Povežite se s nama

Novosti

Martinčević vodi Čačićeve reformiste

Objavljeno:

- dana

Udruga Inicijative za osnivanje Narodne stranke-reformista

Potaknuti željom da otvore prostore za drugačije poimanje i djelovanje politike u Hrvatskoj, dosada politički neaktivni građani te nekadašnji članovi i simpatizeri Hrvatske narodne stranke predali su danas zahtjev za registraciju Udruge Inicijative za osnivanje narodne stranke – reformista.

Novoosnovana Udruga, koja ima sjedište u Zagrebu, okupit će političke istomišljenike  koji će zajednički graditi platformu kao temelj za osnivanje nove političke stranke, Narodne stranke – reformista.

Članovi okupljeni oko ove Inicijative vide nove prostore za kreiranje i provođenje racionalne i mjerljive politike, prije svega u gospodarstvu i obrazovanju. To ujedno znači i preuzimanje odgovornosti za provođenje niza neophodnih reformi sustava na razini države, uz istovremenu realizaciju projekata koji traže sposobnost vođenja, otvaraju prostor za sanaciju i razvoj ukupnog gospodarstva Hrvatske.

Nova stranka svoj put želi graditi ugledajući se na zapadne demokracije koje grabe naprijed, nude i provode konkretna rješenja za izlazak iz krize i gospodarski napredak, dok stranke u Hrvatskoj i dalje vode ideološke „ratove“.

Hrvatska, kako vele, treba hrabru i odgovornu politiku koja može preuzeti odgovornost za nužnu i što hitniju reformu javne uprave, donošenje i provedbu strategije upravljanja državnom imovinom, gospodarenja otpadom, kao i realizaciju već postojećih i za oporavak neophodnih projekata u energetici i poljoprivredi.  Istovremeno, obrazovni sustav u Hrvatskoj mora stvoriti temelj za pretvaranje „hrvatske pameti“ u gospodarsko dobro, jer nedostatak strategije o integraciji gospodarstva i obrazovanja koči razvoj zemlje.

-Vjerujem da je konačno sazrjelo vrijeme u Hrvatskoj za vlast čija će se efikasnost i sposobnost moći jasno pratiti i mjeriti na konkretnim projektima i rezultatima. Kroz svoje političko djelovanje, punih 13 godina, bavila sam se gospodarskim temama i pitanjima, kako u Gradu Varaždinu tako i u Hrvatskom saboru. Stoga sam sada spremna s kolegama i istomišljenicima iz cijele Hrvatske graditi novu platformu s jasnim i konkretnim projektima kojima je cilj pokrenuti hrvatsko gospodarstvo. Naša Inicijativa poruka je i svim građanima Hrvatske koji prepoznaju temeljne vrijednosti narodnjaštva nekadašnje Hrvatske narodne stranke, da nas podrže i da nam se pridruže u stvaranju nove, kompetentne i odgovorne političke snage u Hrvatskoj, veli Natalija Martinčević, predsjednica Udruge Inicijative za osnivanje Narodne stranke – reformista.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje