Prva sestra u Međimurskoj županiji s visokom stručnom spremom u sestrinstvu, Marija Prekupec, primjerom pokazuje što znači sintagma „cjeloživotno učenje“.

Rođena je u Gardinovcu. Radila je na poslovima patronažne sestre, zbog čega je bila u kontaktu sa širokom populacijom ljudi, među kojima je djelovala individualno i u malim grupama.

Prva je diplomirana medicinska sestra u Međimurju!

Marija je završila Višu medicinsku školu, a nakon toga stekla i status prvostupnice. U želji za napredovanjem, upisala je studij javnoga zdravstva, koji je uspješno završila te postala diplomirana medicinska sestra. Radi na Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije kao glavna sestra Djelatnosti za javno zdravstvo. Koordinatorica je za Nacionalni preventivni program oralnoga zdravlja. Radi u Savjetovalištu za prevenciju prekomjerne tjelesne težine i debljine, u kojem provode čitav niz aktivnosti.

Marija Prekupec primjerom pokazuje što znači sintagma “cjeloživotno učenje”

Članica je Tima za zdravlje Međimurske županije (Projekt „Zdrava županija“), Savjeta za zdravlje Međimurske županije, Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i zamjenica načelnika Općine Belica. Predsjednica je Udruge „Gardruža“ Gardinovec, s kojom ostvaruje brojne projekte. Članovi njeguju narodne običaje i organiziraju razne sportske aktivnosti. Dobitnica je Medalje za razvoj sportske rekreacije u Međimurju i Medalje za razvoj sportske rekreacije „Mirko Relac“.

Medicinska sestra uz liječnika ostaje najvažniji član njegova tima, za bolesnika najprisniji dio tima, za zdravog čovjeka savjetnica o tome kako da ostane zdrav!

Dobitnica je Zlatne plakete „Grb Općine Belica“ za razvoj sportske rekreacije i promicanje zdravog života. Aktivna je članica Županijske lige protiv raka Čakovec. Jedna je od voditeljica Kluba laringektomiranih Međimurske županije. Članica je HGSS-a, trenutno u statusu pripravnika. Prije gotovo pet godina položila je ispit za vatrogasnu časnicu.

Od samog osnutka Hrvatske komore medicinskih sestara uključena je u rad Komore sa željom da medicinske sestre dobiju status koji zaslužuju. Predsjednica je HKMS-a (Podružnica Međimurske županije) od 2017. Inicijatorica je osnivanja međimurske Vokalne skupine HKMS-a. Voditeljica, Stella Cimerman, vjerovala je u članice Skupine i bila im velika podrška, napominje Marija. Nastupale su na nekoliko humanitarnih koncerata.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Uporna, radišna i energična

Što je za vas uspjeh u životu?
Uspjeh je sve ono što me duhovno ispunjava. Obitelj je najvažnija jer bez njih i njihove podrške danas ne bih bila što jesam. Udana sam i majka četvorice sinova te ponosna baka dvoje unuka. Pokušavam svaki slobodni trenutak provesti s obitelji i nadoknaditi sve trenutke koje zbog brojnih obaveza propuštam. Posebno njegujemo obiteljska druženja.

Razgovor s Franjom

Vaš moto u životu?
Biti čovjek, poštivati starije, svakome čovjeku pružiti ruku i pomoći u nevolji.

Vaš uzor u životu?
Majka Rozina, koja je bila radišna i vrijedna te je sve stizala. Radila je MTČ-u, dolazila s posla, nahranila nas djecu, sjela s nama na bicikl i krenula na polje, odradila posao na polju, došla kući, skočila do vrta, odradila obveze kod životinja, skuhala večeru, pregledala zadaće, okupala djecu… Pekla je prekrasne kolače i tu je ljubav prenijela na mene. Bila je jako organizirana. Tata je radio u Mariboru pa je bio kod kuće samo vikendima, tako da je većina poslova bila njezina, ali ona se nikad nije žalila.

Koji odjevni stil njegujete?
Volim klasiku. Volim sve ono u čemu se ugodno osjećam. Ne patim za skupim odjevnim predmetima, ni markama. Volim nositi suknje i haljine. Od boja najviše nosim crno i bijelo.

Klasična ili popularna glazba?
Više volim popularnu glazbu, slušam domaću glazbu, klapsku. Volim narodne međimurske pjesme iz pjesmarica naših baka.

Roman ili poezija?
Romaneskni sam tip. Obožavam sve vrste krimića.

Knjige koje biste još jednom rado pročitali?
„Ana Karenjina“, „Ptice umiru pjevajući“, „Vitez slavonske ravni“.

Poznata osoba s kojom biste rado razgovarali?
Papa Franjo.

Najprisniji dio tima

Što je ključno za dobru medicinsku skrb?
Nemoguće je osigurati zadovoljavajuću kvalitetu zdravstvene zaštite bez adekvatnoga broja obrazovanih te radno pripremljenih medicinskih sestara i tehničara. Potrebno je napraviti normative za broj sestra po pacijentu. Jedna medicinska sestra ne može raditi kao dvije medicinske sestre. Medicinska sestra uz liječnika ostaje najvažniji član njegova tima, za bolesnika najprisniji dio tima, za zdravoga čovjeka savjetnica o tome kako da ostane zdrav. Kontakt s ljudima neizmjerno je važan: ponekad jedna topla riječ i osmijeh znače više od bilo kojeg lijeka, a svaka medicinska sestra nastoji taj smiješak i pružiti!

Prednosti i nedostaci hrvatskoga zdravstvenoga sustava?
Sestrinstvo je profesija koja sustavno prati razvoj medicine. Medicinskim sestrama, kao i svim zdravstvenim djelatnicima, dodatno usavršavanje je stalna obveza. U Hrvatskoj imamo vrlo kvalitetne medicinske sestre koje nakon srednje škole nastave obrazovanje na dodiplomskim i poslijediplomskim studijima sestrinstva, pa mogu doći i do statusa docenata i doktora sestrinstva, ali još nema odredbe da ih se delegira na radna mjesta koja zaslužuju. Koeficijenti koji su trenutačno određeni za plaće medicinskih sestara u sustavu zdravstva nisu adekvatni. Sestrinstvu se ne pridaje značaj koji doista zaslužuje.

Koje su prednosti, a koji nedostaci hrvatske lokalne samouprave?
U našoj lokalnoj samoupravi, konkretno mojoj Općini Belica, mislim da idemo dobrim putem s ciljem razvoja mjesta: koristimo sredstva europskih fondova u svrhu napretka, izgradnje i boljega života mještana. U vijeću razgovaramo konstruktivno i nemamo namjere jedni drugima podmetati. Nastojimo zajedno donijeti prave odluke da nam svima bude bolje.

Za unuke uvijek!

Kako provodite slobodno vrijeme?
Slobodnoga vremena zbog brojnih obaveza imam sve manje, ali uspijevam naći trenutak za sebe uz dobru knjigu, ručne radove (heklanje, dekupaž), bicikliranje, trčanje, planinarenje ili pjevanje. Uvijek nastojim pronaći vremena i za unuke!

Što vas može rasplakati?
Rasplakati me mogu lijepe uspomene vezane uz obitelj i djecu u mlađim danima.

Omiljene životinje?
Labradorica Dona i mačak Roko.

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled?
Da.

Što je najvažnije u vezi?
Povjerenje, međusobno uvažavanje i potpora, puno razgovora, kompromisa, pozitivnih stavova i osmijeha.

Što ste oduvijek željeli učiniti, a niste?
Dosad sam ostvarivala ciljeve koje sam si zadala. Za pedeseti rođendan biciklirala sam do Vukovara da odam počast našim braniteljima. Kao članica HGSS-a odradila sam brojne vježbe i tako iskusila što znači spustiti se sa užetom sa stijene, vozila čamac sa vrećama pijeska kod poplave u Novskoj, bila na brzim vodama, učila skijati… Svaki član HGSS-a mora najprije položiti Prvu pomoć za spašavanje u neurbanim sredinama, a da bi postao spašavatelj još tri tečaja: ljetni (spašavanje u planinama), zimski (znanje skijanja i pomoć u zimskim uvjetima) i speleo-tečaj (spašavanje u špiljama). Ja imam status pripravnika sa završenim ljetnim tečajem. Prošle godine sam učila skijati (ove godine čeka me ispit). Zbog specifičnih potreba u Međimurju dodatno se usavršavamo: položila sam ispit za vožnju brodice B kategorije i položila tečaj za spašavanje na brzim vodama.

Antistres

Što vam je draže: kuhati ili jesti?
Volim kuhati, a osobito peći kolače. Nisam neki potrošač mesa, ali slatko previše volim.

Omiljeno jelo?
Krpice sa zeljem.

Omiljeni kolač?
Ima ih puno, ovisi o raspoloženju i godišnjem dobu (mađarice, meterni kolač, kremšnite, pogača od tikve…)

Omiljeni način opuštanja?
Vožnja biciklom na posao i doma. Pokazao se idealnim za održavanje kondicije, antistresnu terapiju i boravak na zraku.

Vaš idealni odmor je…
…odmor na pustom otoku bez mobitela.

Prava žena nikad ne smije…
…odustati od svojih snova. Smatram da žena može napraviti puno na svojem samopouzdanju te da mora cijeniti sebe kako bi je cijenili i drugi.

Gdje se vidite za 10 godina?
Nadam se da će me zdravlje služiti da bih mogla činiti lijepe stvari za svoju obitelj, sudjelovati u humanitarnome radu te da ću i dalje imati prijatelje s kojima ću moći ostvarivati brojne projekte na korist svoga Gardinovca i njegovih mještana!

Komentari

Komentara