Povežite se s nama

Život i društvo

Liječnici specijalisti dolazit će u Ivanec te će se asfaltirati prilazna cesta osnovnoj školi

Objavljeno:

- dana

Proračun Grada Ivanca u prošloj je, 2020. godini, poslovao s viškom od 4,34 milijuna kuna.

Kao što i zakon nalaže, taj višak prihoda prenesen je u 2021. godinu i uvršten u prvi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna koji tako s prvobitno planiranih 53 milijuna raste na gotovo 57,7 milijuna kuna, objavio je Grad Ivanec na svojoj internetskoj stranici.

Novi proračun, čiji je predlagač gradonačelnik Milorad Batinić, na sjednici Gradskog vijeća Ivanec održanoj 15. ožujka dobio potporu nezavisnih vijećnika te svih vijećnika HDZ-a i vijećnice HSU-a (ukupno 10 vijećnika), dok je u njegovu izglasavanju bilo suzdržano troje vijećnika SDP-a i jedan vijećnik NS – Reformista.

Rebalans proračuna ujedno je bio i glavna tema sjednice Gradskog vijeća održane u Kinodvorani Ivanec u fizičkoj nazočnosti vijećnika, a na čijem su dnevnom redu bile 23 točke.

Kao zakonski predlagač izmjena i dopuna proračuna, prijedlog raspoređivanja viška od 4,34 milijuna kuna vijećnicima je obrazložio gradonačelnik M. Batinić.

Predložio je da se najviše novca, 3 milijuna kuna, usmjeri u komunal, čime bi se ukupna sredstva namijenjena Programu gradnje komunalne infrastrukture za 2021. povećala na 10,37 milijuna kuna.

Predložio je i dodatna sredstva za asfaltiranje prilazne ceste u krug Osnovne škole Ivanec radi izbjegavanja gužvi u dvorištu škole.

-Radi poboljšanja dostupnosti zdravstvenih usluga građanima grada Ivanca predlažem da se dio prenesenog viška usmjeri u nabavu CRP analizatora, uređaja koji liječnicima omogućuje brzu dijagnostiku. Njegovom nabavom mogu se spriječiti slučajevi poput onog u Metkoviću, kada je preminuo dječak, a čiji bi život bio spašen da su liječnici pri ruci imali takav analizator. Nabavila bi se dva takva uređaja, jedan za Dom zdravlja Ivanec, a drugi za ambulantu u Radovanu. Jedan će nabaviti Grad Ivanec, a drugi županijski Dom zdravlja. Dogovoreno je da uređaj u Domu zdravlja bude na raspolaganju svim liječnicima u vremenu kada medicinsko-biokemijski laboratorij ne radi – kazao je gradonačelnik.

Predložio je da se daljnjih 150.000 kuna izdvoji za financiranje usluga liječnika specijalista koji bi iz Opće bolnice Varaždin dolazili u Dom zdravlja Ivanec, čime bi se izbjegla potreba putovanja pacijenata u Varaždin, a o čemu je već održao sastanak s ravnateljem OB Varaždin Nenadom Kudelićem.

Također, predložio je da se u prenesenom višku prihoda dio sredstava izdvoji za pomoć građanima grada Ivanca čiji su objektu stradali u potresu (200.000 kn), a da se daljnjih 100.000 kuna izdvoji za pomoć Banovini.

Znatan dio sredstava osiguran je i za vatrogastvo i to 300.000 kuna DVD-u Ivanec za gradnju garaže te 180.000 kuna za nabavu novog navalnog vozila DVD-u Radovan, dok je još 150.000 kn namijenjeno za pomoć zaposlenima u Pučkom otvorenom učilištu temeljem pomoći zbog COVID krize.

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje