Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ratni pripadnici varaždinskih „Roda“ obilježavaju 30. obljetnicu osnutka

Objavljeno:

- dana

Ratni pripadnici varaždinskih „Roda“ u četvrtak, 18. ožujka, obilježit će 30. obljetnicu osnutka Specijalne jedinice policije osnovane u sklopu tadašnje Policijske uprave Varaždin.

Riječ je o postrojbi koja je ustrojena odlukom Ministarstva unutarnjih poslova RH, a njezini prvi pripadnici bili su redom prekaljeni ratnici koji su prošli akcije poput onih u Pakracu i na Plitvičkim jezerima.

U Domovinskom ratu

Kako doznajemo od Dražena Viteza, predsjednika Udruge SJP „Roda“ Varaždin, ratni pripadnici postrojbe obilježavanje jubileja počeli su potpisivanjem ugovora s Ministarstvom hrvatskih branitelja i MUP-om o izgradnji spomen-obilježja za 37 poginulih i nestalih policijskih službenika PU varaždinske u Milčetićevoj ulici.

– Zbog epidemije koronavirusa, naš jubilej bit će obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona na varaždinskom gradskom groblju kod spomen-obilježja braniteljima. Također, izaslanstvo Udruge posjetit će PU varaždinsku i njezina načelnika Predraga Benčića – objasnio je Vitez.

Na njega se nadovezao Ivo Loborec, tajnik Udruge SJP „Roda“ Varaždin, koji se u razgovoru za Regionalni tjednik prisjetio početaka borbenih aktivnosti postrojbe.

– Zbog učestalih provociranja srbočetničkih hordi koje su bile povezane s tzv. JNA, koja ih je i naoružavala, hrvatski državni vrh na čelu s dr. Franjom Tuđmanom i Ministarstvo unutarnjih poslova odlučili su da se krene u osnivanje jedinica Specijalne policije na cijelom području RH. Naime, tada mlada država nije imala svoje oružane snage koje bi se mogle suprotstaviti teroristima, kojima je cilj bio rušenje demokratski izabrane hrvatske vlasti i stvaranje Velike Srbije istočno od pravca Virovitica – Karlovac – Karlobag – rekao je Loborec.

Dodao je da je ova postrojba, kojom su zapovijedali Danko Bunić, pokojni Goran Mihalić, Ivica Minđek i Dražen Vitez, prošla bojišta od Vukovara do Dubrovnika. Štoviše, pripadnici ove postrojbe zadnji su pokušali ostvariti deblokadu Grada Heroja, 9. studenoga 1991. u akciji „Vihor“.

– Bilo je to doba kada su policajci morali pokazati svoj karakter ratnika, a svi mi koji smo sudjelovali u pokušaju proboja znali smo da je pred nama možda i nemoguća misija. Naših 200-tinjak kolega ratne PU Varaždin bilo je u potpunom okruženju do zuba naoružanih postrojbi tzv. JNA i srpske paravojske. Nažalost, u ovoj akciji smrtno je stradalo pet pripadnika „Roda“, čak 28 specijalaca je ranjeno, a jedan je kao zarobljenik završio u srpskim koncentracijskim logorima – naglasio je Ivo Loborec, koji je i sam bio ranjen kod Karadžićeva.

Od saborskog zastupnika HDZ-a Anđelka Stričaka, koji je s tom postrojbom prošao i vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, „Oluja“, „Poskok 1 i 2“, „Krug“ i druge, doznajemo da su specijalci zapravo bili oštrica hrvatskih oružanih snaga.

Uspješni i u miru

– Uvijek smo bili na isturenim pozicijama i na sebe primali najodgovornije zadaće. To nije moglo proći bez žrtava. Geslo naših specijalaca bilo je i ostalo: „Prvi u ratu – prvi u miru“! Nema tog pripadnika „Roda“ koji se ne ponosi ratnim putom postrojbe koja ove godine obilježava vrijedan jubilej. Raduje me da su mnogi naši prijatelji i nakon rata ostvarili uspješne profesionalne karijere unutar sustava MUP-a ili MORH-a, ali i u civilnom sektoru – zaključio je Anđelko Stričak.

Dražen Vitez (u sredini), predsjednik Udruge SJP “Roda” Varaždin, u društvu Anđelka Stričaka
i Ive Loborca

Obilježena 28. obljetnica akcije “Drače”

U nedjelju, 7. ožujka, izaslanstvo Udruge veterana 7. gardijske brigade „Puma“ obilježilo je 28. obljetnicu pogibije jedanaestorice i ranjavanja dvadeset jednog pripadnika brigade pri oslobađanju mjesta Drače u zadarskom zaleđu.

Dani ponosa i slave

Podsjećamo, taktička grupa 7. gardijske brigade izvela je 3. i 5. ožujka 1993. godine dva napada na selo Drače, u kojima su živote izgubili Darko Tomić, Mladen Poturiček, Josip Pavličević, Marijan Zebec, Ivan Kovačević, Dražen Obrstar, Ivica Uranić, Veseljko Kreća, Ivo Hruško, Dražen Miljević i Stjepan Labaš, a 21 pripadnik postrojbe je ranjen.

– Stoga smo ove godine u suradnji s 2. oklopno-mehaniziranom bojnom „Pume“ (OMB) uz obilježavanje obljetnice organizirali i terensku nastavu o akciji „Drače“ za dio mladih pripadnika bojne. Edukacija se odvijala se na terenu, odnosno na autentičnim lokacijama mjesta Suhovare, Drače i kod Zemunika Gornjeg, na kojima se odvijala spomenuta akcija – ističe Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade.

Obilježavanje je počelo u 9 sati svetom misom u crkvi Gospe od Zdravlja u Suhovarama, nakon čega su izaslanstva UV-a 7. gardijske brigade „Puma“, 2. OMB „Pume“, Općine Poličnik te udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa zadarskog i splitskog područja položila vijence i upalila svijeće na spomen-obilježju kraj mjesnoga groblja i crkve.

Uvodno izlaganje o situaciji na zadarskom bojištu 1993. godine održao je brigadir Danijel Kotlar, tadašnji zapovjednik Sektora i zapovjednik 7. domobranske pukovnije. O akciji „Drače“ govorili su bivši pripadnici 7. gbr, odnosno sudionici akcije Krasnodar Kišur, Josip Merlak, Željko Habunek, Tihomir Buden, Mladen Vuković, Ljubo Volarić, Robert Herkov, Branko Ipša i Vlado Miketek.

Terensku nastavu i autentična svjedočanstva sudionika akcije „Drače“ snimali su pripadnici Odjela multimedije MORH-a, te su na taj način svjedočanstva veterana „Puma“ sačuvana za buduće generacije.

Dodajmo da je kroz 7. gardijsku brigadu tijekom Domovinskog rata prošlo oko 4500 pripadnika, od kojih je 91 poginuo, a jedan se još uvijek vodi kao nestali. Čak 500 bojovnika je ranjeno ili ozlijeđeno u akcijama oslobađanja RH. Ova postrojba je tijekom ratnog puta nanizala najvažnije i najsjajnije pobjede u Domovinskom ratu.

– Zahvaljujemo 2. OMB „Pume“, Odjelu multimedije MORH-a, brigadiru Danijelu Kotlaru i Općini Poličnik na suradnji i očuvanju sjećanja na poginule pripadnike 7. gardijske brigade „Puma“ – zaključio je Robert Puja.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!