Prošla godina pokazala se izrazito dinamičnom i uspješnom za Goričan. Dovršeni su ili se dovršavaju brojni infrastrukturni projekti te se radi na razvoju turističke ponude, sportskih i kulturno-umjetničkih sadržaja.

U sklopu projekta „Two rivers, one goal“, nakon dovršenja prve faze radova, otvoren je Turističko sportsko rekreacijski centar uz ribnjak Šuderica. Radovi bi trebali završiti u travnju. Nedavno je u seriji programa suradnje europskih regija INTERREG otvoren novi natječaj koji će Općina Goričan također iskoristiti za uređenje Šuderice. U drugoj fazi projekta uredit će se zgrada s prilaznom cestom u kojoj će se osigurati prostor za etnografske izloške.

U sklopu projekta prekogranične suradnje „Prebujanje/Buđenje“ otvoreni su regionalni turistički centri uz stare granične prijelaze u Goričanu i Šentilju.

Buđenje

Riječ je o jedinstvenim centrima na ovom području koji će biti usmjereni na razvoj zajedničke prekogranične hrvatsko-slovenske turističke ponude. Svrha formiranja centara je sinkroniziranje djelovanja u sektoru razvoja održivog turizma ovoga dijela pogranične regije. Uz stari granični prijelaz u Goričanu uređen je i opremljen prostor koji duže nije bio u funkciji.

– U 2018. godini proračun je bio triput veći no inače. Ta je činjenica svjedok uspješnosti i suradnje aktualnih općinskih struktura. Ostvarujemo brojne projekte, želimo pretvoriti Goričku republiku u brend, htjeli bismo riješiti infrastrukturne probleme poput kanalizacije, što će se vjerojatno početi rješavati ove godine, a najviše od svega željeli bismo zadržati mlade u Goričanu. Među prvima smo u škole uveli besplatnu prehranu. Imamo najjeftiniji vrtić u Međimurju te razmišljamo i o drugim mjerama pogodnima za mlade obitelji. Prvi u Međimurju smo kao općina uveli optički internet, dodjeljujemo potpore mladim obiteljima za uređenje nekretnina i među najuspješnijima smo što se tiče povlačenja sredstava iz europskih fondova – kaže načelnik Općine Goričan Mario Moharić.

U sklopu projekta prekogranične suradnje „Prebujanje/Buđenje“ otvoreni su regionalni turistički centri uz stare granične prijelaze u Goričanu i Šentilju

Dodaje da će kod graničnoga prijelaza ove godine niknuti i nova petlja na autocesti, što je investicija od 40-ak milijuna kuna. Time bi područje prijelaza trebalo oživjeti te bi on renesansu mogao doživjeti već krajem ove godine. U mjestu se pripremaju i za uvođenje kanalizacijskoga sustava, što između ostaloga ovisi i o Međimurskim vodama. Pritom Goričan neće imati vlastiti pročistač, već će se spojiti na Donji Kraljevec. Na području Općine provodi se i snimanje svih prometnica zbog projekta obnove te se izrađuju projektna dokumentacija i troškovnici. Radovi na sportskoj dvorani vjerojatno će završiti u ožujku.

Projekti

– Do svibnja bismo trebali riješiti i projekt konstrukcije velikoga parkirališta od sportske dvorane do Doma zdravlja. Radimo na prepoznatljivosti raznih manifestacija poput obilježavanja obljetnice Goričanske ili Goričke republike, koju smo prošle godine popratili velikim uprizorenjem događaja otprije sto godina. Dijelom predstave bilo je više od stotinu sudionika, želimo da to postane naša tradicija i brend. Osim toga razvijamo i manifestaciju „Jeden grunt“ na kojoj se predstavljaju lokalni OPG-ovi. Dan Općine slavimo na Ivanje, kad se održava poznato gorčensko proštenje. Mnoga događanja prate i popratni sadržaji pa su tako prošle godine u Goričanu koncerte održali Srebrna krila, Dražen Zečić i Mirko Švenda Žiga… Želimo mještanima ponuditi širok spektar svega! – zaključuje Moharić. Izgradnja infrastrukture, bogat društveni život i snažna socijalna podrška glavne su mjere kojima u Općini žele povećati životni standard svojih stanovnika.

Komentari

Komentara