Povežite se s nama

Život i društvo

Lepoglava: potpisani ugovori o modernizaciji novih 1748 metara lokalnih cesta

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Marijan Škvarić potpisao je 2. kolovoza ugovore o modernizaciji novih 1748 metara lokalnih cesta na području Grada Lepoglave.

Ugovore je potpisao s Tomicom Zgrebecom, direktorom tvrtke TTG iz Donje Višnjice kojoj je Grad Lepoglava, temeljem provedenog javnog natječaja, dodijelio poslove modernizacije vrijedne ukupno 933.000 kuna s PDV-om.

Temeljem potpisanog ugovora modernizirat će se tri dionice koje su obuhvaćene gradskim Programom rekonstrukcije i modernizacije lokalnih cesta za 2021. godinu – lokalna cesta u Očuri duljine 128 metara, zatim dionica lokalne ceste Mati – Guzlini – Vrapci – Keširi na području MO Zlogonje duljine 770 metara te dionica Mati – Tolići – Vrapci na području MO Donja Višnjica duljine 850 metara. 

– Iako je veliki broj naših lokalnih prometnica uređen i teško je pronaći kuću ili zaselak do kojeg ne vodi uređena lokalna cesta, i ove ćemo godine, u okviru gradskog Programa modernizacije i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, urediti nove cestovne pravce i tako na područjima na kojima se ove lokalne ceste nalaze građanima olakšati pristup njihovom životnom prostoru, odnosno njihovim posjedima. Ujedno ćemo dostupnim učiniti nove prelijepe gradske predjele koji predstavljaju veliki potencijal – istaknuo je gradonačelnik Škvarić prigodom obilaska dionica lokalnih cesta koje će temeljem potpisanih ugovora biti uređene tijekom naredna tri mjeseca. 

Financiranje navedenih radova provodi se u skladu s odlukom o sufinanciranju modernizacije lokalnih cesta, a prema kojoj zainteresirani građani radove sufinanciraju s 15 posto njihove ukupne procijenjene vrijednosti, dok ostatak sredstava, odnosno 85 posto, osigurava Grad Lepoglava.

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje