Povežite se s nama

Međimurje

Mario Moharić: „Nastojimo podići životni standard i zadržati mlade!“

Objavljeno:

- dana

Prošla godina pokazala se izrazito dinamičnom i uspješnom za Goričan. Dovršeni su ili se dovršavaju brojni infrastrukturni projekti te se radi na razvoju turističke ponude, sportskih i kulturno-umjetničkih sadržaja.

U sklopu projekta „Two rivers, one goal“, nakon dovršenja prve faze radova, otvoren je Turističko sportsko rekreacijski centar uz ribnjak Šuderica. Radovi bi trebali završiti u travnju. Nedavno je u seriji programa suradnje europskih regija INTERREG otvoren novi natječaj koji će Općina Goričan također iskoristiti za uređenje Šuderice. U drugoj fazi projekta uredit će se zgrada s prilaznom cestom u kojoj će se osigurati prostor za etnografske izloške.

U sklopu projekta prekogranične suradnje „Prebujanje/Buđenje“ otvoreni su regionalni turistički centri uz stare granične prijelaze u Goričanu i Šentilju.

Buđenje

Riječ je o jedinstvenim centrima na ovom području koji će biti usmjereni na razvoj zajedničke prekogranične hrvatsko-slovenske turističke ponude. Svrha formiranja centara je sinkroniziranje djelovanja u sektoru razvoja održivog turizma ovoga dijela pogranične regije. Uz stari granični prijelaz u Goričanu uređen je i opremljen prostor koji duže nije bio u funkciji.

– U 2018. godini proračun je bio triput veći no inače. Ta je činjenica svjedok uspješnosti i suradnje aktualnih općinskih struktura. Ostvarujemo brojne projekte, želimo pretvoriti Goričku republiku u brend, htjeli bismo riješiti infrastrukturne probleme poput kanalizacije, što će se vjerojatno početi rješavati ove godine, a najviše od svega željeli bismo zadržati mlade u Goričanu. Među prvima smo u škole uveli besplatnu prehranu. Imamo najjeftiniji vrtić u Međimurju te razmišljamo i o drugim mjerama pogodnima za mlade obitelji. Prvi u Međimurju smo kao općina uveli optički internet, dodjeljujemo potpore mladim obiteljima za uređenje nekretnina i među najuspješnijima smo što se tiče povlačenja sredstava iz europskih fondova – kaže načelnik Općine Goričan Mario Moharić.

U sklopu projekta prekogranične suradnje „Prebujanje/Buđenje“ otvoreni su regionalni turistički centri uz stare granične prijelaze u Goričanu i Šentilju

Dodaje da će kod graničnoga prijelaza ove godine niknuti i nova petlja na autocesti, što je investicija od 40-ak milijuna kuna. Time bi područje prijelaza trebalo oživjeti te bi on renesansu mogao doživjeti već krajem ove godine. U mjestu se pripremaju i za uvođenje kanalizacijskoga sustava, što između ostaloga ovisi i o Međimurskim vodama. Pritom Goričan neće imati vlastiti pročistač, već će se spojiti na Donji Kraljevec. Na području Općine provodi se i snimanje svih prometnica zbog projekta obnove te se izrađuju projektna dokumentacija i troškovnici. Radovi na sportskoj dvorani vjerojatno će završiti u ožujku.

Projekti

– Do svibnja bismo trebali riješiti i projekt konstrukcije velikoga parkirališta od sportske dvorane do Doma zdravlja. Radimo na prepoznatljivosti raznih manifestacija poput obilježavanja obljetnice Goričanske ili Goričke republike, koju smo prošle godine popratili velikim uprizorenjem događaja otprije sto godina. Dijelom predstave bilo je više od stotinu sudionika, želimo da to postane naša tradicija i brend. Osim toga razvijamo i manifestaciju „Jeden grunt“ na kojoj se predstavljaju lokalni OPG-ovi. Dan Općine slavimo na Ivanje, kad se održava poznato gorčensko proštenje. Mnoga događanja prate i popratni sadržaji pa su tako prošle godine u Goričanu koncerte održali Srebrna krila, Dražen Zečić i Mirko Švenda Žiga… Želimo mještanima ponuditi širok spektar svega! – zaključuje Moharić. Izgradnja infrastrukture, bogat društveni život i snažna socijalna podrška glavne su mjere kojima u Općini žele povećati životni standard svojih stanovnika.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje