Povežite se s nama

Život i društvo

Ludbreška udruga mladih entuzijasta počela je daljnju provedbu projekata

Objavljeno:

- dana

Nakon duge pauze zbog pandemije, Ludbreška udruga mladih entuzijasta (LUMEN) počela je daljnju provedbu međunarodnih ERASMUS+ projekata u području mladih, javljaju iz Grada Ludbrega.

U posljednja tri mjeseca članovi udruge sudjelovali su na partnerskim projektima u Albaniji, Bugarskoj, Italiji i Njemačkoj, a uskoro će početi s provedbom vlastitih odobrenih projekata.

Prvi implementirani projekt bit će Razmjena mladih „Food4Good“. Ovaj projekt je bio odobren na 2. roku 2020. godine, ali je aktivnost odgođena sve do rujna ove godine. Tijekom aktivnosti projekta, od 6. do 13. rujna mladi iz Ludbrega će zajedno s još 36 sudionika iz 6 država zajednički pripremati zdravu hranu, a rezultat projekta bit će kuharica sa zajedničkim europskim jelima. Ovaj LUMEN-ov projekt će se održati na otoku Čiovu, a osim mladih ludbrežanaca sudjelovat će još mladi iz Armenije, Ukrajine, Gruzije, Španjolske, Rumunjske i Turske.

Nakon završetka aktivnosti koje su kasnile Lumenovci će početi s provedbom aktivnosti u sklopu akreditacije za sedmogodišnje razdoblje programa ERASMUS+. Naime, na prvom natječajnom roku novog ERASMUS+ programskog razdoblja u području mladih udruzi LUMEN je sa 93/100 bodova odobrena ERASMUS+ akreditacija za razdoblje 2021-2027. Kao akreditirana organizacija, LUMEN će imati pristup pojednostavljenom i automatiziranom financiranju za 25 aktivnosti kroz idućih sedam godina programa te je za iduće tri aktivnosti u prvih 15 mjeseci provedbe udruzi LUMEN odobreno 80.320 €.

Prva aktivnost u sklopu akreditacije bit će Razmjena mladih „mPowerArt“ koja će se održati u Ludbregu od 11. do 17. listopada. Na ovoj aktivnosti sudjelovat će 36 mladih iz 6 država – Hrvatske, Srbije, Njemačke, Latvije, Turske i Grčke. Glavna tema ove razmjene mladih bit će uključenost mladih s manje mogućnosti kroz uličnu umjetnost. Kroz neformalne obrazovne metode mladi će učiti i raspravljati o problemima koji postoje u njihovim zemljama i cijeloj Europi. Sudionici će naučiti kako mladi (kao pojedinci i kao skupina) mogu utjecati na uključenost marginaliziranih skupina te kako prenijeti stečeno znanje drugima kroz kreativnost i umjetnost.

Život i društvo

Vidovec: Udruga umirovljenika i Udruga žena u novim prostorijama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika Općine Vidovec i Udruga žena Općine Vidovec službeno su otvorili vrata novih prostorija u prizemlju općinske zgrade koje su im dodijeljene putem provedenog Javnog natječaja Općine Vidovec.

Službenom otvorenju nazočili su općinski načelnik Bruno Hranić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Krunoslav Bistrović, potpredsjednici Vijeća Mihael Blažeković i Maja Pintarić te direktorica Regije Kontinentalna Zapad Zagrebačke banke Zagorka Mintas.

Prigodnim uvodnim riječima svima prisutnima kratko se obratio načelnik Bruno Hranić napomenuvši kako Općina Vidovec kontinuirano ulaže u rad udruga, ne samo kroz osiguranje proračunskih sredstava za provedbu njihovih programa i djelatnosti, već i kroz ulaganje u prostor u kojem obavljaju administrativne poslove, održavaju redovne sastanke, skupštine i druge djelatnosti.

– Drago mi je što vas danas mogu pozdraviti u novim prostorijama, za koje slobodno mogu tvrditi da su adekvatno opremljene za sve vaše potrebe. Želim da Vam ove prostorije i dalje služe za uspješno provođenje ciljeva udruge – istaknuo je načelnik Hranić dodavši kako je za uređenje prostorija iz općinskog proračuna izdvojeno oko 70.000 kuna.

Načelnik Hranić ujedno je zahvalio Zagrebačkoj banci i direktorici Regije Kontinentalna Zapadna Zagorki Mintas na doniranom uredskom namještaju vrijednosti oko 30.000 kuna kojim su opremljene prostorije udruga, ali i ured Savjetodavne službe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina T. Bartolovečki sponzorirala sportaše Stefani Hrman i Nikolu Koseca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinu Trnovec Bartolovečki i načelnicu Vericu Vitković posjetilo je dvoje uspješnih sportaša s područja Općine.

Stefani Hrman reprezentativka je u latinoameričkim plesovima, a Nikola Kosec reprezentivac je u plivanju.

Stefani Hrman bavi se sportskim plesom već 10 godina, od čega je četiri godine plesala solo, a zadnjih šest godina pleše u paru. Trenutno pleše za Sportski Plesni centar Zagreb by Nicholas. Dvostruka je državna prvakinja u svojoj i starijoj kategoriji, a s partnerom je osvojila državno prvenstvo u latinoamaeričkim plesovima i viceprvaci su u starijoj kategoriji. Na međunarodnim natjecanjima Stefani je uvijek osvajala prva mjesta. Iza nje i njenog partnera dva su Svjetska prvenstva, u Jerevanu u Armeniji i u Sibiu u Rumunjskoj na kojima su ostvarili odlične rezultate, budući da zajedno plešu tek godinu dana.

– Htjela bih se zahvaliti načelnici i Općinskom vijeću na sponzorstvu jer ovaj sport iziskuje uistinu velike troškove, poput haljina, profesionalne šminke i frizure. Sponzorstvo u iznosu od 20.000 kuna jako mi je puno značilo u pripremi za Svjetsko prvenstvo – istaknula je Stefani.

Član varaždinskog Plivačkog kluba Vidra iz Varaždina, Nikola Kosec, nastupio je na Europskom prvenstvu u plivanju za plivače s Down sindromom. Natjecanje se održalo u talijanskom gradu Ferrara, početkom listopada, u sklopu Trigames – Europskog prvenstva u atletici, košarci, futsalu, judu, stolnom tenisu, tenisu, sinkroniziranom plivanju i plivanju za sportaše s Down sindrom. U Ferrari je nastupilo 400 sportaša iz 17 država. U svom drugom EU prvenstvu plivao je 50 metara leđno, 50 metara slobodno, 100 metara leđno, 50 metara delfin i 50 metara prsno te je došao do dva finala – na 50 metara i 100 metara leđno, zauzeo je sedmo i osmo mjesto. Kao mlađi senior osvojio je broncu na 50 metara leđno te četvrto mjesto na 100 metara leđno. Općina Trnovec Bartolovečki ovog je uspješnog sportaša sponzorirala s 20.000 kuna.

– Želim se od srca zahvaliti ovim predivnim mladim ljudima na posjeti, ali i uistinu hvale vrijednoj ljubavi i energiji koju daju u bavljenje sportom. Naravno, njihovim roditeljima koji su im u tome najveća podrška treba odati posebno priznanje. Općina će se uvijek truditi, koliko god je moguće, poticati ovakve mlade ljude da ustraju u svojim zacrtanim ciljevima, a veliko im hvala što na ovaj način promoviraju našu općinu Trnovec Bartolovečki – rekla je Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje