Povežite se s nama

U fokusu

Lako je žrtvovati Gorana Habuša

Objavljeno:

- dana

Komentar

Sjećate li se što se sve zbivalo ove, 2015. godine u Varaždinu? Burno je počelo. Ni puna dva mjeseca otkako je usvojen proračun iliti plan kako razumno i svrsishodno trošiti javni novac, gradska vlast je morala stati na kočnicu. O

bjasnili su da se to zove “mjere privremene obustave izvršenja proračuna”, a gradonačelnik Goran Habuš je poručio da Grad nije pred bankrotom. Taman smo odahnuli i već u svibnju nova frka. Zbog dugova Gradskih stanova stiže ovrha na 9,3 milijuna kuna i račun Grada je pred blokadom. Gradonačelnik sa suradnicima pokreće upravni spor i plaćanje dugova odgađaju. Do kada? Možda do 2016., možda do 2017. Sudski sporovi dugo traju, tko bi se time zamarao. Zaboravit će građani, zaboravit će i gradski vijećnici.

 

Zašto bi pitali koliko se troši za plaće? Pa možda će nečija žena trebati posao

Negdje u isto vrijeme trebalo je vratiti i dug po ovrsi Hypo banke, opet oko 10 milijuna kuna s kamatama. Opet je gradska vlast našla rješenje: plaćanje dugova je odgodila. Plaće idu uredno, gradski vrtići neće poskupjeti, privatni neće gnjaviti, udruge će biti zadovoljne. Pa tko će pitati zašto je 600.000 kuna potrošeno na kamate! Ionako su zaboravili i na sve propale natječaje, više pojma nemaju koji su sve članovi HNS-a i SDP-a gdje zaposleni. Nečija supruga u Aquatehnici, nečija kći u Varkomu, a nečija u Gradu. Ma tko bi to pamtio.

Bale. Eh, to je pravi problem Varaždina. Njih je teško zaboraviti kad tako lijepo naslagane stoje na ulazu u grad i smrde. Srećom, cijela ta priča oko bala je toliko komplicirana da je ne kuže ni svi gradski vijećnici, a kamoli građani. Iz Ministarstva zaštite okoliša i Fonda su, doduše, jasno rekli da 70 milijuna kuna žele dati. Ali ne mogu jer su Habuš i njegovi suradnici pogriješili još 2012. kada su bale odlučili riješiti koncesijom, za što nikako nije moguće dati novac. I to je riješeno: gradonačelnik je rekao da laže ministar, a on je žrtvovan. Eto!

Bliži se Božić i u Varaždin je stigla adventska čarolija. Klizalište, borovi, ukrasi… Nitko ne pita za cijenu, jer koga briga što će biti spiskano 300 tisuća kuna kada je grad tako lijep i divan. Doista, ova 2015. je tako odlično prošla i sada je pred gradskom vlašću samo jedna sitnica: nagovoriti 13 od 25 vijećnika da ih podrže, da bez puno pitanja dignu ruke za proračun za 2016. godinu. Učinili su to lani, zašto ne bi opet? Koga briga za silne probleme. Nikome u Gradskom vijeću ne pašu prijevremeni izbori! Jedni nemaju pravog kandidata, drugima je baš dobro, treći se boje rezultata, a četvrtima će se malo zaprijetiti… I tako jedan po jedan glas i valjda će skupiti tih 13, možda i više.

Nema veze kakav je proračun, pa tih 13 vijećnika neće valjda pitati kako će se pokriti minus, manjkovi se stvaraju svake godine. Neće tražiti da se skresaju troškovi za zaposlene. Možda će baš njihova supruga trebati posao. Neće reći da izbace sve što si ne možemo priuštiti. Jer čim u 2016. zapne, lako će promijeniti priču. Tko će pitati zašto su digli ruku za proračun, zašto amandmanima nisu pokušali natjerati vlast da štedi i radi u korist Varaždina? Ako stvari krenu po zlu, za sve će okriviti Habuša! Tada će im to odgovarati, jer to je baš zgodno u godini 2016., prije redovnih izbora. Bit će dovoljno uprijeti prstom u bale na ulazu u grad i reći: “Dragi naši Varaždinci, Habuš čak ni bale nije uspio riješiti. Glasujte za nas! Mi znamo, mi imamo rješenja!” A odgovornost? Tko zna, možda će i to stići na dnevni red.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje