Povežite se s nama

Međimurje

Mališani vozili Biciklijadu, dok su udruge i škole pripremile kolače

Objavljeno:

- dana

zabavni vikend

Vrlo živo bilo je protekle subote na ulicama Preloga. Čak tri manifestacije zaokupile su pažnju Preložana i njihovih gostiju – obilježavanje Svjetskog dana srca, Dani kruha i Dani župnog Caritasa.

Svaka manifestacija za sebe ponudila je pregršt zanimljivih i edukativnih sadržaja, u kojima su građani svih uzrasta mogli pronaći nešto za sebe.

Mala biciklijada

– Postavili smo si visoke standarde što se tiče brojnosti i raznolikosti zabavnih sadržaja u našem gradu. Ovaj vikend, u kojem se održavaju čak tri takve manifestacije, ali i dio programa Varaždinskih baroknih večeri, najbolji je dokaz tome. Posebno smo ponosni na sadržaje kojima se promovira zdrav način života i humano djelovanje prema ljudima u našoj zajednici kojima je naša pomoć najpotrebnija – rekao nam je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Građani su imali priliku izmjeriti krvni tlak i razinu šećera, ali i saznati najvažnije stvari oko prevencije bolesti srca i krvnih žila. Za najmlađe organizirana je Mala biciklijada, a za nagrade su im podijeljene jabuke i mandarine.

U sklopu Dana kruha na štandovima postavljenima na Trgu slobode ispred Doma kulture okupile su se brojne udruge s područja Preloga, poljoprivredna gospodarstva te učenici Srednje škole Prelog i osnovnih škola iz Draškovca i Preloga.

Miris iz kotlića

– Dani kruha zaokružuju sva događanja i poslove koje naši poljoprivrednici imaju tijekom sezone, a vezani su uz radove na poljoprivrednim gospodarstvima. Na štandovima su dobili priliku predstaviti plodove svojeg rada, dok su učenici naših škola, kao i udruge, pripremili ukusne kolače. Cijeli ovaj program je pun pogodak, a odlična atmosfera to najbolja pokazuje – zaključio je gradonačelnik Kolarek.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati