Povežite se s nama

Međimurje

Mario Moharić: „Nastojimo podići životni standard i zadržati mlade!“

Objavljeno:

- dana

Prošla godina pokazala se izrazito dinamičnom i uspješnom za Goričan. Dovršeni su ili se dovršavaju brojni infrastrukturni projekti te se radi na razvoju turističke ponude, sportskih i kulturno-umjetničkih sadržaja.

U sklopu projekta „Two rivers, one goal“, nakon dovršenja prve faze radova, otvoren je Turističko sportsko rekreacijski centar uz ribnjak Šuderica. Radovi bi trebali završiti u travnju. Nedavno je u seriji programa suradnje europskih regija INTERREG otvoren novi natječaj koji će Općina Goričan također iskoristiti za uređenje Šuderice. U drugoj fazi projekta uredit će se zgrada s prilaznom cestom u kojoj će se osigurati prostor za etnografske izloške.

U sklopu projekta prekogranične suradnje „Prebujanje/Buđenje“ otvoreni su regionalni turistički centri uz stare granične prijelaze u Goričanu i Šentilju.

Buđenje

Riječ je o jedinstvenim centrima na ovom području koji će biti usmjereni na razvoj zajedničke prekogranične hrvatsko-slovenske turističke ponude. Svrha formiranja centara je sinkroniziranje djelovanja u sektoru razvoja održivog turizma ovoga dijela pogranične regije. Uz stari granični prijelaz u Goričanu uređen je i opremljen prostor koji duže nije bio u funkciji.

– U 2018. godini proračun je bio triput veći no inače. Ta je činjenica svjedok uspješnosti i suradnje aktualnih općinskih struktura. Ostvarujemo brojne projekte, želimo pretvoriti Goričku republiku u brend, htjeli bismo riješiti infrastrukturne probleme poput kanalizacije, što će se vjerojatno početi rješavati ove godine, a najviše od svega željeli bismo zadržati mlade u Goričanu. Među prvima smo u škole uveli besplatnu prehranu. Imamo najjeftiniji vrtić u Međimurju te razmišljamo i o drugim mjerama pogodnima za mlade obitelji. Prvi u Međimurju smo kao općina uveli optički internet, dodjeljujemo potpore mladim obiteljima za uređenje nekretnina i među najuspješnijima smo što se tiče povlačenja sredstava iz europskih fondova – kaže načelnik Općine Goričan Mario Moharić.

U sklopu projekta prekogranične suradnje „Prebujanje/Buđenje“ otvoreni su regionalni turistički centri uz stare granične prijelaze u Goričanu i Šentilju

Dodaje da će kod graničnoga prijelaza ove godine niknuti i nova petlja na autocesti, što je investicija od 40-ak milijuna kuna. Time bi područje prijelaza trebalo oživjeti te bi on renesansu mogao doživjeti već krajem ove godine. U mjestu se pripremaju i za uvođenje kanalizacijskoga sustava, što između ostaloga ovisi i o Međimurskim vodama. Pritom Goričan neće imati vlastiti pročistač, već će se spojiti na Donji Kraljevec. Na području Općine provodi se i snimanje svih prometnica zbog projekta obnove te se izrađuju projektna dokumentacija i troškovnici. Radovi na sportskoj dvorani vjerojatno će završiti u ožujku.

Projekti

– Do svibnja bismo trebali riješiti i projekt konstrukcije velikoga parkirališta od sportske dvorane do Doma zdravlja. Radimo na prepoznatljivosti raznih manifestacija poput obilježavanja obljetnice Goričanske ili Goričke republike, koju smo prošle godine popratili velikim uprizorenjem događaja otprije sto godina. Dijelom predstave bilo je više od stotinu sudionika, želimo da to postane naša tradicija i brend. Osim toga razvijamo i manifestaciju „Jeden grunt“ na kojoj se predstavljaju lokalni OPG-ovi. Dan Općine slavimo na Ivanje, kad se održava poznato gorčensko proštenje. Mnoga događanja prate i popratni sadržaji pa su tako prošle godine u Goričanu koncerte održali Srebrna krila, Dražen Zečić i Mirko Švenda Žiga… Želimo mještanima ponuditi širok spektar svega! – zaključuje Moharić. Izgradnja infrastrukture, bogat društveni život i snažna socijalna podrška glavne su mjere kojima u Općini žele povećati životni standard svojih stanovnika.

Međimurje

Međimurska županija osigurala 26.544 eura za rad Skloništa za životinje „Prijatelji“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija već šestu godinu zaredom u svom proračunu osigurava financijska sredstva za projekt prihvata, skrbi i udomljavanja napuštenih životinja, čime je prva i jedina županija koja kontinuirano financira rad skloništa, iako joj to nije zakonska obveza, već je to obveza jedinica lokalne samouprave.

Ugovorom, koji je župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je s predsjednicom Udruge „Prijatelji životinja i prirode“ Čakovec Aleksandrom Hampamer, osigurat će se financijska sredstva za osiguravanje smještaja za napuštene životinje do udomljavanja te promotivne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o pravilnoj skrbi o životinjama, a vrijednost ugovora iznosi 26.544 eura (199.995,77 kuna).

Sklonište u Čakovcu najveće je hrvatsko sklonište za životinje te više od 20 godina obavljaju plemeniti i izazovan posao. Osim financijske podrške, dugogodišnja suradnja sa Županijom očituje se i partnerstvom na projektima kojima udruga gradi temelje novog društva i humanosti prema svim živim bićima.

Zaštitarsko – ekološka udruga „Prijatelji životinja i prirode“ osnovana je 2004. godine s ciljem promicanja zaštite životinja, zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja, razvijanja i promicanja društvenog poduzetništva, promicanja i razvoja volonterstva, promicanja vrijednosti socijalizacije kao i reintegracije socijalno osjetljivih skupina građana u društvo.

Osnovali su najveće sklonište za napuštene životinje u Hrvatskoj, čime su postavljeni temelji zaštite životinja u Međimurskoj županiji. Od svojih početaka do danas, sklonište je zbrinulo više od 10.000 pasa te je najveće hrvatsko sklonište s površinom od ukupno 15 000m², ne samo po veličini, već i po broju životinja o kojima skrbi.

Prošle je godine sklonište prihvatilo 843 pasa te su udomili 787 pasa, o kojima brine 15 zaposlenika i dvadesetak volontera.

Unatoč zabilježenom porastu broja napuštenih pasa, što zbog povećanja broja pasa u romskim naseljima te značajnom povećanju napuštanja vlasničkih pasa, uočen je porast udomljavanja pasa zahvaljujući zaposlenicima i volonterima, ali i čestim medijskim kampanjama kojima se promovira udomljavanje.

Sklonište svake godine sukladno mogućnostima ulaže i u razvoj infrastrukture, a glavni projekt koji provode je projekt kastracije, cijeljenja, liječenja i označavanja pasa iz romskih naselja, a dosad su obrađene životinje iz romskih naselja Kuršanec, Pribislavec, Hlapičina i Orehovica.

Tijekom 2022. godine obrađeno je 528 pasa iz romskih naselja, a još njih 500 čeka zbrinjavanje. Ovaj projekt nastavit će se i tijekom ove godine.

Tijekom svih ovih godina Udruga i Županija razvili su kvalitetan partnerski odnos, čime je Udruga postala naša produžena ruka u provedbi aktivnosti koje doprinose boljoj zajednici i humanosti prema svim živim bićima, rekli su iz Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Studenti MEV-a svoje znanje „bruse“ u jednom od vodećih softvera za konstrukcijsko modeliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu, uz vrhunsku tehnologiju i odlične stručne studije, svojim studentima nudi praktični rad na vrhunskim računalnim programima.

Naime, studenti druge i treće godine Održivog razvoja na smjeru Održiva gradnja svoje znanje i vještine „bruse” u jednom od vodećih softvera za konstrukcijsko modeliranje, zahvaljujući čemu ih i prije završetka studija prepoznaje i tržište rada.

Riječ je o programu Allplan, BIM sustavu koji je budućnost i sadašnjost arhitekture i građevine, kao i ostalih srodnih zanimanja, posebno kada je riječ o velikim projektima.

Ovaj program studentima omogućuje iskorak u odnosu na samo tehničko crtanje. Kako je objašnjeno, riječ je o konstrukcijskom modeliranju gdje program paralelno, kako se grade tlocrti, stvara i treću dimenziju. To omogućuje studentima da prate kako će objekt izgledati i to do najmanjeg detalja.

Da tržište žudi za ovom strukom potvrđuje i činjenica da studenti MEV-a koji su završavali ovaj smjer nalaze posao u struci u roku od tri do šest mjeseci, i to unatoč tome što titula inženjera održivog razvoja još uvijek nije u potpunosti prepoznata.

Inače, Međimursko veleučilište u Čakovcu jedino je u Hrvatskoj koje svojim studentima nudi stručni studij Održivog razvoja iz područja tehničke interdisciplinarne znanosti.

Zahvaljujući predznanju koje stječu na fakultetu i suradnji s Udruženjem arhitekata na području Međimurja, Varaždina i šire, studenti MEV-a imaju priliku tamo odrađivati praksu te si na taj način osigurati i budući posao.

A da je riječ o izuzetno kvalitetnom i široko educiranom kadru dokazuju i povratne informacije gospodarstvenika, zbog čega je studij Održivog razvoja odlična odskočna daska za daljnji razvoj karijere.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje