2016., prije redovnih izbora. Bit će dovoljno uprijeti prstom u bale na ulazu u grad i reći: “Dragi naši Varaždinci, Habuš čak ni bale nije uspio riješiti. Glasujte za nas! Mi znamo, mi imamo rješenja!” A odgovornost? Tko zna, možda će i to stići na dnevni red.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje