Povežite se s nama

Život i društvo

Ludbreško područje dobiva nove šetnice, biciklističke i kanuing staze

Objavljeno:

- dana

U Restoranu Lav u Svetom Petru organizirana je prezentacija turističkih proizvoda područja Centra svijeta koje obuhvaća područje Svetog Đurđa, Velikog Bukovca, Malog Bukovca, Ludbrega, Martijanca, Jalžabeta i Trnovca Bartolovečkog.

-Područje Centra svijeta uistinu ima svašta za ponuditi, jer se radi o području koje je omeđeno s tri rijeke, Dravom, Plitvicom i Bednjom, u centru Ludbrega nalazi se 18 hektara zelene površine, postoje tradicijski muzeji i etno kuće koje su usmjerene na očuvanje lokalne kulturne baštine, vinske ceste koje nude svjetski nagrađivana vina, bogata ponuda domaćih proizvoda lokalnih OPG-a, adrenalinski park, mnoštvo kulturne i povijesne baštine – kažu u Turističkoj zajednici.

Uz postojeće turističke proizvode, TZ Centar svijeta također radi na razvoju novih turističkih proizvoda, tako da je u Lavu predstavljen još jedan novi koji je razvijen u okvirima projekta Centrum Outdoor financiranog od strane HTZ-e. Proizvod se odnosi na markiranje i označavanje zelenih i plavih punktova koje postoje na području Centra svijeta i na njihovu prenamjenu u biciklističke, šetalačke i kanuing staze, a sve s ciljem razvoja izletničkog i vikend turizma za cijelo područje kroz cijelu godinu.

˝Od Martina do Vinka“ je nova staza koja je razvijena i koja je nadogradnja na već postojeći Wine & Walk turistički proizvod, i koju će posjetitelji i građani moći koristiti cijele godine. Druga staza ˝Jalžabet Family” je razvijena na području Općine Jalžabet i odnosi se na stazu koja je usmjerena na povezivanje rijeke Plitvice i arheološkog nalazišta Gomila te lakšu dostupnost ovih turističkih proizvoda za širu javnosti. Treći dio ovog proizvoda usmjeren je na jačanje prepoznatljivosti područja Centra svijeta kao područja pogodnog za vodene sportove.

-Tako da su markirane i označene dvije nove vodene staze za kanuing i rafting kojima smo uključili i na neki način povezali sve tri rijeke na našem području – kažu u Turističkoj zajednici Centar svijeta.

Prezentacija je organizirana u okvirima projekta „Promocija turističkog područja Centar svijeta“ koji je sufinanciran od strane Turističke zajednice Varaždinske županije.

Život i društvo

Zanimljiv program na Festivalu znanosti na FOI-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održava Festivala znanosti.

Obzirom da je središnja tema Festivala znanosti „Inteligencija“, na samom početku programa upriličeno je otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu „Jesu li računala pametnija od nas“. Voditeljice izložbe, koja će biti dostupna i u digitalnom obliku, su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, doc. dr. sc. Zrinka Lacković Vincek, a u organizaciju su uključeni volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Na izložbi će biti izloženi radovi 60-ero djece iz Dječjeg vrtića Varaždin te I., IV. I VI. OŠ Varaždin, a otvorit će ju dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

U nastavku programa prvog dana bit će održane i radionice i prezentacije na temu: „Jesu li računala pametnija od nas?“, „DigiDreams: Djeca stvaraju, a AI oživljava“ i „Kognitivni agenti“.

RASPORED DOGAĐANJA U PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA:

10.00 – otvorenje izložbe i zajednička fotografija

10.15 -10.45 – radionica i prezentacija „Jesu li računala pametnija od nas?“ (D 3, FOI 1)

10.45 – 11.00 – prezentacija „Kognitivni agenti“ prof. dr. sc. Markus Schatten (D 10, FOI 1)

10.45 – 11.00 – obilazak Knjižnica FOI (FOI 1)

11.20 – 11.40 – demonstracija „Kako lete dronovi?“  (Gradski park V. Jagića)

11.40 – 12.30  – Podjela “Dječjih FOI diploma” i “Dječja promocija” (Info Chill zona, FOI 1)

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program će trajati u svim većim gradovima Hrvatske, a FOI se uključio s nizom radionica i predavanja.

FOI će u okviru Festivala znanosti održati i Dan otvorenih vrata, u četvrtak, 25. travnja od 12:00 do 14:00 sati, koji je namijenjen svim maturantima i onima koji žele upisati FOI.

Sudjelovanjem u Festivalu znanosti, FOI aktivno participira u popularizaciji znanosti, a u provođenje programa uključuju se nastavnici Fakulteta stavljajući time fokus na popularizaciju STEM-a kod mladih.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Jura Zeleni još se nije dodrl, pa je opet obišao maruševečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Tradicionalna manifestacija u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana svetog Jurja održana je u nedjelju nakon što su se sudionici okupili kod Etno kuće u Maruševcu.

Nakon toga povorka se uputila do crkve sv. Jurja gdje je uprizoren dio jurjevskih običaja. Povorka Jure Zelenog nastavila je potom kretanje od Brodarovca kroz Novake.

U Povorci Jure Zelenog osim članica i članova KUD-a “Klaruš” sudjelovale su i druge udruge s područja Općine Maruševec.

Na malonogometnom igralištu obavljeno je i paljenje jurjevskog krijesa, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje